רוטשילד פינת מנדל: המיליונר שתורם לישראל
הוא גדל בארה"ב בבית דל אמצעים של מהגרים יהודים מפולין, ובזכות העסק שהקים עם אחיו הפך לאחד היהודים העשירים בעולם. בראיון מיוחד ל-ynet מספר מורט מנדל, האיש שתרם 400 מיליון דולר לפרויקטים חברתיים בישראל, למה חשוב לקדם מנהיגות, וכיצד הוא מנהל חיים בריאים בגיל 90
"גדלתי בבית בלי כסף, אבל לא היינו עניים, לא היינו רעבים, ותמיד היו לנו בגדים. היתה לי ילדות נפלאה, והורים עם הערכים הטובים ביותר בציוויליזציה". מורט (מורטון) מנדל הוא אחד היהודים העשירים בעולם, שתרם 400 מיליון דולר לפרויקטים חברתיים בישראל, ובקידום המנהיגות בארץ. בראיון מיוחד ל-ynet מדבר מנדל על פיתוח מנהיגות וחינוך בישראל. צפו בראיון באולפן ynet:
"ב-1953, הייתי בן 32, אחיי ואני הקמנו עמותה. עשינו מספיק כסף בעסק, ובשנה טובה יכולנו לשים מספיק כסף בעמותה. אנחנו לא נותנים כסף, אלא משקיעים את כספנו, ואני רואה את תוצאות ההשקעה היום. בישראל, באחת התוכניות שלנו, יש לנו כ-350 בוגרים. יש לנו מספר בוגרים שמשנים את העולם", סיפר מנדל.
האם יש מנהיגות בישראל?
"כן, אם מסתכלים מסביב אפשר לראות דוגמאות לכך בכל שדה של מאמץ אנושי, כולל בפוליטיקה. יש גם דוגמאות שלא עומדות בקריטריונים שלי. אני חושב שהתוצאות של כל ממסד או ארגון למטרות רווח או לא, הן תוצאה של סט הכישורים, מערכת האמונות והערכים של המנהיג.
איך אתה מגדיר מנהיג?
"אנו רוצים לאתר אנשים שיש להם ערכים, תשוקה ויכולת לשנות את העולם. לשפר את איכות החיים של כל בני האדם במדינת ישראל. צעד צעד. כמו לבנות חוף מגרגירי חול. אני לא יודע כמה גרגירי חול יש בחופים של תל אביב, כנראה מיליארדים.
"זה כמו להדליק נרות. מנהיגים טובים שעושים מעשים טובים מאירים נרות, ויש עדיין חשיכה רבה בעולם, ואנחנו צריכים עוד אנשים שידליקו נרות".
מה דעתך על המצב הביטחוני הנוכחי בישראל?
"אני חושב הרבה דברים, בהתחשב במצב, הצרות ברחובות, והתנהגות לא ראויה של אנשים שלוקחים את החוק לידיהם, עושים את הדבר הלא נכון בגלל מה שאני מניח שהם חושבים הוא הסיבות הנכונות. אבל הדבר השגוי הוא תמיד הדבר השגוי. אני מודאג מהמצב האנושי, אני מודאג בגלל האנשים שמסיתים את עושי הצרות".
אבל אתה מאמין שחינוך יכול לשנות בני אדם?
"כן, לאחרונה הקדשנו את המרכז למדעי רוח באוניברסיטה העברית לנסות לחזק את מספר האנשים בעולם, בעיקר אקדמאים, שמלמדים סטודנטים על הרעיונות הגדולים של האנושות.
אתה בן 90, אבל נראה בן 60, יש לך ניסיון חיים רב, אבל אתה עדיין משדר נאיביות. אני טועה?
"בורכתי כנראה בגנים טובים, אני משתדל להישאר בריא ואני מוצא את עצמי צלול, לפי הסטנדרטים שלי. המוח שלי עדיין עובד.
"אני יו"ר ומנכ"ל של בנק פרטי, אני יו"ר ומנכ"ל של עמותה נפלאה, אני עושה דברים נפלאים וממלאים. אני לא מרגיש את הגיל שלי, ואנסה להדליק כמה שיותר נרות כל עוד אני חי".
מה אתה אומר למי שחושב שהכסף הוא הכי חשוב בחיים?
"זמן רב חשבתי שהצלחה היא כסף ותהילה. הגעתי למסקנה שזו כבר לא ההגדרה של הצלחה. ההגדרה שלי להצלחה היום היא להסתכל במראה ולראות פנים שמסתכלים עליך בחזרה, ואתה רואה אב טוב, בן טוב, שותף טוב, מעסיק טוב, עובד טוב, לראות 'מאנטש'' (אדם טוב) - ולהגיד: 'לא בזבזתי את החיים שלי'. להיות בעל כסף רב בלי להיות מאנטש - זו לא הצלחה. להיות מאנטש עם מעט כסף - זו הצלחה אדירה.
"גדלתי במשפחה 'עשירה'. לא ידעתי איך להגדיר עשיר. ההורים שלי, באו מפולין, גרו בשטעטל, אבא שלי למד להיות מורה, והאם באו לארה"ב, ואני גדלתי בבית בלי כסף. לא היינו עניים, לא היינו רעבים, תמיד היו לנו בגדים. היתה לי ילדות נפלאה, והורים עם הערכים הטובים ביותר בציוויליזציה...
"ב-1953, הייתי בן 32, אחיי ואני הקמנו עמותה. עשינו מספיק כסף בעסק, ובשנה טובה יכולנו לשים מספיק כסף בעמותה... אנחנו לא נותנים כסף, אנחנו משקיעים את כספנו... אני רואה את תוצאות ההשקעה היום. בישראל, באחת התוכניות שלנו, יש לנו כ-350 בוגרים. יש לנו מספר בוגרים שמשנים את העולם".