סוף לתעלומה? למה הנחשים איבדו את הרגליים
מבדיקת מאובן של נחש בן 90 מיליון שנה נמצא כי נחשים איבדו את רגליהם על הקרקע ולא במים, וזאת ככל הנראה כדי לעזור להם להתחפר באדמה, למצוא טרף ולהימנע מטורפים
האם תהיתם אי פעם מדוע למה לנחשים אין רגליים ואיך הם כה פתלתלים? מסתבר שהדבר קשור לדרך שבה הם מסתובבים וזוחלים דרך מחילות בקרקע.
מאובן בן 90 מיליון שנה שנמצא לאחרונה מסייע כעת למדענים להבין את הסיבה שנחשים איבדו במקור את רגליהם. תיאוריה אחת לגבי האבולוציה של נחשים, שהתחילה לצבור תאוצה לאחרונה, מתייחסת לאופן שבו זוחלי עבר נטשו את הגפיים שלהם כדי לחיות במים. עם זאת, מדענים שחוקרים את הגולגולת המאובנת של ייצור שחי בארגנטינה ונקרא "דיניליסיה פטגוניקה", הידוע בתור הנחש המתחפר הגדול ביותר אי פעם, הגיעו לתיאוריה חלופית לאחר שהשתמשו בבדיקות סי.טי. כדי לסרוק את האוזן הפנימית של הייצור.
הסריקות האלו יצרו תמונות תלת-ממד מפורטות של האיברים הפנימיים של הייצור ושל מבנה השלד שלו, ונתנו לחוקרים לראות איך לזוחל, שהיה בעל שש רגליים ארוכות, היה מבנה ייחודי בתעלות הגרמיות שלו - מאפיינים שקיימים גם בנחשים ולטאות מודרניים. מכאן הסיקו החוקרים כי נחשים איבדו את רגליהם על הקרקע, ולא במים, וזאת ככל הנראה כדי לעזור לנחשים מתחפרים למצוא טרף ולהימנע מטורפים.
ד"ר הונגיו יי, מדען ראשי בבית הספר למדעי כדור הארץ באוניברסיטת אדינבורו, אמר: "הדרך שבה נחשים איבדו את רגליהם היא תעלומה למדענים, אבל כנראה שזה קרה כשאבותיהם הפכו למיומנים בנבירה.
האוזניים הפנימיות של מאובנים יכולות לגלות כמויות מידע אדירות, והדבר שימושי במיוחד כאשר החלק החיצוני של המאובן פגום או שברירי מדי".
ד"ר מארק נורל מהמוזיאון האמריקני לתולדות הטבע, שהוא אחד מכותביו של המחקר בנושא הזה, הוסיף: "התגלית הזו לא הייתה אפשרית לפני עשור. סריקות סי.טי. עשו מהפכה של ממש באופן שבו אנחנו חוקרים חיות עתיקות. אנחנו מקווים שמחקרים דומים יוכלו לשפוך אור על האובולוציה של זנים נוספים, בהם לטאות, תנינים וצבים".