רואה כל טיל: נחשף מכ"ם ישראלי ענק
מערכת ה"טרה" של התעשייה האווירית אמורה לזהות כל מטוס אויב, טיל או לוויין ברדיוס של אלפי קילומטרים. שני צבאות כבר רכשו אותה, ישראל עדיין לא. צפו בהדמיית המערכת שפותחה ויוצרה בזמן שיא - שלוש שנים - על-ידי 400 עובדים
לפני כחצי שנה פורסם טפח מהמכ"ם "טרה" (Terra), והיום (א') נחשפת מערכת הענק כולה: מדובר בשני מכ"מים שגדולים ממכ"מי ה-Aegis האמריקנים, והם אמורים לזהות כל טיל, לוויין או מטוס אויב במרחק אלפי קילומטרים.
המערכת היא מתוצרת התעשייה האווירית וחברת הבת אלתא, בית המכ"ם של ישראל. מדובר במכ"מי אולטרא וספקטרה המשלימים זה את זה: האולטרא פועל על תדרים נמוכים ומיועד להעניק את הזיהוי הראשוני של שיגור טיל או מטוס ולהתחיל לעקוב אחריו תוך איסוף נתונים על היעד שאליו הוא מיועד. מכ"ם הספקטרה מצטרף ופועל ברזולוציות גבוהות יותר תוך קליטת נתונים מדויקים על הטיל: סוגו, משקלו, מהירות מעופו, מיקום פגיעתו המוערך ובזמן יציאתו מהאטמוספירה.
שני המכ"מים של "טרה" נותנים יחד כיסוי של 320 מעלות, והם יכולים לפעול סמוך זה לזה פיזית אך גם במרחק של מאות קילומטרים זה מזה. זאת משום שמכ"ם הספקטרה, הקטן יותר, ניתן להרכבה ולהפעלה באופן נייד עד גבי ספינת טילים.
עלות המערכת מוערכת במאות מיליוני דולרים. המכ"ם הקטן מבין השניים, הספקטרה, שוקל 130 טון, רוחבו 15 מטרים וגובהו 9 מטרים. האולטרא שוקל 280 טון, רוחבו 30 מטרים וגובהו 10 מטרים.
המערכת לא נמכרה לישראל אך כבר סיפקה תפוקות מבצעיות מאז נרכשה על ידי צבא זר לפני כשנתיים. הליך הפיתוח והייצור בתעשייה האווירית של פרויקט העל נמשך שלוש שנים, זמן שיא במונחים בינלאומיים של מערכת מסוג זה, וכלל למעלה מ-400 עובדים, בהם מהנדסים ומתכנתים במפעלי החברה וקבלניה מבאר שבע ועד קריית שמונה.
"לפני עשר שנים למדינות במזרח התיכון היו טילים בליסטיים מהירים, ששופרו וכיום הם עתירי אנרגיה, ויכולים להגיע למטרה פי 2 או 3 מהר יותר", מסביר גורם בכיר בתעשייה האווירית. "המערכת מסוגלת לזהות ולספק נתונים מהימנים על מספר רב של מטרות שונות במקביל - טילים ארוכי טווח, לוויינים בחלל ומטוסים מסוגים שונים, כולל מל"טים".
כל אחד משני המכ"מים, שמערכת שלהם עתידה להימסר בקרוב ללקוח זר נוסף שרכש אותה, מכילה למעשה מאות מכ"מים קטנים, ויחד היא יכולה להתחבר למערכות מעקב אחרות ובכך לתת תמונת שמיים מלאה.
בנוסף, הטרה יכולה להתחבר לכל מערכות היירוט של ישראל, אף שהיא מיועדת לשכבת ההגנה השלישית, שעליה מגינה כיום מערכת חץ 2.