שתף קטע נבחר

 

2 השמנים ה"בריאים" שמשחררים רעלים מסוכנים בטיגון

הם נחשבים לשמנים בריאים ודלי כולסטרול, אבל כעת טוען מומחה שערך ניסויי מעבדה עם שמנים שונים, כי טיגון בשמנים צמחיים כמו שמן חמניות או שמן תירס משחרר כימיקלים רעילים פי 200 מהרמה הבטוחה, וזה עלול לגרום לסרטן, מחלות לב ודמנציה. במה כן בריא יותר לטגן?

באיזה שמן אתם מטגנים? אם גם אתם מעדיפים שמן צמחי שהוא דל כולסטרול, כדאי להיזהר: מומחה בריטי טוען כעת, כי טיגון בשמנים כאלה משחרר כימיקלים רעילים ביותר בשם אלדהידים, שנקשרו בעבר לתחלואה בסרטן, מחלות לב ודמנציה.

 

קיראו עוד על שמנים לבישול

המצעד: איזה שמן הכי טוב לבריאות שלכם

חג הטיגונים: מהו השמן הכי בריא במטבח?

גישה מפתיעה: שומן רווי - טוב ללב ולדיאטה

 

פרופ' מרטין גרוטבלד, מהמחלקה לכימיה ופתולוגיה כימית באוניברסיטת דה מונפורט בבריטניה, ערך סדרת ניסויים בשמן תירס ושמן חמניות, שהראו לדבריו כי ארוחה טיפוסית של דגים וצ'יפס החביבה על הבריטים, הכילה עד פי 200 יותר אלדהידים, מהרמה הנחשבת בטוחה. מנגד, טיגון בשמן זית, חמאה או שמן קוקוס, הכילו רמות נמוכות בהרבה של אלדהידים.

 

המחקר מפתיע, בעיקר בשל העובדה שחמאה ושומן מכילים רמות גבוהות יותר של שומנים רוויים בהשוואה לשמנים צמחיים המכילים שומנים רב בלתי רוויים. רוב השמנים הצמחיים, מכילים הרבה פחות שומן רווי  מאשר חמאה

או שומן מן החי.

 

לעבור לשמנים צמחיים

גורמי בריאות בכל רחבי העולם דחקו בציבור להימנע מצריכת חמאה ושומן ולהחליף אותם בשמנים צמחיים, כדי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם להם גורמים השומנים הרוויים.

 

"במשך עשרות שנים מזהירות אותנו הרשויות עד כמה חמאה ושומן רווי רעים",  אמר פרופ' גרוטבלד לעיתון הטלגרף הבריטי, "אבל מצאנו שדווקא חמאה טובה מאוד למטרת טיגון.

 

מנגד, שמנים צמחיים כמו תירס ושמן חמניות המצויים בטמפרטורות גבוהות במחבת או בתנור, עוברים סדרה של תגובות כימיות המביאות להצטברות כמויות גדולות של תרכובות רעילות".

 

פרופ' גרוטבלד נתן למתנדבים שמן חמניות, שמן תירס, שמן זרעי ענבים בכבישה קרה, שמן זית, חמאה ושומן אווז וביקש לבשל באמצעותם מזון מדי יום. שמן משאריות הבישול שלהם נאסף ונשלח למעבדה באוניברסיטת דה מונפורט.

 

צוות המחקר שלו, מצא כאמור ששמן חמניות ושמן תירס מייצרים אלדהידים ברמות הגבוהות ביותר, כשמנגד שימוש בשמן זית חמאה שומן מן החי או שמן קוקוס שחררו כמויות נמוכות יותר של אלדהידים.

 

"שמני חמניות ותירס הם בסדר כל עוד לא חשפנו אותם לחום כמו בטיגון או בישול", סיכם פרופ' גרוטבלד, "זוהי עובדה כימית פשוטה, שמשהו שחשבנו שהוא בריא, הופך למשהו מאוד לא בריא בטמפרטורות גבוהות". אם בכל זאת רציתם להשתמש בשמן צמחי, ממליץ גרוטוולד לבחור בשמן זית, שהתרכובות שהוא משחרר מסוכנות פחות לגוף האדם".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה שמנים מזיקים לבריאות שלכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים