גיבור על: קוהיי אוצ'ימורה לא מפסיק להדהים
"מחוץ לרדאר": עם שש אליפויות עולם רצופות בקרב-רב, המתעמל היפני הפך לרמה בפני עצמה בענף ולאחד מהספורטאים המרשימים ביותר בעולם כיום. מהו סוד הקסם של "מייקל ג'ורדן של ההתעמלות"?
כשבני הזוג אוצ'ימורה חיפשו שם לרך הקטן שזה עתה נולד להם, הם החליטו ללכת על משחק מילים. קוהיי, השם שבחרו לו, הוא הלחם ביפנית שמשמעותו באופן גס, "ילד שיחצה את האוקיאנוס השקט". למרות הייעוד שהעניקו לו הוריו, קוהיי לא הסתפק בחציית הפסיפי, הוא החליט לנסות משהו גדול יותר ובמקום ללכת על המים הפך למתעמל הגדול בהיסטוריה.
לכתבות קודמות במדור "מחוץ לרדאר"
ביום שישי שעבר, זכה אוצ'ימורה היפני (26) בפעם השישית ברציפות באליפות העולם בקרב-רב (!), רק לשם ההשוואה אף מתעמל גבר אחר לא זכה בתואר העולמי בקרב-רב יותר מפעמיים (אם כי חשוב לציין כי בעבר האליפות לא נערכה על בסיס שנתי). הפעם האחרונה שבה אוצ'ימורה הפסיד בתחרות קרב-רב במסגרת אליפות עולם או אולימפיאדה הייתה בבייג'ינג 2008, אז זכה במדליית כסף. מאז ועד היום, אוצ'ימורה חי בליגה משל עצמו.
ניקוד על תרגיל בהתעמלות מורכב משני אלמנטים: דרגת הקושי והביצוע. אוצ'ימורה מבצע את תרגיליו בדרגות קושי גבוהות, אך לא באופן חריג, ישנם מתעמלים המבצעים תרגילים מורכבים יותר. הייחודיות של אוצ'ימורה היא בדיוק המופתי שבו הוא מבצע את התרגילים. זקוקים לדוגמא? צפו בכל אחד מהסרטונים המוצגים בכתבה הזו ועקבו רק אחר הנחיתות שלו. אין אף מתעמל אחר שנוחת בכזו יציבות ושלווה, רגע לאחר שאיתגר את גופו בפעלולים אקרובטיים מסובכים. גם בשאר שלבי התרגיל, הניקיון הוא סממן אוצ'ימורי בולט.
"מבחינתי התוצאה היא לא העיקר, אלא ההופעה", הוא הסביר, "הופעה מרהיבה יכולה לרגש גם אנשים שלא בקיאים בהתעמלות. אני אוהב ביצועים שנוגעים בלב של אנשים".
"מבחינה גופנית ומבחינה ביו-מכנית הוא פשוט קלאסי לענף ההתעמלות –קטן, זריז, חזק", מנתח שופט ההתעמלות הבינלאומי והמאמן, אילן גזית, "בנוסף יש לו יכולת מנטאלית גבוהה מאוד - הוא יודע לבודד את עצמו משאר המתעמלים ומהקהל בתחרות".
היכולת המנטאלית עליה הצביע גזית מאפשרת לאוצ'ימורה לתקן את עצמו ולהתאושש במקרים נדירים של תקלות. קחו לדוגמא את התחרות האולימפית בלונדון. אוצ'ימורה הגיע כפייבוריט מובהק לזכות בזהב בקרב-רב, אלא שהופעה איומה על סוס הסמוכות במוקדמות פגעה משמעותית בניקוד שלו והוא עלה לגמר רק מהמקום התשיעי. ארבעה ימים מאוחר יותר, הוא הגיע לגמר כאילו לא קרה כלום, וזכה בזהב בהפרש של 1.659 נקודות מהמקום השני. גם באליפות העולם הנוכחית חווה אוצ'ימורה תקלה עם פספוס משמעותי בקרקע, זה לא מנע ממנו את המקום הראשון במוקדמות, וכמובן גם את מדליית הזהב מאוחר יותר בגמר. "יש לו כל כך הרבה בשר שהוא צובר במכשירים האחרים, כך שגם אם הוא מפספס באיזשהו מכשיר, הוא עדיין שומר על המקום הראשון", מסביר גזית.
באליפות העולם השנה, ניפץ אוצ'ימורה תקרת זכוכית נוספת והוביל את יפן לזכייה במדליית הזהב בתחרות הקבוצתית, אחרי שנים ארוכות של שליטה סינית. לקינוח הוא גם זכה במדליית הזהב האישית במכשיר המתח.
ספג השראה מקומיקס
החיבור של אוצ'ימורה להתעמלות היה טבעי ביותר, שני הוריו היו מתעמלים תחרותיים והחזיקו במועדון משלהם, כשקוהיי היה בן שלוש הוא כבר נשלח לשם. בילדותו שאב אוצ'ימורה השראה מסדרת קומיקס יפנית בשם "גאנבה עף גבוה", על נער-מתעמל החולם לזכות במדליית זהב אולימפית.
כשמלאו לו 15 עבר אוצ'ימורה לטוקיו כדי לממש את הפוטנציאל שלו. בבירה היפנית הוא התאמן עם נאויה צוקהרה, אלוף אולימפי ובנו של מיצו צוקהרה, מתעמל אגדי על שמו קרוי אחד מהאלמנטים המפורסמים בענף. מגיל 18 הוא חבר בנבחרת היפנית הבוגרת וכשהיה בן 19 כאמור כבר זכה במדליית כסף אולימפית בקרב-רב בבייג'ינג.
אוצ'ימורה באופן טבעי הוא אדם נערץ ביפן וככזה הוא דואג להחזיר אהבה לבני עמו. לפני אולימפיאדת לונדון הוא ביקר בחבל טוהוקו שחווה אסון טבע איום, רעידת אדמה וצונמי שגבו את חייהם של קרוב ל-16,000 איש. "התרשמתי מהאנרגיה שהייתה לאנשים שם למרות האסון הנורא שחוו, זכיתי מהם להמון כח", הוא סיפר, "כשהייתי צעיר לא הבנתי את זה, אבל עכשיו אני יודע שהאופן שבו אני מופיע ומתנהג מתקבע כסטריאוטיפ על היפנים. לכן חשוב לי מאוד לבצע תרגיל מוצלח".
"מייקל ג'ורדן של ההתעמלות"
שמו של אוצ'ימורה עולה בכל דיון סביב שאלת המתעמל הגדול בהיסטוריה. ההשוואה המיידית היא לוויטלי שרבו הבלארוסי שבאולימפיאדת ברצלונה 92' זכה בשש מדליות זהב. "על הנייר אוצ'ימורה הוא הכי טוב בהיסטוריה והוא עוד לא סיים. מדובר בפנומן, יש לו איזשהו אקס פקטור, משהו מעבר לכל הדברים שאפשר להסביר. זה מסוג האנשים שכשהם נולדו אלוהים נגע בהם. בעיניי זה המייקל הג'ורדן של ההתעמלות", פוסק גזית אבל דווקא אוצ'ימורה עצמו מצטנע כשהוא נשאל בנושא: "למרות שזכיתי בהמון מדליות, אני לא יכול להגיד שאני הכי טוב בהיסטוריה. היו כל כך הרבה מתעמלים טובים בעבר, כך שאני לא חושב שאני הטוב מכולם".
למרות שבשלב זה אוצ'ימורה נראה בלתי פגיע, באליפות העולם האחרונה צץ לו מתעמל צעיר ומפתיע שעשוי לסכן את ההגמוניה של היפני בעתיד. מנריק לרדואט הקובני (19) הפתיע את כולם עם זכייה במדליית כסף בקרב-רב תוך הפגנה של ביצועים מרשימים. "יש לו פוטנציאל אדיר", אומר גזית, "הוא יוכל להיות אלוף עולם בקרוב. גם אלוף אירופה האוקראיני, אולג ורניאייב מסוגל, אבל בסופו של דבר זה נורא תלוי באוצ'ימורה. סביר להניח שאם הוא יפסיד זה יהיה בגלל טעויות שלו".
המשימה הקרובה של אוצ'ימורה היא אולימפיאדת ריו, אליה יגיע כפייבוריט מובהק להגן על הזהב שלו בקרב-רב. אוצ'ימורה לא יסתפק בכך וינסה להוביל גם את הנבחרת היפנית לניצחון בתחרות הקבוצתית ולהוסיף למאזנו מדליות במכשירים הבודדים. היעד הסופי הוא אולימפיאדת טוקיו ב-2020, שם בגיל 31 ינסה לספק הופעה מושלמת, ככל הנראה אחרונה, מול הקהל הביתי שלו. אם אכן יעשה כך, הדיון על המתעמל הגדול אי פעם כבר יהיה מיותר לגמרי.