נתניהו מבהיר: לא שוקל מחדש את מינוי ברץ
אחרי שדובר מחלקת המדינה ציין כי קרי ונתניהו שוחחו וראש הממשלה הבטיח לשקול מחדש את המינוי, נתניהו הבהיר היום: לא ישקול מחדש את המינוי, אלא יטפל בנושא כאשר יחזור מוושינגטון
אחרי הסערה מגיעה התגובה מוושינגטון: "דבריו של רן ברץ הם פוגעניים ומדאיגים". כך אמר אמש (ה') דובר מחלקת המדינה האמריקנית ג'ון קירבי לאור ההתבטאויות של מועמדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד ראש מערך ההסברה הלאומי, ד"ר רן ברץ, שכתב בעבר נגד הנשיא ברק אובמה ומזכיר המדינה ג'ון קרי. קירבי ציין כי נתניהו וקרי שוחחו אמש וראש הממשלה הבטיח למזכיר המדינה כי ישקול מחדש את המינוי. נתניהו הבהיר היום כי אין בכוונתו לשקול מחדש את המינוי, אלא לטפל בנושא עם שובו לארץ מוושינגטון.
"אנחנו מצפים מאנשי ממשלות בכל מדינה בעולם, בעיקר מבנות בריתנו הקרובות, שידברו בצורה מכבדת וכנה כלפי אנשי הממשל האמריקני", הוסיף קירבי. גם דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט התייחס בתדרוך הערב לעיתונאים לנושא ושלח רמז עבה ללשכת נתניהו אם בכלל יש לבחור בברץ כמסביר הלאומי. "ראינו את הדיווחים על ההערות של האיש הזה נגד גורמי מימשל וראינו את הדיווחים על ההתנצלות שלו. ההתנצלות בהחלט ראויה. ראש הממשלה נתניהו צריך להחליט מי משרת את ממשלתו ומייצג אותו ואת ארצו. זו החלטה הוא צריך לקבל בעצמו".
ארנסט הוסיף כי ראש מערך ההסברה הוא לא קובע מדיניות בכיר ועקץ בצורה די מזלזלת. "עם כל הכבוד לא הייתי מצפה של איש הזה תהיה השפעה על היכולת של נתניהו ואובמה לעבוד ביעילות לתועלת שתי המדינות", אמר דובר הבית הלבן. ברץ היה אמור להצטרף לנסיעתו של נתניהו לוושינגטון, אך הוחלט שהוא לא ייסע כדי לא להרגיז את האמריקנים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אמש לראשונה לדבריו של ברץ ואמר כי הם אינם מקובלים עליו. לטענת נתניהו, רק אתמול קרא לראשונה את דבריו של ברץ נגד נשיא המדינה ראובן ריבלין, נשיא ארה"ב ברק אובמה ואישים נוספים.
"הדברים של ברץ אינם ראויים ואינם משקפים לא את עמדותיי ולא את מדיניות הממשלה. ד"ר ברץ התנצל על הדברים, ביקש ללבן אותם בפגישה עמי וסיכמנו להיפגש עם שובי ארצה", אמר נתניהו.
אמש ברץ כתב בפייסבוק והפעם במקום התבטאות נגד אדם כזה או אחר, הוא בחר להתנצל. "אני מתנצל על הדברים הפוגעניים שפרסמתי ברשת ביחס לנשיא המדינה, נשיא ארה"ב ואישי ציבור נוספים. אני מצטער שלא עדכנתי את ראש הממשלה על דברים אלה קודם לכן. הדברים שפרסמתי נכתבו בקלות הדעת ולעיתים גם בבדיחות הדעת, בשפה שמתאימה לרשתות החברתיות ולאדם פרטי. ברור לי היטב שבתפקיד ממלכתי יש להתנהג ולהתבטא אחרת. ביקשתי מראש הממשלה הזדמנות ללבן איתו את הדברים בימים הקרובים".
לקראת מינויו של ברץ, צפו מחדש התבטאויותיו מהתקופה האחרונה, שבהן תקף או זלזל בגורמים ישראלים כגון נשיא המדינה ראובן ריבלין. מתברר שלד"ר ברץ יש גם דעה מגובשת ושלילית מאוד על ברק אובמה, שיחסיו עם נתניהו צוננים. הוא אמר דברים קשים גם על מזכיר המדינה ג'ון קרי. נתניהו אמור להיפגש עם אובמה ביום שני הקרוב בבית הלבן.
על ריבלין כתב ברץ: "זה שהנשיא ריבלין טס במחלקת תיירים ולוחץ ידיים זה בעיקר אומר שהוא דמות שולית עד כדי כך שאין שום חשש לחייו. נראה לי שאפשר לשלוח אותו במצנח רחיפה לגולן הסורי שבשליטת דאעש, יום למחרת הם יתחננו שניקח אותו בחזרה".
על הנשיא האמריקני היה המסביר הלאומי החדש יותר חריף. "אובמה החליט, על-פי עדויות מסוימות עוד לפני שהיה נשיא, שהאינטרס האמריקני הוא להפוך את איראן לבת-ברית. זהו לב המחלוקת. זו מחלוקת אסטרטגית. היא לא נוגעת לאישיות של נתניהו ואובמה, ליחסים ביניהם, ליהודי ארה"ב או לנימוסי השולחן של מישהו. היא מושתתת כולה על אינטרסים מנוגדים בין מדיניות החוץ של אובמה לצורכי ישראל. במובן זה, אובמה בהחלט זרק אותנו מתחת לגלגלי האוטובוס, גם אם הוא עשה את זה עם חיוך כובש, תוך כדי שהוא מספק לנו פלסטרים וגבס בשפע לקול שירת הללויה של המקהלה היהודית השמאלנית בארץ ובארה"ב. אז כן, בוז".
גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי היה על "הכוונת" של ברץ: "הלכתי לראות את הנאום של קרי, שבו הוא קישר בין ישראל לדאעש, והיה די קורע, אז סיכמתי בשבילכם. אחרי הכהונה כמזכיר המדינה מובטחת לו קריירה משגשגת באחד ממועדוני הסטנדאפ בקנזס סיטי, מוסול, או המתקן בחולות".
גם במערכת הפוליטית התעוררה סערה בעקבות המינוי. שר הרווחה חיים כץ (הליכוד) הודיע שיצביע בממשלה נגד המינוי והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, גם כן מהליכוד, קראה "לשקול שוב את מינויו של ראש מערך ההסברה המיועד".
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג קרא למנוע את כניסתו של ברץ לתפקיד. "ראש מערך ההסברה הלאומי איננו התוכי הפרטי של ראש הממשלה. זהו תפקיד ממלכתי חשוב בקודש הקודשים של ישראל, לשכת ראש הממשלה. אדם כזה שהתגולל על הנשיא אובמה, השמיץ את מזכיר המדינה קרי והחמור מכל - השפיל את נשיא מדינתו האהוב, הסמל החשוב מכל שלנו - חייב ללכת הביתה ומיד, עוד לפני שהגיע. זה היה שיקול דעת משובש לחשוב שאדם כזה מתאים לתפקיד ממלכתי ולכן אני תובע מנתניהו: עצור מיד את מינויו של ברץ".
ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) שיגר מכתב דחוף לנציב שירות המדינה בדרישה לפסול לאלתר את מינויו של ברץ לתפקיד הבכיר. "מצופה מראש הממשלה לעצור עכשיו ומהר את הבושה ולהודיע כי הוא מבטל בעצמו את המינוי המביך", אמר מרגלית ל-ynet. "לפי החוק ולפי פסיקת בג"ץ, משרת אמון איננה הפקרות ויש למנות אנשים ראויים וערכיים עם ניסיון מוכח והתאמה לתפקיד ולא טיפוסים קיצוניים ללא כל כישורים לתפקיד. המינוי של ברץ, אם לא ייפסל, יטיל קלון על מטה ההסברה הלאומי ויהפוך אותו למטה הסברה של הליכוד והימין הקיצוני. לא ראוי שכספי ציבור יממנו משכורתו של ברץ לאור התבטאויותיו".
על הפרק: מזכר הבנה חדש לסיוע הביטחוני
דובר הבית הלבן אמר כי היחסים בין הנשיא אובמה ובין ראש הממשלה נתניהו "הם של כבוד הדדי ומקצועי", והבהיר כי למרות המחלוקות הפומביות יהיה ברור מהפגישה הצפויה בבית הלבן ביום שני, שלדינמיקה הפרטית לא תהיה כל השפעה על קידום האינטרסים המשותפים של שתי המדינות. ראש הממשלה נתניהו הוא מישהו שהנשיא אובמה בילה איתו הרבה זמן בפגישות ובטלפון. היחסים בין שתי המדינות חשובים יותר לאין ערוך מכל יחסים אישיים. בהקשר לפגישה הצפויה, יהיה ברור שהדינמיקה הפרטית אינה חשובה כדי לעבוד יחד לקידום המטרות של הביטחון הלאומי", אמר הדובר ג'וש ארנסט.
הבית הלבן פועל להכשיר את הקרקע לקראת הביקור והבהיר שהנשיא אובמה
יודיע על כוונתו לקדם את מזכר ההבנה החדש להמשך הסיוע הביטחוני השנתי האמריקני לישראל בעשור שלאחר 2018, השנה שבה יסתיים מזכר ההבנה הנוכחי שהחל ב-2008 לסיוע ביטחוני לישראל בסך 30 מיליארד דולר לעשר שנים. "אובמה הבהיר שבביקורו בישראל ב-2013 הוא הודיע על נכונותו להתחיל בבחינה של מזכר הבנה חדש בין ישראל וארצות הברית, וכיצד היא תעזור ותתמוך במאמצים לביטחון הלאומי של ישראל. מזכר ההבנה הנוכחי יסתיים ב-2018, והנשיא אמר שהתחלת העיון במזכר ההבנה הבא היא עדות לא רק למחויבות שלו, אלא למחויבות של ארצות הברית לביטחון ישראל", אמר ג'וש ארנסט בתדרוך היומי של כתבי הבית הלבן.
הדובר התייחס גם להשפעת חילוקי הדעות לגבי הסכם הגרעין עם איראן. "בחודשים האחרונים גורמים בממשל ביקשו לקדם את השיחות, למרות הויכוח הפומבי על הסכם הגרעין. הישראלים לא רצו אז את השיחות הללו ואנחנו מקווים שנוכל להניח את היסודות לחידוש השיחות. הציפיות שלנו הן שיהיה הליך של שיקול ובחינה כדי שארצות הברית וישראל יקבעו מה יהיה במזכר הזה. זה מחייב התייעצויות אינטנסיביות בין המדינות לאור ההערכות של ישראל לסיכונים והצרכים שלה. יש לנו את ההערכה שלנו איזה דברים יהיו בהישג יד, וממשל אובמה מחויב לביטחון ישראל ולהמשך השמירה על יתרונה האיכותי באזור. זה יעלה בשיחות של שני המנהיגים".