שתף קטע נבחר

 

בג"ץ עיכב הריסת בית הכנסת בגבעת זאב

בית המשפט הסכים לדחות בכשבועיים את הריסת המבנה שנבנה על שטח פלסטיני פרטי, אך הפציר במדינה: "אנו יוצאים מההנחה שהגורמים המוסמכים לא ימתינו הפעם עם הביצוע לרגע האחרון". לקראת ההחלטה התאספו במקום מאות בני נוער שלא מתכוונים להתפנות: "לא רוצים להיגרר לאלימות"

 

מתוח בבית הכנסת בגבעת זאב    (צילום: אלישע בן קימון)

מתוח בבית הכנסת בגבעת זאב    (צילום: אלישע בן קימון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אין כניסה. המבצר שהקימו המוחים בבית הכנסת (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
אין כניסה. המבצר שהקימו המוחים בבית הכנסת(צילום: ליאור פז)

עיכוב נוסף: בג"ץ דחה בצהריים (ד') את המועד האחרון להריסת בית הכנסת בגבעת זאב, אך הדגיש בפני כוחות הביטחון "לא לחכות לרגע האחרון". נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, נענתה חלקית לבקשת המשטרה להאריך את הזמן שהוקצב להרוס את המבנה, שלפי פסיקת בג"ץ נבנה על קרקע פלסטינית פרטית.

 

אף שהמדינה ביקשה שלושה שבועות דחייה, עד ל-26.11, בית המשפט קבע כי ניתן לדחות את ביצוע פסק הדין רק ב-12 יום. השופטת נאור כתבה כי "אנו סבורים שיש לאפשר לגורמים המוסמכים לבצע את פסק הדין בעיתוי שייקבע על פי צרכים מבצעיים, להבדיל ממועד קשיח שנוצר עקב עיתוי הגשת הבקשה שלפנינו. על כן, אנו קובעים כי ההריסה תבוצע לא יאוחר מיום 17.11.2015. אנו יוצאים מההנחה שהגורמים המוסמכים לא ימתינו הפעם עם הביצוע לרגע האחרון".

 

לקראת ההכרעה התאספו היום מאות בני נוער בבית הכנסת, ולפי שעה לא ברור אם ימשיכו להתבצר במקום. המחאה נמשכת על רקע כתובת הגרפיטי שרוססה ונמצאה הבוקר על קיר בית המשפט העליון בירושלים שבה נכתב: "לא הורסים בית כנסת, רוצים מדינה יהודית". הכניסה לבית הכנסת חסומה בעצים ובצמיגים, חלק מהצעירים התקבצו על גגות בית הכנסת וממתינים לבואם של הכוחות שיבואו לבצע את ההריסה ואף הוצבו תצפיתנים שידווחו כשהכוחות יגיעו.

צופים כדי להתריע על הגעת הכוחות להריסה ()
צופים כדי להתריע על הגעת הכוחות להריסה

 
באותה עת, תלמידי ישיבה לומדים בבית הכנסת ומתפללים בו. רובם המכריע של מאות בני הנוער כלל לא מגיעים מגבעת זאב אלא מיהודה ושומרון וזאת כדי לשמור בכל תוקף על המבנה. אחד המתפללים בבית הכנסת, דוד ממן, זעם: "זורקים אותנו ומזניחים אותנו. לא ייתכן שיהרסו בית כנסת בישראל. איפה אני אתפלל? במסגד אל-אקצה?"
 
טל יושבייב, תלמיד ישיבה שהגיע למקום, הוסיף: "באנו לכאן להביע מחאה על כך שרוצים להרוס בית כנסת. לא נצא מפה עד שנדע שיש החלטה לעכב את ההריסה. לא רוצים להיגרר לאלימות, אך לא נעזוב את בית הכנסת".
 
אבי ממו, מתפלל נוסף, אמר כי ידוע לו שמדובר בשטח בעייתי, אבל לדבריו הבעיה היא בכל גבעת זאב. "אם היה מדובר במסגד באותו מצב, הדברים היו נראים אחרת. בשעות האחרונות מנסים להעביר לנו מסרים שבית הכנסת לא ייהרס, אבל אנחנו עדיין מתוחים ולא מתכוונים לעזוב את המקום".

 

גבאי בית הכנסת דוד הרוש אמר לפני החלטת בג"ץ כי בכוונת הנוכחים להישאר לפחות עד שתתקבל החלטה. "אנחנו לא מעוניינים באלימות ומנסים להרגיע את הצעירים שהגיעו. צריך להבין את פרץ הרגשות של התושבים פה. יש אנשים שמתפללים בבית הכנסת יותר מעשר שנים. לא נוותר בקלות. השקענו פה את חיינו".

מאות בבית הכנסת בגבעת זאב. הרוב הגיעו מיהודה ושומרון (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
מאות בבית הכנסת בגבעת זאב. הרוב הגיעו מיהודה ושומרון(צילום: ליאור פז)

 (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
(צילום: ליאור פז)

 (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
(צילום: ליאור פז)

כבר בשנת 2011 הוגשה עתירה לבג"ץ על ידי אזרח פלסטיני שטען כי הקרקע פרטית ושייכת לו. רק אחרי שנים של דיונים החליט בג"ץ ביולי 2014 לקבל את העתירה והורה להרוס את בית הכנסת בתוך שנה, אך בחודש יוני האחרון התבקשו השופטים להאריך את מועד הפינוי שנקבע לחודש אוגוסט.

 

בהמשך ביקשה העמותה שמפעילה את בית הכנסת ארכה נוספת. השופטים נתנו ארכה עד ל-13 לאוקטובר ואז הגיעה בקשה נוספת וגם הפעם אושרה ארכה, עד למחר.

"לא הורסים בית כנסת". הכתובת שרוססה על קיר בית המשפט העליון (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
"לא הורסים בית כנסת". הכתובת שרוססה על קיר בית המשפט העליון(צילום: דוברות המשטרה)

השבוע הגיש מפקד מחוז ירושלים, ניצב משה (צ'יקו) אדרי, תגובה לבג"ץ ובה ביקש להאריך את מועד הפינוי בשל המצב הביטחוני. "הפיגועים והמחאות הבאות בעקבותיהם גורמים לתחושות מרירות, תסכול ותסיסה מהמצב הקיים", נכתב בתצהיר שהוגש על ידי אדרי לבית המשפט. "תחושות אלו מהוות פלטפורמה בקרב פעילי ימין קיצוני לפעילות 'תג מחיר'". אדרי טען כי ביצוע צו ההריסה במועד הזה עלול להוביל למחאה נגד ערבים ונגד מבני דת מוסלמיים.

 

העותרים, באמצעות עו"ד שלומי זכריה מארגון "יש דין", פנו בשם האזרח הפלסטיני שכבר הלך לעולמו לבג"ץ וביקשו ליישם את ההריסה. בעקבות ההחלטה היום של בג"ץ נמסר מטעם הארגון: "אנו מקווים שהפעם המשטרה לא תחפש תירוצים, אלא תבצע את משימתה".

 

מנגד, מטה המאבק בגבעת זאב מסר בתגובה כי "במקום שבג"ץ יבין שהוא מאבד את הלגיטימיות הציבורית לרדיפת המתנחלים - הוא רק מחריף את התחושות הקשות. תחושות שמובילות להחרפת הקיטוב, השנאה והכעס".


פורסם לראשונה 04/11/2015 14:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
מחכים לבוא הכוחות. המתבצרים בבית הכנסת
צילום: ליאור פז
מומלצים