העוצר בבריסל נמשך, מצוד אחרי חשודים
אחת הערים המרכזיות באירופה משותקת בעקבות התרעה מפני "מתקפת טרור דומה לזו בפריז". המצור יימשך גם הלילה. המשטרה בעקבות המחבל הנמלט מפריז ולפי דיווחים גם מחפשת חשודים עם חומר נפץ. קודם נעצרו ארבעה ברכב חשוד. התיירים מבוהלים ובעלי החנויות כועסים: "נכנעים לפאניקה"
התקשורת הבלגית דיווחה אמש (שבת) כי המשטרה בבריסל במצוד אחר שני גברים לפחות, שלאחד מהם יש חומר נפץ שזהה לזה שנעשה בו שימוש במתקפת הטרור בפריז. קודם לכן דיווחה סוכנות הידיעות הבלגית כי המשטרה עצרה ארבעה בני אדם שהיו ברכב חשוד באזור כיכר הסבלון בבריסל.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בבלגיה מחפשים כוחות הביטחון בקדחתנות אחר סלאח עבד א-סלאם, המחבל הנמלט ממתקפת הטרור בפריז, שלפי ההערכות נמצא באזור בריסל. הערב טענו חבריו בשיחה עם רשת ABC כי הוא שוחח איתם אחרי מתקפת הטרור וביקש שיעזרו לו להגיע לסוריה.
הבירה הבלגית נשארת במצור גם הלילה. מרכזי הקניות, הרכבת התחתית והבניינים הציבוריים יישארו סגורים. ראש העיר הורה לסגור הלילה את כל המסעדות ובתי הקפה בעיר. היום העלתה הממשלה את דרגת ההתרעה מטרור לרמה 4 - "חמורה ביותר". שאר בלגיה נמצאת ברמה 3.
הרכבת התחתית תיפתח אחר הצהריים לכל המוקדם. מחזור ליגת הכדורגל בוטל וגם אירועי התרבות בעיר. המוזיאונים והגלריות סגרו אף הם את השערים בסוף השבוע. הרשויות קראו לבלגים להימנע מהגעה למקומות הומי אדם כמו שדות תעופה וקניונים.
"הראיות מצביעות על כך שיש איום חמור ומיידי שמצריך נקיטת צעדי ביטחוניים ספציפיים והנחיות ספציפיות לציבור", מסרה הממשלה. ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, אמר כי החשש הוא ממתקפה זהה לזו שהייתה בצרפת. "החשש הוא שכמה אנשים חמושים בנשק ובחומרי נפץ יבצעו מתקפה, כנראה משולבת".
אתמול דיווחה התקשורת הבלגית כי בדירה בבריסל נמצאו חומרים כימיים וחומרי נפץ. בהמשך חזרה בה מהדיווח, ומסרה כי נמצאו בדירה כלי נשק ותחמושת אך לא חומרי נפץ, וכי החומרים הכימיים לא היו מסוכנים.
בטורקיה נעצר בלגי ממוצא מרוקני בחשד שסרק את האתרים שהותקפו בפריז לפני מתקפת הטרור. הבלגי, אחמט דחמאני בן ה-26, נעצר במלון יוקרה באנטלייה. הוא שהה בעיר מיום שני. עוד שני גברים, שניהם בעלי אזרחות סורית, נעצרו בכביש מהיר באזור בחשד שנשלחו על ידי דאעש כדי להבטיח שהוא יעבור בשלום את הגבול לסוריה.
התיירים לחוצים, נהגי המוניות מרוצים
בתחנת הרכבת גאר דו מידי בבריסל הריקה מחכים נהגי המוניות לתיירים הנואשים שהגיעו לעיר במצור, רבים מהם מלונדון או מפריז מוכת הטראומה. "שמונים אירו בשעה, כמו מה שהרווחתי כל אתמול!", אומר אחד מהנהגים שמרוצים מהאווירה המתוחה.
התיירים האירופאים הגיעו בשבת בבוקר לעיר, רבים מהם ברכבות התחתיות שבינתיים תנועתן הופסקה. "בהוראת המשטרה התחנה נסגרה", מתרגמת שרה, בלגית בת 16, את ההנחיה לתיירים. היא רק עכשיו הגיעה ברכבת מאנטוורפן.
"אני צריכה לחזור הביתה, איך אני אמורה לעשות את זה עכשיו? אין אוטובוס שיכול לקחת אותי", היא אומרת בתסכול. "כל מה שהם עושים מפחיד אותנו. זה לא נורמלי". ג'ונתן בן ה-26 מוציא את הסמארטפון ומצטלם עם השלט. "אני הולך לשים את זה בפייסבוק כדי להזהיר את החברים שלי, בגלל שנראה לי שאף אחד מהם לא מעודכן".
סמוך ליציאה מתחנת הרכבת עומד ג'יל, שעובד ברשת התחבורה הציבורית. הוא מנפנף בידיו לכל הכיוונים כשהוא משיב לשאלות הנוסעים הלחוצים. "חייבים להיות מאוד סבלניים. כמה מגיבים בסדר, אחרים מאוד לא מרוצים".
הכיכר הגדולה בבריסל, שבימים כתיקונם מלאה בתיירים, הייתה אתמול ריקה מאדם ועמוסה ברכבים משוריינים. קצינים זזו הצידה כדי לתת לכלה לעבור, ושמלתה הלבנה עמדה בניגוד מוחלט לחאקי ששטף היום את הכיכר.
מדי יום מגיעים 44 אלף איש למתחם הקניות גלריה אינו. אתמול הוא היה סגור. גם בקניון City 2 החליטו לסגור בצהריים. אך במהלך השעתיים שבהן היה פתוח החנויות היו שוממות. רוב התושבים שמעו בקול הרשויות, נשארו בבתים ונמנעו ממרכזים מסחריים. "ריק פה לגמרי!", אמרה אדל בת ה-26 שעובדת בחנות שוקולד. "לא יהיה פה אף אחד היום. כולם חולקים את המידע ברשתות החברתיות", היא אמרה.
סמוך אליה מחכה אישה לחבריה לעבודה כדי לפתוח את בוטיק הבגדים. "זה מסובך בגלל הרכבת התחתית שמגיעה ישירות לקניון", היא אומרת. "מסיבות ביטחוניות הייתי מעדיפה להישאר בבית החמים אבל באותו הזמן אנחנו לא יכולים להיכנע לפאניקה. גם בפריז יש הרבה חנויות והן לא נסגרו אחרי מתקפת הטרור".