תנ"ך הננו שיוצר בטכניון יוצג בארצות-הברית
תנ"ך הננו הוא שבב סיליקון מצופה בשכבת זהב דקיקה בעובי 20 ננו מטר ובשטח חצי מילימטר רבוע. הוא יוצג במוזיאון הלאומי להיסטוריה אמריקנית בוושינגטון
פרופסור דייוויד סקורטון, העומד בראש המוסד, קיבל את תנ"ך הננו מנשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא. "תנ"ך הננו מבטא שילוב מופלא של היסטוריה, תרבות ומדע מתקדם, עובדה ההופכת אותו למוצג הולם בספריית דינבר", אמר פרופסור לביא.
"העשרתם של אוצרות הספרייה במתנה מופלאה זו מרגשת אותנו מאוד. זהו זיווג בין אחד הטקסטים העתיקים והחשובים בעולם לטכנולוגיות החדשות ביותר של המאה ה-21", אמרה ננסי גווין, מנהלת הספריות בסמית'וניאן. "לאור העובדה שאחד הערכים המרכזיים שלנו הוא שיתוף הציבור באוספים שלנו, ראוי מאוד שהעותק היחיד של תנ"ך הננו בארה"ב יימצא כאן, כחלק מהאוספים הלאומיים".
תנ"ך הננו הוא שבב סיליקון מצופה בשכבת זהב דקיקה בעובי 20 ננו מטר ובשטח חצי מילימטר רבוע (כשטחו של גרגיר סוכר), שעליו נחרתו 1.2 מיליון האותיות של ספר התנ"ך באמצעות אלומת יונים ממוקדת. קריאת הטקסט אפשרית רק באמצעות מיקרוסקופ המאפשר הגדלה של פי עשרת אלפים. החידוש הטכנולוגי הזה, המדגים את חכמת המזעור, נוצר במעבדות הטכניון בשיטה המזכירה חקיקה באבן.
את הרעיון למזעור התנ"ך הגו פרופסור אורי סיון וד"ר אוהד זוהר מהמכון לננוטכנולוגיה
על-שם ראסל ברי בטכניון, כחלק מתוכנית חינוכית שפותחה במכון במטרה להגביר את התעניינותם של צעירים במדעי הננו ובננוטכנולוגיה. ייצור השבב ופיתוח התוכנה המאפשרת לחרות עליו בוצעו על ידי מהנדסי מרכז זיסאפל לננו אלקטרוניקה בטכניון.
תנ"ך הננו - התנ"ך השלם הקטן בעולם - הומצא כאמור בטכניון ועד היום יוצרו רק דגמים ספורים ממנו. אחד מהם מוצג בימים אלה לקהל הרחב בהיכל הספר במוזיאון ישראל, ירושלים. זו הפעם הראשונה שדגם כזה יוצג בארה"ב.