שתף קטע נבחר

 

תזכיר חוק חדש: אפשר להאריך החזקת מסתננים ב"חולות"

על פי התזכיר, תקופת השהייה המרבית במתקן חולות תהיה 18 חודשים. בג"ץ קבע לאחרונה כי לא ניתן לזמן מבקשי מקלט לתקופה של יותר מ-12 חודשים. התזכיר מתייחס למבקשי מקלט ולמסתננים שכבר שוהים בישראל

 

מתקן השהיה חולות. יבוטל האיסור על זימון הורים לילדים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מתקן השהיה חולות. יבוטל האיסור על זימון הורים לילדים(צילום: הרצל יוסף)

משרד הפנים פרסם תזכיר חדש לחוק למניעת הסתננות, לאחר שבג"ץ פסל בפעם השלישית חלקים מהתיקון הקודם לחוק. על פי התיקון החדש, תקופת השהייה המרבית במתקן חולות תהיה 12 חודשים למבקשי מקלט ולמסתננים שכבר שוהים בישראל, עם אפשרות להארכה של שישה חודשים במקרים חריגים. יש לציין שפסיקת בג"ץ האחרונה קבעה כי לא ניתן לזמן מבקשי מקלט השוהים בישראל לתקופה שתעלה על 12 חודשים. בעקבות פסיקת בג"ץ בחודש אוגוסט האחרון שוחררו ממתקן חולות כ-1,200 מבקשי מקלט ומסתננים ששהו בו יותר משנה.

 

עבור מבקשי מקלט שיסתננו לישראל לאחר כניסת החוק לתוקף, נקבעה תקופת שהייה מרבית של 18 חודשים. התיקון הקודם לחוק, שנפסל על ידי בג"ץ, קבע תקופת שהייה מרבית של 12 חודשים, ללא הבדל בין מועדי ההסתננות. בנוסף, על פי התזכיר יבוטל האיסור על זימון הורים לילדים למתקן חולות. "נוכח העובדה כי הוראת השהייה תינתן למסתנן לאחר שמיעת טענותיו ובחינת מכלול הנסיבות בעניינו, הרי שממונה ביקורת הגבולות מוסמך לפעול על פי שיקול דעתו ועל פי ניסיונו בכל מקרה. משכך, אין צורך להחריג אוכלוסייה זו בחקיקה ראשית", נכתב בדברי ההסבר לתזכיר החדש.

 

באופן חריג קובע התזכיר כי תוגבל האפשרות של מבקשי מקלט שיזומנו למתקן חולות לקבל מבית המשפט צו זמני שיעכב את כניסתם למתקן - אלא מטעמים מיוחדים. "מוצע לקבוע כי בית המשפט, לרבות בית דין לעררים, לא יידרש לבקשה לסעד זמני המעכב את ביצוע החלטת ממונה ביקורת הגבולות ליתן הוראת שהייה, טרם התייצבותו של המסתנן במרכז השהייה", נכתב בתזכיר.

 

מנסחי החוק הסבירו כי "לאחר שנכנס

לתוקפו תיקון מספר חמש, הוגשו מאות עתירות ועררים נגד החלטת ממונה ביקורת הגבולות ליתן הוראת שהייה למסתנן. כמעט בכל ההליכים המשפטיים ניתנו צווים שמעכבים את ההתייצבות במרכז השהייה הפתוח - דבר אשר הביא לקשיים ביישומו של החוק", נכתב בדברי ההסבר לחוק החדש. מנסחי החוק עומדים על ההבדל בין הליכים נגד שלילה מוחלטת של חירות, לבין "התייצבות במרכז שהייה פתוח, כאשר הפגיעה בחירות היא מופחתת ואין מדובר במצב שהוא בלתי הפיך או שיגרום לנזק שאינו בר תיקון".

 

התזכיר הופץ למשרדי הממשלה להערות שאותן ניתן יהיה להגיש במשך שלושה שבועות, ואם לא יהיו התנגדויות יועבר התזכיר לוועדת השרים לחקיקה. אם תאשר הוועדה את התיקון - הוא יועבר לאישור הכנסת.

 

יונתן יעקובוביץ', ראש תחום הסברה ב"מרכז למדיניות הגירה ישראלית", אומר כי "החוק מנוסח בהתאם לפסיקת בג"ץ ולכן הוא מוגבל ביותר. ספק רב אם יש בו כדי לתת מענה לסוגיית ההסתננות הבלתי חוקית לישראל. לנוכח ההתגברות בזרם המסתננים בחודשים האחרונים יש צורך בצעדים משלימים, בהם הוצאה לפועל של הסדרים עם מדינות שלישיות והגבלות כלכליות על העסקת מסתננים".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מתקן חולות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים