צפו: ניתוח עיניים חדשני למלכה הזאבה
בשנה האחרונה סובלת מלכה הזאבה בת התשע מחי-בר יטבתה מדלקת עיניים כרונית שפגעה בראייתה והצריכה טיפול בטיפות עיניים וכדורים לכל ימי חייה. עקב הקושי בטיפול יומי בחיית בר, הובאה מלכה אל בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי בבית דגן, שם הושתלו לה שתלים מיוחדים בעיניה
מלכה הזאבה בת התשע, חיה בחי-בר יטבתה של רשות הטבע והגנים זוכה לראות שוב תודות לניתוח חדשני בעיניה.
"מלכה החלה לסבול בשנה האחרונה מבעיות בעיניים והיא הובאה אל בית החולים לחיות בר של הרשות והספארי ברמת גן, גם התחלנו לתת לה טיפול תרופתי בדמות כדורי סטרואידים. זה היה מבצע לא קטן, לא רק להביא אותה לסדרת טיפולים, אלא גם לטפל בה בחי-בר. זה בעייתי להזליף טיפות עיניים לזאבה כל יום ולכן היא קיבלה את הכדור בתוך המזון שלה מדי יום", מסביר ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות. "העין לא נראתה טוב, היו פעמים שהצטרכנו לטפל בה באנטיביוטיקה".
מלכה הובאה בדצמבר אשתקד לבדיקות מקיפות בבית חולים הווטרינרי האוניברסיטאי בבית דגן מיסודה של האוניברסיטה העברית בירושלים, לאחר שהדלקת בעין שמאל החמירה. היא נבדקה על ידי ד"ר נילי כהנא, מתמחה ברפואת עיניים שגילתה דלקת בשתי העיניים.
"אחרי ששללנו גורמים כמו גוף זר שחדר פנימה או בעיות בריסים ובעפעפיים, שלחנו את הבדיקות למעבדה שם התגלה כי היא סובלת מדלקת כרונית", אומר פרופ' רון עופרי, מומחה לרפואת עיניים בבית החולים. "דלקות מסוג זה מצריכות טיפול בטיפות לכל החיים באופן יומי. מאחר ומדובר בזאבה, היא קיבלה כדורים לתקופה מסויימת שהביאו לשיפור במצבה, אך גם מתן כדורים הוא מסובך ולא אפשרי למשך שנים".
שתלים מיוחדים הוטסו מארצות הברית
מלכה הזאבה נולדה בגן החיות הזואולוגי בתל-אביב ב-2006 ועברה אחרי זמן קצר עם חברתה הזאבה ציפי לחי-בר יטבתה. בשנים האחרונות נפרדו דרכיהן, מלכה ניהלה זוגיות עם הזאב דוד עד שמת לפני כשנה. לאחרונה חולקת את זמנה עם ישראל, זכר שהגיע מגן החיות בבאר שבע.
בשיחות עם רופאי בית חולים הווטרינרי, הוחלט לנסות לייבא שתלים מיוחדים מארצות הברית כדי לנסות ולפתור בעיית הראייה של מלכה.
מצבה של מלכה החמיר והרופאים החליטו על ניתוח מיוחד וחדשני כדי לסייע לה. "הדלקת התפשטה וכיסתה את כל הקרנית שאמורה להיות שקופה", מציין פרופ' עופרי ומוסיף כי בביה"ח מצאו בארצות הברית חומר בעזרתו נוהגים לטפטף לכלבים הסובלים מדלקות עיניים כרוניות. "מסתבר כי החומר מיוצר גם בשתלים שאפשר להשתילם בגלגל העין. הדבר נעשה כבר בארצות הברית בזאב שחי בשבי".
פעם שנייה שניתוח מסוג זה מבוצע בארץ
מדובר בניתוח חדשני שנעשה רק פעם אחת בישראל כדי לסייע לכלבת נחייה לעיוורת שסבלה מבעיה דומה. שני שתלים הוטסו לישראל מצפון קרוליינה. מלכה הובאה מהחי-בר ביטבתה ביום רביעי שעבר בכלוב מיוחד. לאחר שהורדמה בעזרת חץ טשטוש, היא הובאה אל חדר הניתוחים.
פרופ' עופרי וצוותו ניתחו את מלכה בניתוח שנמשך כעשרים דקות. "יצרנו כיס בגלגל העין, שמנו את השתל פנימה ותפרנו. השתל למעשה מטפטף את התרופה וזה אמור להחזיק בערך כשנתיים", הוא מסכם.
מלכה התאוששה לאחר הניתוח והושבה באותו היום אל ביתה בחי-בר יטבתה. בחודש הקרוב היא תהיה במעקב צמוד כדי לוודא שמצבה משתפר.