שתף קטע נבחר
 

השווקים לא נבהלו מצרפת: לא נוצרה הזדמנות

הבורסות באירופה הגיבו באדישות למתקפה בפריז ולא נרשמו ירידות שערים חדות שהיו יכולות לייצר הזדמנות השקעה. מי שחיפש הזדמנות כזו, יצטרף לחפש במקום אחר. מה גרם לשוק ההון הצרפתי להגיב בכזו מתינות נוכח האירועים?

פיגוע הטרור האחרון בצרפת הוא חוליה כואבת בשרשרת של אירועים בשנים האחרונות. צרפת הופכת ליעד בולט לפעילות טרור כאשר הפיגוע האחרון הוא השני במהלך השנה הנוכחית. כלכלנים ואנליסטים כבר מיהרו להכריז כי המועד בו התרחש הפיגוע - מוצאי שבת, נתן זמן מחשבה למשקיעים לעכל את הדברים והתגובה בשווקים הפיננסים בימים הקרובים צפויה להיות מתונה.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

בחרנו לבחון את גל הטרור מהזווית הכלכלית. אירועי טרור גובים מחיר טראגי אנושי וישיר והתוצאה העקיפה עלולה להיות התדרדרות כלכלית. המהפך הטכנולוגי של העשורים האחרונים היה מנוע צמיחה לכלכלה הגלובלית, אך אפשר גם לטרור להתפשט בין מדינות ולהפוך אותו ממקומי לגלובאלי.

 

כאמור, לנזקים בנפש מחיר כבד מאוד, אך אירועי טרור יכולים להתבטא בחריפות גם בפגיעה ברכוש. נזכיר את פיצוץ צינור הגז בין מצרים לישראל ופיצוץ צינורות הנפט באפריקה, שם אירועים אלו שכיחים יותר. בנוסף, לאירועי טרור לסוגיהם השונים יש נזקים כלכליים עקיפים רציניים יותר, המובילים לעלייה בעלויות העסקאות, עליה באבטחת עובדים ולקוחות או לחלופין עלייה בפרמיות הביטוח.

 

דוגמא בולטת לכך היא פיגוע הטרור במשחתת קול בתימן בשנת 2000 ופיצוץ המכלית הצרפתית לימבורג בשנת 2002 שהובילו לפגיעה קשה בתעשיית הספנות, בהשפעת העלייה החדה בפרמיות הביטוח והשינוי בנתיבי התובלה.

 

כלכלה גדולה - חסינות גבוהה

במאמר שפורסם על ידי קרן המטבע העולמית, נבחנה ההשפעה של פיגועי הטרור על ההכנסה הלאומית, מנועי צמיחה, השקעות זרות ישירות ועל מאזן הסחר. באופן לא מפתיע, מהמאמר עולה כי כלכלות עשירות, גדולות ומגוונות הן בעלות יותר עמידות בפני ההשפעות של פיגועים מאשר כלכלות קטנות, עניות וממוקדות.

 

אם הטרור משבש את הפעילות היצרנית במגזר אחד בכלכלה מגוונת, המשאבים יכולים בקלות לזרום למגזרים אחרים. בנוסף, לכלכלות עשירות יותר יש משאבים להקדיש למאמצי לוחמה בטרור, שעשויים להפחית את מספר פעולות הטרור עמן יצטרכו להתמודד בעתיד. לעומת זאת, למדינות קטנות עם כלכלה מתפתחת חסר החוסן לפעול מול הטרור.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

ההתקפה הדרמטית על ארצות הברית ב-11 בספטמבר 2001, גרמה לנזק מוערך של כ- 80 מיליארד דולר, הפסד גבוה לכל הדעות. אך יחד עם זאת, ביחס לגודל הכלכלה - הפגיעה הייתה מינורית, ועמדה על כ- 0.1% מהתמ"ג האמריקאי. ספרד לעומת זאת, סבלה בשנות ה-70 מהתקפות טרור שעלו לה ב-10% מהתוצר.

 

חפשו הזדמנות במקום אחר

אירועי הטרור בצרפת מתרחשים בעיתוי בעייתי. צרפת ממשיכה להתאושש עקב בצד אגודל מהמיתון הכלכלי הקשה ומתמודדת עם אבטלה בשיעור דו ספרתי. ברבעון האחרון צמח התוצר הצרפתי בקצב שנתי של 1.2%, האינפלציה נמצאת ברמות נמוכות הקרובות לאפס – המדד האחרון רשם קריאה של 0.1%.

יחס החוב/תוצר בצרפת קרוב ל-100%. יחד עם זאת, לצרפת גם נקודות חוזקה - רק כ- 8% מסך התוצר הצרפתי מגיע מתיירות. התוצר הגולמי לנפש הוא 44,752 אלף דולר, מה שהופך את צרפת לכלכלה השנייה בגודלה בגוש האירו, אחרי גרמניה. ללא ספק, מדובר בכלכלה חזקה ומגוונת עם ריבוי תאגידים גלובאליים מהשורה הראשונה בעולם.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

שוקי ההון הגיבו באדישות מסוימת, תוצאה של כמעט שלושה ימים שניתנו למשקיעים לעכל את החדשות. אגרת החוב של ממשלת צרפת לעשר שנים כמעט ולא הגיבה לאירועי הטרור. אגרת חוב ל – 10 שנים נסחרת בתשואה 0.87%, מדד המניות הצרפתי ה-CAC הגיב במתינות יחסית ופתח את השבוע עם ירידה של כ- 0.4%.

 

מי שחיפש הזדמנות השקעה, כדאי שיחפש אותה במקום אחר. התגובה האדישה של שוקי המניות והאג"ח בצרפת לא מייצרת הזדמנות מיוחדת. לאירועי טרור יש בדרך כלל השפעה על מדינות עם כלכלות קטנות שאינן מגוונות, והשפעה קצרת טווח (אם בכלל) על כלכלות מפותחות ומגוונות כמו זו של צרפת. ירידות שערים בשוקי המניות היו יכולות לייצר הזדמנות. בינתיים, זה לא מה שקורה.

 

הכותב הוא אנליסט חדר עסקאות ני"ע זרים, לאומי שוקי הון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
אוהד חיים לאומי שוקי הון
צילום: יח"צ
מומלצים