שתף קטע נבחר
 

10 המחלות שהורגות בתוך 24 שעות

הן גורמות להידרדרות מהירה, ועלולות להביא למוות בתוך דקות או שעות. פעמים רבות, זיהוי מוקדם של סימני האזהרה והפניה לבית החולים עשויה להציל חיים. הרשימה השחורה שכל אחד צריך להכיר

המחלות הקטלניות בעולם: אתם מכירים אותן היטב. שמעתם על קרוב משפחה, מכר , חבר או אולי איש ציבור שלקה בהן. ההידרדרות מתרחשת בתוך דקות או שעות, עד לאותה נקודת אל חזור. אלה המחלות השכיחות שעלולות לגרום למוות תוך פחות מ-24 שעות. אבל מעבר לבהלה שהן מעוררות, בשל המחשבה על המוות, הרבה פעמים יש מה לעשות כדי למנוע את ההגעה למידרון החלקלק שיסתיים בתמותה פתאומית.

 

חלק מהמחלות הללו משתקות את שריר הלב או המוח, אחרות גורמות לקריסת מערכות, או למוות פתאומי של הרך הנולד. למה זה קורה, האם יש דרך למנוע את האסון הזה, ומה לעשות בזמן אמת? הנה המדריך ל-10 הבעיות הרפואיות המסוכנות, שמידרדרות במהירות שיא:

 

הסכנה אורבת

דו"ח חדש מדרג: 27 העבודות הכי מסוכנות לבריאות

כך תזהו: הסימנים הראשוניים למחלות המפחידות בעולם

 

1. אוטם בשריר הלב

מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 ישראלים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5 עד 7 אחוז, שיעור תמותה בין הנמוכים בעולם. אלא שכ-3,000 ישראלים נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים אף שהם לוקים בסימנים המוקדמים להתקף לב, ומתים בביתם.

 

אוטם שריר הלב, או התקף לב, נגרם בשל חסימה של אחד מכלי הדם המכונים "קורונרים" (עורקים כליליים) המזינים את שריר הלב. החסימה גורמת לתמותת תאי לב, להפרעות קצב לב ולהפסקה של תפקוד אותו איזור בלב שהוזן על ידי העורק החסום. ללא צנתור דחוף הפותח את החסימה, נגרם נזק בלתי הפיך לאותו איזור בלב שיפסיק לתפקד.

 

אלה המצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב הם אלה הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, חולי סוכרת, יתר לחץ דם, וכאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. כל אלה צריכים להיות במעקב רפואי, לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה אחת לשנה ולשים לב במיוחד לסימנים המקדימים הדורשים בדיקה רפואית דחופה. ואלה הם: לחץ בחזה המקרין (או לא) לכתפיים, לצוואר או לזרוע שמאל. הלחץ מסוכן במיוחד אם הוא מופיע גם במנוחה. אל הלחץ עשויים להתלוות גם זיעה קרה וקשיי נשימה.

 

  • מתי להזעיק מד"א: בכל מקרה שבו אדם אינו חש בטוב ומגלה את אחד הסימנים שהוזכרו, הזעיקו את מד"א ללא עיכוב, בטלפון 101. צוות ניידת טיפול נמרץ יערוך בדיקת אק"ג ובדיקות נוספות, ובעת הצורך יבהיל לבית החולים. עד להגעת מד"א, הורו לחולה לשבת או לשכב בהתאם לנוחיותו, מבלי להתאמץ. אין לאפשר לחולה לגשת לשירותים – כל מאמץ גם קל ביותר, עלול להחמיר נזק אפשרי ללב.

 

לא להתלבט ולהזעיק עזרה. התקף לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא להתלבט ולהזעיק עזרה. התקף לב(צילום: shutterstock)

 

2. שבץ מוחי

כ-15,000 איש לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, ו-2,400 הולכים לעולמם בגלל המחלה. שבץ מוחי, וברפואית: CVA, קיצור של Cerebro Vascular Accident הוא תוצר של חסימת כלי דם מוחי המונע העברת חמצן לאותו איזור במוח המוזן על ידי כלי הדם.

 

מרגע זה, עובר האיזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות. תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.

 

ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח השולט על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

  • מתי להזעיק מד"א: לפני כשבועיים ניצלו חייהם של כמה ישראלים שהובהלו מיד לחדר המיון, בזכות קמפיין המודעות למחלה של משרד הבריאות ועמותת נאמן המציג את סימני ההיכר הראשונים של המחלה. במידה שזיהיתם את אחד מסימני האזהרה כמו חולשה של צד אחד, בלבול, או סטייה של צד בפנים – קראו בדחיפות למד"א.

 

צפו: קמפיין המודעות לשבץ מוחי שהציל חיים

 

 

3. החיידק האלים

מנינגוקוק הוא חיידק המצוי בלוע של אנשים בריאים ובמיוחד אצל ילדים. למעשה, עד 20 אחוז מהילדים נושאים אותו שם, מבלי להתחלות. אלא שלעתים, הוא עלול לגרום למחלה חמורה, בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה – התפשטות החיידק לדם ואיתו לאיברים שונים, או מנינגיטיס – דלקת קרום המוח.

