בנק ישראל יקל על מכירת חברות כרטיסי האשראי
בנק ישראל יאפשר הגברת התחרות בתחום סליקת כרטיסי האשראי וכן יעודד כניסה של גופים חדשים לבעלות על חברות כרטיסי האשראי, בין הייתר באמצעות מתן הקלות לשחקנים חדשים
הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל פרסם היום טיוטת תקנות שמטרתה להקל על מדיניות רישוי של סולק כרטיסי אשראי וכן עדכון לקריטריונים ותנאים כלליים למבקש היתר לשלוט ולהחזיק אמצעי שליטה בסולק.
- ישראכרט: הישראלים הגדילו הוצאות על נופש ובילוי
סליקה היא למעשה פורמט העברת התשלום בין הקונה למוכר. הסולק הוא הגוף הפיננסי שבאמצעותו בית העסק מקבל את התשלום. הסולק פונה לחברה שהנפיקה את כרטיס האשראי (הבנק או חברת כרטיסי האשראי) ומעביר ממנה את התשלום לבית העסק. תמורת הפעולה גובה הסולק עמלה (עמלת סליקה).
לעיתים הסולק הוא גם המנפיק בעצמו, ולעיתים מדובר בשתי חברות שונות. במקרה כזה הסולק משלם למנפיק עמלה הנקראת "עמלה צולבת" והיא גלומה בעמלת הסליקה שנגבית מבית העסק.
כיום שוק השליקה בישראל ריכוזי מאוד ולמעשה פועלות בו 3 חברות כרטיסי האשראי הנמצאות בבעלות הבנקים (ישראכרט, כאל ולאומי קארד). למרות הירידה בעמלות הסליקה, כתוצאה מהוראות הממונה על ההגבלים העסקיים בשנים האחרונות, עדיין המגזר סובל מתחרות מוגבלת.
הטיוטה שמפרסם בנק ישראל נועדה לעודד כניסת שחקנים נוספים לפעילות הסליקה ולתמוך בתחרות בתחום כרטיסי האשראי.
המדיניות החדשה, לאחר כניסתה לתוקף, תשמש לבחינת מתן רישיון לסולקים חדשים ולמתן היתר שליטה בסולקים חדשים, שאינם חברות כרטיסי אשראי.
נזכיר כי הוועדה להגברת התחרות בשירותים בנקאיים ופיננסיים נפוצים (ועדת שטרום), שצפויה להגיש את מסקנותיה בסוף החודש, כנראה תמליץ בין הייתר על הפרדת חברות כרטיסי אשראי מהבנקים. כך כבר נערכים בבנק ישראל ומציינים כי הקריטריונים שנקבעו "ישמשו לבחינה ואישור של משקיעים שיביעו עניין לרכוש את חברות כרטיסי האשראי, אם וכאשר תתקבל החלטה, שתעוגן בחקיקה, לחייב את הפרדתן מהבנקים. המדיניות החדשה נידונה בוועדת רישיונות, המייעצת לנגידה ולמפקחת על הבנקים, וקיבלה את תמיכתה".
בין הייתר קובעת הטיוטה כי יתאפשר למבקש הרישיון לקבל "מכתב נוחות" מבנק ישראל לפני מתן הרישיון, כך שיוכל לקדם את תהליכי קבלת האישורים הנדרשים מול הארגונים הבינלאומיים ויוכל להתחבר למערכת כרטיסי החיוב המקומית, במקביל להשלמת תהליך הרישוי.
עוטד נכתב כי תינתן האפשרות לסולק החדש, לאחר קבלת רישיון מבנק ישראל, להתחבר למערכת כרטיסי החיוב על בסיס הסכם שיחתום עם סולק קיים, אשר יארח את הסולק החדש על התשתיות שלו (מעין סולק וירטואלי, בדומה לקיים בשוק הסלולר). האירוח יינתן לתקופת זמן מוגבלת. כמו כן יחולו הקלות בדרישות ההון ועוד.
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, אמרה היום: " המהלך הנוכחי יאפשר לגורמים נוספים מהארץ ומחו"ל להיכנס לשוק הסליקה וכרטיסי האשראי, לטובת משקי הבית ובתי העסק הקטנים והבינוניים. בנוסף, השינויים שפרסמנו היום ואלה המתוכננים יובילו ליצירה של "מדרגה" פיקוחית חדשה בתוך הפיקוח על הבנקים, מקלה יותר לעומת הבנקים, שתכלול גופים פיננסיים שאינם מגייסי פיקדונות אולם הנם בעלי חשיבות מערכתית ליציבות המערכת הפיננסית והמשק כולו".