3 סיבות בריאות: למה כדאי שתוותרו על מוצרים דלי שומן
מדפי הסופר עמוסים במוצרים עם ההבטחה המפתה "0% שומן", ואנו מאמינים שאם רק נאכל אותם, נצליח להגיע למשקל היעד החלומי. בפועל, זה לא באמת קורה. למה?
המאבק במשקל הוא כמו חתונה קתולית: בין אם אתם שמנים או סובלים מעודף משקל קל, סביר שתחושו רגשות אשם במידה ותבלסו מזונות עתירי קלוריות. כחלק מהמלחמה התמידית במשקל ובקלוריות, חלק מכם ממשיכים להעדיף מוצרים עליהם מתנוסס הכיתוב "אפס אחוז שומן". מסתבר שדווקא המזונות האלה, לא רק שלא יתרמו משמעותית לדיאטה, אלא יכולים גם לפגום בגוף שלכם.
קראו עוד על דיאטה ותזונה:
תתפלאו: מוצר ללא סוכר עדיף מהמוצר הרגיל?
כמה מלח מסתתר במזון המעובד שאתם אוכלים?
5 הירקות הירוקים שבריאים יותר מקייל
הנה שלוש סיבות עיקריות לכך שעדיף לכם לדבוק במאכלים הרגילים, ולנטוש את אלה שמבטיחים אפס אחוזי שומן:
1. הגוף זקוק לשומן
השומן ממלא מגוון תפקידים חיוניים בגוף האדם. בראש ובראשונה הוא משמש כמאגר אנרגיה ושכבת בידוד הכרחית המגנה בפני קור וחבלות. שנית, מולקולות השומן מהוות אבני בניין עבור מעטפת כל התאים וההורמונים בגופינו. יתרה מכך, בתזונה וויטמינים מסיסי שומן A,D,E,K החיוניים לתפקוד כלל מערכות הגוף נספגים אך ורק בשילוב מזון שומני. לכן יש חשיבות לאכול ירקות בשילוב שמן או שומן כדי להגיע לצריכת כמות מספקת של ויטמינים נחוצים.
בנוגע לשמירה על בריאות הלב, לחומצות שומן בלתי רוויות כגון אומגה 3 וחומצה אולאית תפקיד מרכזי בהגנה בפני מחלות לב וכלי דם. בנוסף, השומנים משמרים את בריאות השיער והעור ונחוצים לקיום מרבית התהליכים המתחרשים בכלל התאים בגוף. ישנה גם השערה שצריכת מזון עתיר בשומן גורמת להפרשה של נוירוטרנסמיטורים כמו דופמין וסרטונין במערכת העצבים המרכזית ועלולה לשפר את מצב הרוח.
2. הגברת תחושת הרעב
מוצרים דלי שומן מכילים פחות קלוריות בהשוואה למוצרים מקבילים בעל אחוזי שומן גבוהים יותר. אך חיסכון קלורי אינו הפקטור היחיד המשפיע על שמירה על המשקל. לצורך אימוץ אורח חיים בריא ומניעת השמנה, תחושות הרעב והשובע משחקות תפקיד מרכזי.
"שומן וחלבון מאטים את קצב התרוקנות הקיבה ותורמים להארכת תחושת השובע", מסבירה הדיאטנית הקלינית קרלי מירנדה, "מאידך פחמימות מתעכלות ונספגות במהירות.
זמן קצר לאחר האכילה מתרחשת ירידה פתאומית ברמות הסוכר בדם, המגבירה את החשק לאכול פחמימות נוספות. שומן וסוכר משמשים את תעשיית המזון להקנות למוצרים את טעמם. לכן, כאשר מוציאים או מצמצמים את כמות השומן במזון, כמויות הסוכר עולות בהתאמה. כאמור, סוכר מגביר את תחושת הרעב בדגש על צורך לאכול דברי מתיקה העלולים להזיק לשמירה על המשקל".
3. עודף כימיקלים העלולים לפגוע בגוף
לצורך שיפור טעמם של מוצרים שהפחיתו להם את כמות השומן, יש צורך בהוספת חומרים משמרים, מייצבים וחומרי טעם וריח מלאכותיים, מעבר לתוספת הפחמימות. "לחומרים עלול השפעה פוטנציאלית על הרכב החיידקים הפרוביוטיים במעי והשפעות ביוכימיות אחרות", מסבירה מירנדה, "עקב פיקוח לקוי ומיעוט במידע מחקרים בנושא, מומלץ להמעיט בצריכת חומרים אלו ולהעדיף מזון טבעי ושאינו מעובד.
"המטרה של כל דיאטה ושינוי באורח החיים הינה לשאוף לאיזון" מסכמת מירנדה, "לכן, אין המלצה לאכול מוצרים בעלי תכולת שומן גבוהה בלבד או מוצרים שאינם מכילים שומן כלל. ככל שהארוחות יכילו מוצרים מזינים וטבעיים התורמים לשמירה על תחושת שובע לאורך זמן, הסבירות לשמור על משקל תקין ועל המצב הבריאותי גדלה. מבחינת סוג השומן מומלץ לשלב בעיקר שומן בלתי רווי לדוגמת שמן זית, אבוקדו, אגוזים, גרעינים, טחינה ודגים בתפריט היומי".
עושים דיאטה ולא מרזים? צפו בהסבר: