שתף קטע נבחר

 

הצד האחר של בולט: סיכום השנה באתלטיקה

התאחדות האתלטיקה הבינלאומית תכריז בקרוב על אתלטי השנה בעולם. אבינעם פורת הקדים אותה, בחר את המצטיינים שלו וגם סימן את הרגע המרגש והזווית הישראלית

עוד פעם בולט אתלט השנה? ישאל מי שלא חווה את שנת 2015. לעומת זאת, מי שעקב בעניין אחרי ההתפתחויות בקיץ האחרון יגיד: "איזו הפתעה, אוסיין בולט הוא אתלט השנה!".

 

מה שנחשב בשבע השנים האחרונות למובן-מאליו, הפך בשנה האחרונה לכמעט סנסציה. רק מעטים האמינו לפני גמר ה-100 מ' באליפות העולם בבייג'ינג, שהג'מייקני הענק, יסיים את השנה המקרטעת שלו שוב עם 3 מדליות זהב. בולט שהתייצב לראשונה כאנדרדוג האמין, וגם נשך הפי שרק הוא יודע, את יריבו הפייבוריט האמריקאי, ג'סטין גטלין.

 

אוסיין בולט. ענק גם כאנדרדוג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוסיין בולט. ענק גם כאנדרדוג(צילום: AFP)

 

באופן טבעי, אוסיין בולט הוא אתלט השנה בעולם. באופן טבעי, דפנה סחיפרס ההולנדית הרב-גונית, שצללה השנה להישג השלישי בהיסטוריה ב-200 מ', 21.63, היא אתלטית השנה בעולם

. סחיפרס, 23, התבשלה שנתיים בספרינטים, אליהם נדדה מתחרויות הקרב-7, עד שכבשה בסערה את ריצת ה-200 מ'. והייחוד שלה: הפכה ללבנה הראשונה במילניום שמנצחת באחד ממקצועות הספרינט.

 

בחודש יולי, כשגטלין חרך את המסלולים במקבץ נהדר בדרך לשיא אישי, 9.74 שניות, עדיין לא היה ברור אם בולט בכלל ישתתף בבייג'ינג. ב-200 מ' לא ירד מ-20 שניות. ב-100, קבע רק חודש לפני האליפות את תוצאת השנה שלו, 9.87. השאלה שעלתה הייתה, אם המלך יסכים לרדת לעם ולהיות כאחד האדם, או לעמוד על דוכן נמוך בפודיום כשגטלין בן ה-34,יקבל את מדליות הזהב לצלילי ההמנון האמריקני.

 

באותם ימים פורסמו ידיעות על שעשועיו של בולט במשחקי קריקט ובכדורגל. הוא לא נראה כאותו בולט האובססיבי לנצח ויהי-מה, מה שהותיר רושם כי אינו מאמין ממש במהפך של הרגע האחרון. באצטדיון "קן הציפור" בבייג'ינג, בו הבהיר לראשונה באולימפיאדת 2008 כי העולם עומד להכיר אתלט שלא היה כמוהו, הוא הוכיח לנו שעבד עלינו. לא שהפגין את שיא יכולותיו, הפציעה הממושכת שהשביתה אותו מאימונים עדיין השפיעה, אבל במקביל הוא שלף את המיטב הפרטי של תכונותיו האישיות: נחישות ואמונה.

 

גטלין שוב נכנע לגדול מכולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גטלין שוב נכנע לגדול מכולם(צילום: AFP)

 

מי שזוכר את בולט מהגמרים באולימפיאדת בייג'ינג ובאליפות העולם בברלין 2009 בריצת ה-9.58 שניות הפנומנאלית, אולי ההישג הגדול ביותר של אתלט במקצוע כלשהו מאז ומעולם, זוכר ריצת סולו שבה היה כוכב אחד. אפילו טייסון גיי שקבע אז תוצאה אדירה, 9.71 שניות היה רחוק ממנו מאוד. הפעם בולט נדרש לקרב צמוד, ועמד בו כדי לנצח בשיניים. כן, בולט לא נבהל כשמישהו דורך לו על היבלות.

 

זה היה בולט מסוג שלא ידענו. הצד האחר והחשוב לא פחות שלו. לוחם ונחוש, לא רק הווירטואוז שניגן את קונצרטי הריצה הגדולים ביותר מאז ומעולם. כשנדרש להשתמש ברזרבות שלו בזמן-אמת, הוא הצליח לממש אותן.

 

גמר ה-100 מ' בבייג'ינג הכתיר את בולט בפעם נוספת כאדם המהיר בעולם. אמנם לא ב-9.58, לא ב-9.63 כבאולימפיאדת לונדון ולא 9.69 כבאולימפיאדת בייג'ינג. ב-9.79 לעומת 9.80 של גטלין. היו שפירשו את תמונת המצב בגמר ככישלון של גטלין יותר מניצחון של בולט. שטויות. 9.80 ש', במיוחד בגמר, אינה תוצאה רעה. מה שסביר יותר: בולט לא איבד את כוח ההרתעה כלפי גטלין שחסר את החדות לממש את המקסימום.

 

לא רק וירטואוז. גם לוחם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא רק וירטואוז. גם לוחם(צילום: EPA)

 

בהמשך, גטלין בסיום שנה מפרכת ואיכותיות, נפל שדוד גם ב-200 מ'. בולט שלא ירד עד אז העונה מתחת ל-20 שניות, קידם את עצמו ל-19.55. שוב בדרגה אחת מתחת לבולט הסטנדרטי

, אבל עדיין מכשול גבוה לכל יריב השואף לעבור אותו. גטלין סיים ב-19.74. ואם לא די בכך, בולט דחף את ג'מייקה לזהב גם ב-4X100 שליחים, אם כי בתוצאה חלשה יחסית לנבחרת אי הספרינטרים, 37.37 שניות.

 

מאז אולימפיאדת בייג'ינג, יש לאיש שכל צעד שלו מכסה 2.5 מ', 11 מדליות זהב מתוך 12 באליפויות העולם ו-6 מתוך 6 באולימפיאדות. הפעם היחידה שלא זכה בזהב הייתה ב-100 מ' באליפות העולם בדאגו ב-2011 כשפסל בזינוק. מאז הוא למד את הלקח.

 

לא מעטים עדיין מתעקשים שהיכולת של בולט היא תוצאה של שימוש בסמים. לא השתתפנו בבדיקות הסמים התכופות שלו, אבל מדובר באחד שכבר בגיל 15 שלח סימנים שהוא עומד להראות לאנשי כוכב הלכת שלנו תכונות של אחד שעדיין לא היה כאן. בגיל 15 הוא כבר היה אלוף העולם עד גיל 18, עם 20.61 ב-200 מ', ושנה אחר-כך, ניצח באליפות העולם עד גיל 20 עם 20.40. בולט הפך לאתלט הנוער הראשון שירד מה-20 שניות, 19.93, שיא בו הוא מחזיק עד היום. כבוגר, רק מימש את מה שהבטיח. מי שלא רוצה להאמין, שלא יאמין. ההמלצה שלי: תאמינו לאחד היחיד והמיוחד.

 

בולט בגיל 16. כוכב כבר מגיל צעיר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בולט בגיל 16. כוכב כבר מגיל צעיר(צילום: gettyimages)

 

מלוחמת קרב 7 לספרינטרית מהמהירות בהיסטוריה

באליפות העולם במוסקבה-2013 היא זכתה בארד בקרב-7. הספרינטים היו מהנקודות החזקות שלה. דפנה העוצמתית, 1.79 מ', נדרשה להחליט אם היא נשארת לוחמת קרב-7 או עוברת לריצות קצרות.

 

בשנה שעברה כשהוכתרה כאלופת אירופה, טרם ירדה מה-11 שניות ב-100 ו-22 ש' ב-200. יחד עם זאת, היה ברור שהיא תשיג את המטרה. היא גמרה את העונה הזו ב-10.81 ב-100 מ', כסגנית אלופת העולם לשלי אן פרייזר הג'מייקנית הנפלאה, 10.76. אלא שהסיפור הגדול התרחש במרחק הכפול: סחייפרס, מהעיר אוטרכט, נתנה ריצה אדירה ולא רק שירדה מ-22 ש', אלא הפליגה לתוצאה השלישית בכל הזמנים. רק פלורנס גריפית'-ג'וינר המנוחה ב-21.34, ומריון ג'ונס שהתוודתה מספר שנים לאחר מכן על שימוש בסמים (21.62 שניות בתנאי גובה ב-1998), רצו מהר ממנה.

 

דפנה סחיפרס. רק ג'ונס וגריפית-ג'וינר רצו 200 מ' מהר יותר (צילום: רויטרס ) (צילום: רויטרס )
דפנה סחיפרס. רק ג'ונס וגריפית-ג'וינר רצו 200 מ' מהר יותר(צילום: רויטרס )

 

גם לגביה היו וישנן התלחשויות על אפשרות לנטילת תכשירים אסורים. סיבות הליחשושים: קצב התקדמותה ומבנה גופה החזק. ההולנדים טוענים שלא היו דברים מעולם. הבדיקות לא העלו עד כה דבר. כמו בולט, גם סחיפרס תצטרך להמשיך להתמודד עם רס"ן שמועתי. התשובה שלה צריכה להיות על המסלול. בריו נדע אם האישה הלבנה כבשה שוב את מסלול הספרינט, לפחות ב-200 מ', אבל אל תוציאו מכלל אפשרות את ה-100 מ'. שלי-אן פרייזר-פרייס, המקבילה הנשית של בולט, הרי צריכה להפסיד פעם. אולי יהיה זה מול סחיפרס.

 

פרייזר פרייס צריכה לחשוש? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרייזר פרייס צריכה לחשוש?(צילום: AFP)

 

הסגן של אתלט השנה

אשטון איטון

היחיד שסיכן ברצינות את הבחירה בבולט היה אשטון איטון. האתלט האמריקאי המגוון ביותר שבר שיא עולם בפעם השנייה, ועוד במעמד מחייב כאליפות העולם, 9,045 נקודות. בסך-הכול שש נקודות שיפור, אבל כמה קשה לנפץ שיא כה איכותי.

 

איטון קבע את השיא למרות שהיה רחוק 35 ס"מ מתוצאתו הטובה ביותר בקפיצה למרחק (8.23, שווה מאבק על מדליה במקצוע הספציפי) והסתפק ב-7.88. לעומת זאת, מה שעשו את ההבדל לעומת הניקוד הקודם, היו ריצת ה-400 מ' בה קבע שיא עולם ללוחמי קרב 10, 45.00 שניות (לעומת 46.70 בקודם) ובהטלת כידון שבה הרחיק כמעט 5 מ' יותר מאשר בפעם הקודמת, ל-63.63 מ'.

 

בולט הוא האדם המהיר בעולם, איטון הוא מלך האתלטים. המלך בעל המבנה האופטימלי ללוחם קרב-10, 1.85 מ' על 84 ק"ג, שחולק את חייו הפרטיים עם נסיכת הקרב 7 בריאן תיסן-אשטון הקנדית, מדליסטית הכסף ב-2 אליפויות העולם האחרונות.

 

הסיפור המרגש של השנה

אריס מריט דוחה ניחוח להשתלת כליה

מדהים: שיאן העולם ב-110 מ' משוכות, אריס מריט מארה"ב (12.80 שניות) דחה ניתוח השתלת כליה בגופו כדי לרוץ באליפות העום עם כליה שתפקדה רק ב-20 אחוזים בגלל מחלה גנטית נדירה. מריט עבר בשלום את המבחנים האמריקאים הקשוחים וזכה במדליית הארד בגמר בזמן מעולה של 13.04 שניות. רק אחר-כך "התפנה" לניתוח. ניצחון גדול לכוח הרצון.

 

הסיפור המכוער

פרשת רוסיה והסמים

סיפור שישפיע על הספורט העולמי, ובמיוחד באתלטיקה, לאורך הזמן. מי היה מאמין שרוסיה "הנאורה", המתגאה ברמת הספורט שלה, תעלים תמורת שוחד יותר מ-1,000 בדיקות "חיוביות" במעבדה במוסקבה שכבר נסגרה? רמאות שלא נופלת מפרשת בן ג'ונסון שהגיע ראשון מסומם באולימפיאדת סיאול 1988, ומהווידוי של מריון ג'ונס שלאחריו נכנסה לכלא ונאלצה להחזיר את המדליות האולימפיות. אם רוסיה לא תהפוך דף בתפעול רשות הסמים שלה, היא עלולה למצוא עצמה מחוץ לתחרויות העולמיות. גם אם תתקן עצמה, נורת האזהרה לספורט כולו נדלקה בעוצמות אדירה.

 

מרגש. אריס מריט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרגש. אריס מריט(צילום: רויטרס)

 

קרוב לשיא

כריסטיאן טיילור

ב-2014 חגו חמישה קופצים לגובה סביב שיא העולם של חאבייר סוטומאיור הקובני, 2.45 מ', והם היו קרובים. השנה הם לקחו הפסקה ולא סיכנו את השיא. לעומת זאת, בקפיצה משולשת דווקא חלה התקרבות ממשית לעבר שיא העולם של הבריטי ג'ונתן אדווארדס, 18.29 מ' מלפני 20 שנה. כריסטיאן טיילור נתן הופעה יוצאת מהכלל בבייג'ינג והשיג את התוצאה השנייה בהיסטוריה 18.21. גם הכישרון הקובני בן ה-22 פדרו פבלו פיצ'ארדו עבר פעמיים יותר מ-18 מ' והעלה את שיאו האישי ל-18.08. טיילור ופיצ'ארדו, הגדילו את מועדון ה-18 ומעלה משלושה לחמישה (קדמו להם כאמור אדוארדס, קני הריסון מארה"ב וטדי טאמגו הצרפתי). צפוי גמר משולשת מרתק בריו.

 

הרגע הישראלי

חנה קנייזבה-מיננקו

אין ספק, חנה קנייזבה-מיננקו נתנה את ההופעה הישראלית הטובה בספורט של 2015. קפיצת ה-14.78 מ' במשולשת, בתזמון הכי משמעותי, גמר אליפות העולם. בכך העלתה מן הסתם את רף הציפיות למדליה אולימפית ישראלית ראשונה. לא יהיה פשוט, אבל בעצם שום דבר לא יכול להיות פשוט במאבק האינסופי על מדליית בכורה במלכת הספורט, ובמקצוע הנחשב למוביל באולימפיאדה.

 

חנה קנייזבה מיננקו. הסיפור הגדול של האתלטיקה הישראלית (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חנה קנייזבה מיננקו. הסיפור הגדול של האתלטיקה הישראלית(צילום: gettyimages)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, gettyimages
בולט וסחיפרס
צילום: AFP, gettyimages
מומלצים