אחרי 30 שנה: ג'ונתן פולארד שוחרר מהכלא
הגיעה לסיומה הפרשה שהעיבה על יחסי ישראל-ארה"ב במשך שלושה עשורים: הוועד לשחרור פולארד הודיע שהמרגל הישראלי בן ה-61 יצא לחופשי מהכלא בצפון קרוליינה. ייאסר עליו לגלוש באינטרנט או לטוס לישראל. בנימין נתניהו: "ייחלתי ליום הזה. מאחל שהשבת הזאת תעניק לו אושר"
אחרי 10,956 ימים בכלא האמריקני, יצא הבוקר (ו') המרגל הישראלי ג'ונתן פולארד לחופשי. פולארד עזב את מתקן הכליאה הפדרלי באטנר שבצפון קרוליינה, ויחתום בכך את הפרשה שהעיבה בשלושת העשורים האחרונים על יחסי בין ישראל לארה"ב ובין ארגוני הביון שלהן.
המטה לשחרור פולארד נערך להפיץ תמונה שלו אחרי השחרור ואולי גם סרטון וידאו שבו ישמעו את קולו. עורכי דינו מבקשים לשמור על פרופיל נמוך מחשש לפסטיבל תקשורתי שיקשה עליהם לשכנע את ועדת השחרורים לקצר את משך התנאים המגבילים שהוטלו עליו ולאפשר לו לצאת מתחומי ארה"ב ולעלות לארץ.
בשל כך פנה המטה בימים האחרונים לפוליטיקאים ישראלים וביקש מהם לא להמתין לפולארד מחוץ לשערי הכלא.
השחרור נעשה בשעת הלילה, בניגוד לנוהל לשחרר אסירים החל משעה 6:00 בבוקר שעון מקומי. ביממה שלפני השחרור עקבה הנהלת הכלא אחרי תנועת הכתבים באזור ושיגרה סוהרים כדי להרחיק את הכתבים מאזור הכלא.
נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר על שחרורו של פולארד: "ברוך מתיר אסורים. כולנו מברכים על שחרורו של יונתן פולארד אחרי שנות מאסר ארוכות וקשות. לאורך כל השנים כאבנו את כאבו של פולארד וחשנו אחריות ומחויבות להביא לשחרורו. נברך היום את יונתן ומשפחתו באיחודם, לשנים ארוכות וטובות בבריאות ושלווה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אחרי השחרור: "העם בישראל מברך על שחרורו של יונתן פולארד. כמי שהעלה את עניינו במשך שנים רבות בפני נשיאי ארה"ב, ייחלתי ליום הזה. לאחר שלושה עשורים ארוכים וקשים מתאחד יונתן סוף סוף עם משפחתו. אני מאחל לו שהשבת הזו תעניק לו אושר ושקט שיהיו סימני דרך להמשך חייו".
שר הביטחון משה יעלון: "אני מברך על שחרורו של יונתן פולארד לאחר שלושה עשורים בכלא ומייחל שהשבת הראשונה שלו כאדם חופשי לאחר שנים ארוכות כל כך, תסמל עבורו יציאה לדרך חדשה. אני מאחל לו שעתה יוכל לפנות לחיים שקטים בחיק משפחתו". יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין: ״שהחיינו וקיימנו והגענו לזמן הזה. אני שולח ליונתן חיבוק חם, מנחם ואוהב בשמי ובשם כנסת ישראל".
לאורך השנים עשתה ישראל ניסיונות רבים להקדים את שחרורו, אך כל מאמציה עלו בתוהו. פולארד השתחרר כאחד האסירים בהתאם לנוהל של ועדת השחרורים הפדרלית, אבל בתנאים מגבילים מאוד. בין היתר, נאסר עליו לטוס לישראל ואף אסור יהיה לו לגלוש באינטרנט.
פולארד בן ה-61 גם יחויב לגור ולעבוד בניו יורק, להתייצב בפני קצין מבחן תקופתי ולדווח לקצין על התנהלות חייו. כל בקשה ליציאה מחוץ לרדיוס של אזור מגוריו תחייב אישור של קצין המבחן, בקשות מהותיות יותר יחייבו מתן אישור מיוחד מוועדת השחרורים.
30 שנה, ארבעה בתי כלא
במרס 1987 נידון פולארד למאסר עולם והפך לאדם היחיד בהיסטוריה האמריקנית שנידון לעונש כזה בשל ריגול עבור מדינה ידידותית. הוא נעצר עם אשתו דאז, אן, ב-21 בנובמבר 1985 בפתח שגרירות ישראל בוושינגטון שבה קיוו למצוא מקלט, אבל שער השגרירות נשאר סגור בפניהם.
פולארד הודה בעבירות של מסירת מידע מסווג למדינה ידידותית במסגרת עסקת טיעון שהשופט החליט לדחות אותה וגזר על פולארד עונש מרבי של מאסר עולם.
בכירים אמריקנים טענו לאורך השנים שנעשה לפולארד עוול ושעונשו היה מוגזם. בין הבכירים שקראו לשחרורו היו מזכיר המדינה לשעבר הנרי קיסינג'ר, ראש ה-CIA ג'יימס וולסי וסגן שר ההגנה לשעבר לורנס קורב.
במרוצת השנים הוכח שפולארד לא העביר מסמכים שעסקו בארה"ב אלא באיומים ביטחוניים על ישראל מצד מדינות ערב. במהלך השנים התדרדר מצבו הבריאותי של פולארד ובשנים האחרונות הוא אושפז שש פעמים.
בשבע השנים הראשונות אחרי מעצרו הדרמטי ב-1985 נאסר המרגל הישראלי בכלא באילינוי, וב-23 השנים האחרונות הוא היה כלוא בבאטנר.