 

תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת, שיעול קל המלווים בחום גבוה. אל אלה עשויה להתלוות פריחה כתמית אדומה-כחלחלה על פני העור, שאינה נעלמת בנגיעה קלה. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים. 5 עד 15 אחוז מהנדבקים עלולים למות מהחיידק בתוך שעות.

 

  • מתי להזעיק מד"א: חום הוא תסמין שכיח אצל תינוקות וילדים, ולפיכך אין צורך בכל עליית חום בטיפול רפואי, שכן ברוב המקרים המדובר בדלקת נגיפית החולפת מאליה. אם בנוסף לחום הגבוה הילד ישנוני, מסרב לאכול, ומופיעה על פני העור תפרחת בצורת כתמים אדומים – כחלחלים (המכונה "פטכיה") שאינה נעלמת למשך שניות לאחר לחיצה קלה באצבעות על המקום, או במקרה של הופעת פרכוסים או חוסר הכרה, יש לפנות לרופא או לחדר מיון מיידית.

 

4. תסחיף מי שפיר

במצב של תסחיף מי שפיר מתרחשת חדירה של נוזל מי שפיר שמכיל חומרים זרים לתוך כלי הדם של האם. הגוף מגיב בתגובה אלרגית קיצונית כתוצאה מחדירה זו, המתבטאת במצוקה נשימתית קשה, כחלון, תמט של הריאה והלב, דימום ותרדמת.

 

שכיחותו של תסחיף מי השפיר הוא אחד ל- 8,000 עד 80,000 לידות, והתמותה של האם מגיעה ל-60%. אצל 75% מהנשים ששרדו את המקרה יהיה נזק נוירולוגי משמעותי.

 

אין דרכים למנוע את המצב או לצפות אותו מראש. והסכנה לאם עלולה להיות נזק נוירולוגי, מוות. הסכנה לעובר: מצוקה עוברית, מוות תוך רחמי, מוות יחד עם האם. סימני אזהרה במצב כזה: קשיי נשימה, עילפון, דימום עז.

 

מאחר שמרבית מקרי התסחיף מתרחשים סמוך ללידה, מומלץ להעדיף לידה בבית חולים המאפשר החייאה מתקדמת ואישפוז ביחידה לטיפול נמרץ, מאשר לידת בית. ככל שהטיפול ינתן מוקדם יותר, כך עשויים לגדול סיכויי ההישרדות מהמצב הקטלני.

 

  • מתי להזעיק מד"א: בכל מקרה של דופק מהיר, קוצר נשימה, כיח דמי, נשימה מהירה, כאבים בחזה, כחלון. בחלק מהמקרים מתחיל התסחיף כתוצאה מפקקת בורידי הרגליים, אז תופיע אדמומיות ברגל הנגועה, רגישות בשריר הסובך הנמצא באחורי השוק וקושי בדריכה.

 

5. פקקת ורידים עמוקה

במצב זה נוצר קריש דם בגפיים התחתונות כתוצאה מחוסר זרימת דם טובה בכיוון המנוגד לכוח המשיכה, כלומר מעלה אל הלב. כתוצאה מכך גורם קריש הדם לנפיחות, כאב ורגישות בשריר הסובך, אותו שריר אחורי בשוק הרגל. המצב מסוכן במיוחד שכן הקריש עלול להתנתק ממקומו ולהיסחף אל הריאות.

 

פקקת ורידים עמוקה נגרם פעמים רבות בשל ישיבה ממושכת, למשל בטיסות טרנס אטלנטיות או בנסיעה ארוכה ברכב.

 

  • מתי להזעיק מד"א:  אם נתקלתם בכאב מתמשך שכזה, שאינו נגרם מחבלה או מתיחת שריר, מדובר במצב חירום רפואי הדורש פניה דחופה לחדר המיון.

 

6. התקף אסתמה שמחמיר

התקפי אסתמה כוללים לרוב קוצר נשימה, צפצופים או תופעה הנקראת "אקספיריום מאורך", בה תהליך הנשיפה ארוך מהרגיל. בהתקף חמור קיים קצב נשימה מוגבר, שימוש עזר בנחיריים לנשימה, הבלטה של הצלעות והכחלה של השפתיים.

 

אם התקף האסתמה אינו מטופל הוא עלול לגרום לעייפות של שרירי הנשימה - הסרעפת והשרירים בין הצלעות. תופעה זו מסכנת חיים משום שרמת החמצן בדם צונחת ואילו רמת הפחמן הדו חמצני עולה ומצטברת בדם. השפעת הפחמן הדו חמצני הרסנית, משום שיש לה אפקט "מרדים" על המוח, מה שגורם לישנוניות ואף לאיבוד הכרה, עד כדי הפסקת נשימה מוחלטת.

 

מתי להזעיק מד"א: בכל מצב של התקף אסתמה חמור, הכולל מעל 20 נשימות בדקה (ובפעוטות מעל 40 נשימות בדקה), עם או בלי הכחלה של השפתיים והבלטה של הצלעות, יש לפנות בדחיפות לחדר המיון או למוקד רפואה דחופה.

 

7. היפוגליקמיה בחולה סוכרת  

סוכרת היא מחלה שנובעת מבעיית איזון כמות הסוכר בדם . הלבלב בגופנו אחראי על הפרשתו של ההורמון "אינסולין". הורמון זה אחראי על הכנסת הסוכר מהדם אל התאים. מחלת הסוכרת מתחלקת לשני מצבים עיקריים: חוסר סוכר בדם – היפוגליקמיה, ועודף סוכר בדם – היפרגליקמיה.

 

היפוגליקמיה הוא הנפוץ מבין השניים. מצב זה מתפתח במהירות ועלול לקרות בשל החסרת ארוחה, מנת יתר של אינסולין או ביצוע מאמץ גופני יוצא דופן. חולה זה המצוי בהיפוגליקמיה יחוש תחילה חולשה, הזעה, רעב או צמא. אלו יתדרדרו במהירות לאי שקט או חוסר הכרה.

 

  • מתי להזעיק מד"א: במידה שהאירוע קורה ומזוהה בתחילתו כשהחולה בהכרה מלאה, ניתן לתת לו משקה ממותק או כפית ריבה, דבש או שוקולד. במידה שהחולה מחוסר הכרה יש להתחיל בהחייאה. בכל מקרה בו אדם אינו חש בטוב או או נחשד מצב של היפוגליקמיה יש להזעיק את מד"א.

 

צפו: כך נראית היפוגליקמיה אצל חולה סוכרת

 

 

8. מוות בעריסה

זהו החשש הכבד של כל הורה: בלי שום סימני אזהרה התינוק הקטן נמצא בבוקר שרוע במיטתו ללא רוח חיים. כ-40 תינוקות מתים מדי שנה בישראל ממוות בעריסה. הסיבה למוות בעריסה נותרה עלומה, אולם ההנחיות שניתנות להורים בשנים האחרונות הצליחו להפחית את מקרי התמותה במדינות בהם תודרכו ההורים והקפידו עליהם.

 

ההמלצות שהפחיתו דרמטית את מקרי המוות בעריסה כוללים הקפדה במהלך השנה הראשונה על שינה אך ורק על הגב ועל גבי מזרן קשיח, ללא חפצים או בובות ובמיטה נפרדת, הנקה בחצי השנה הראשונה לחיים, הימנעות מעישון (גם במרפסת), הקפדה על חדר מאוורר בטמפטורה של 21-22 מעלות, שימוש במוצץ מגיל חודש.

 

  • מתי להזעיק מד"א: בכל מקרה בו התינוק מחוסר הכרה. מומלץ להקפיד לעבור סדנת החייאה להורים ואלה המטפלים בתינוק, ולנקוט באמצעים למניעת מוות בעריסה שהוזכרו כאן.

 

9. התייבשות

בתהליך של התייבשות (דהידרציה) שנגרם בשל שלשולים מרובים או הקאות, בחום כבד, בעת פעילות גופנית ממושכת וחוסר שתייה, מאבד הגוף כמויות גבוהות של נוזלים המהווים כ-70 אחוז מגופנו. הצרה היא שתחושת הצמא נוטה להגיע לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.

 

התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש ולירידה של כשליש ביכולת הגופנית לבצע גם מאמצים קלים. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ועילפון.

 

רמת ההתייבשות עפ"י צבע השתן ( ) ( )
רמת ההתייבשות עפ"י צבע השתן

 

התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר , מביאה להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. התייבשות גם משנה את מאזן המלחים בגוף, משבשת את פעילות הכליות, את זרימת הדם לאיברי הגוף, ואת קצב הלב. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.

 

  • מתי להזעיק מד"א: סימני האזהרה להתייבשות הדורשים פניה לחדר מיון כוללים ריריות פה ולשון יבשות, בכי ללא דמעות, מיעוט במתן שתן וירידה במצב ההכרה.

  

10. התקף אלרגיה

בשנים האחרונות אירעו כמה מקרים של מוות או כמעט תמותה בשל חשיפה לגורמים אלרגניים. אלרגיה היא למעשה תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת של תגובות.

 

ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום טחינה ודגים. תגובות אלרגיות נוספות כוללות אלרגיה לתרופות, לארס דבורים וצרעות ולמגוון חומרים נוספים.

 

תגובה האלרגית המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.

 

תגובת אלרגיה מאוחרת מופיעה בעיקר אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. היא כוללת הקאות, שלשולים או חוסר עלייה במשקל - לרוב בעקבות אלרגיה לחלב. למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון.

 

  • מתי להזעיק מד"א: הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית הזעיקו מיד צוות מד"א. אם הנפגע אינו בהכרה יש להתחיל בהחייאה ולחפש בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" אותו יש להזריק לנפגע.

 

  • צורת ההזרקה: יש להצמיד את מזרק ה"אפיפן" לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות. כל חולה אלרגיה צריך לשאת עליו שרשרת או צמיד זיהוי המעידים כי הוא סובל מאלרגיה.

 

צפו: כך מזריקים אפיפן בהתקף אלרגיה קשה

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זמן הוא קריטי. המחלות שעלולות להרוג ביממה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים