שתף קטע נבחר

 

המבקר: אורן חזן הגיש תצהיר שקרי, חשד לעבירה פלילית שדינה 3 שנות מאסר

ההסתבכות החדשה: בדו"ח חמור קובע מבקר המדינה כי ח"כ חזן דיווח שלא היו לו הוצאות או הכנסות בפריימריז בליכוד. בפועל התברר כי הוציא כספי פרסום. חזן: "לא ידעתי, אני צעיר". שפירא: הוא לא דיווח אמת, זה פלילי. עוד בדו"ח: קנס לבנט, אזהרה לרגב

 

מי מככב? עיקרי הדו"ח    (צלמים: ניר כהן אלי סגל)

מי מככב? עיקרי הדו"ח    (צלמים: ניר כהן אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"הגשת תצהיר שאינו אמת, בדרך שעשה המועמד, היא אפוא גם עבירה פלילית על כל המשתמע מכך" - האם אלו המילים שיסבכו את ח"כ אורן חזן , שנחלץ מתחקיר הזונות בבולגריה ומהעלבת ח"כית נכה? דו"ח מבקר המדינה שמתפרסם אחר הצהריים (יום ד') כולל ממצאים חמורים לגבי חבר הכנסת מהליכוד, ומפרט התנהלות החורגת מהחוק מצד שרים וחברי כנסת נוספים. בעקבות זאת צפוי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להורות על פתיחת חקירה פלילית נגד חזן.

 

הדו"ח של השופט בדימוס יוסף שפירא מתפרסם שעה קלה לאחר החלטת ועדת האתיקה של הכנסת להשעות את חזן מדיוני המליאה למשך חודש, בשל שורת תלונות נגדו. לפי הדו"ח, חזן לא דיווח על הוצאותיו בפריימריז לקביעת רשימת הליכוד לכנסת, כיוון שלטענתו לא ידע שהוא צריך להגיש דו"ח כזה. המבקר מעריך שחזן הוציא כסף רב ומזכיר כי המוסר ביודעין תצהיר שקר לפני מי שהוסמך לקבל את התצהיר - דינו מאסר שלוש שנים.

 

בפריימריז בליכוד מצא המבקר כי ח"כ חזן דיווח כי לא היו לו הכנסות או הוצאות, פרט לדמי רישום בגובה 7,000 שקלים. אבל בביקורת נמצא כי למועמד היו הוצאות הכרוכות בניהול מערכת הבחירות שעליהן לא דיווח למבקר המדינה.

 

ח"כ אורן חזן, היום במליאה    (צילום: בראל אפרים)

ח"כ אורן חזן, היום במליאה    (צילום: בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא דיווח למבקר על ההוצאות. ח"כ חזן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לא דיווח למבקר על ההוצאות. ח"כ חזן(צילום: גיל יוחנן)

לטענת ח"כ חזן, הוא לא היה מודע לחובתו לדווח על ההוצאות וההכנסות שכן הייתה זו התמודדותו הראשונה בבחירות מקדימות. הוא אף הוסיף וטען כי מדובר בהוצאות שהוצאו עבורו ישירות על ידי בני משפחתו. "כח"כ צעיר וחדש, שזו לו מערכת הבחירות הראשונה, אליה הצטרפתי ברגע האחרון, בכוונתי ללמוד את הדו"ח ולתקן את הדרוש", נמסר מחזן בתגובתו הרשמית.

 

המבקר כתב כי בניגוד לאמור, הוצאו הוצאות שונות בגין התמודדותו של חזן, ובהן הוצאות פרסום מגוונות, לרבות הוצאות הקשורות להדפסת שלטים, הפצת כרטיסי ביקור, שליחת גלויות והפצת מדבקות וחולצות. חזן לא דיווח על הוצאות אלה למשרדו בניגוד לחוק.

 

עוד עלה כי חזן ניהל מסע בחירות וכי נעזר במנגנון לקידום מועמדותו, בלי לדווח על ההוצאות הכרוכות בכך. בהיעדר דיווח כאמור לא היה ניתן לבצע ביקורת על חשבונותיו, ובכלל זה לא ניתן היה לבדוק את סך ההכנסות וההוצאות הקשורות להתמודדותו, וכן את חוקיות התרומות שקיבל ואת מקורן.

 

ח"כ חזן ואביו לקראת הפריימריז בליכוד

ח"כ חזן ואביו לקראת הפריימריז בליכוד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"ההודעה של חזן למבקר אינה משקפת את המציאות". המבקר שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"ההודעה של חזן למבקר אינה משקפת את המציאות". המבקר שפירא(צילום: גיל יוחנן)

המבקר מתח ביקורת חריפה על חזן וכתב: "אין בידי לקבל טענות אלה. הודעת המועמד למבקר המדינה כמתואר, כי לא היו לו הכנסות והוצאות במסגרת מערכת הבחירות שניהל אינה משקפת את המציאות. באחריות המועמד להגיש דו"ח כספי שלם ונכון למבקר המדינה שבו יובאו לידי ביטוי מלוא הוצאות מערכת הבחירות שנוהלה ומקורות המימון של הוצאות אלה.

 

"עוד יצוין כי קבלת תרומות בשווה כסף ותשלום הוצאות בחירות בידי אחר שלא באמצעות חשבון בנק שיוחד לבחירות המקדימות, כדרך שנעשה בקמפיין הבחירות של המועמד, מנוגדים לחוק ולהנחיות. בנוסף על האמור, בהיעדר מידע על המקורות ששימשו למימון ההוצאות האמורות של המועמד לא ניתן לקבוע שהתרומות שהתקבלו היו בגבולות שנקבעו בחוק הן מבחינת מקורותיהן והן מבחינת סכומן".

 

"כל מועמד חייב לקרוא את ההוראות" 

עוד כתב המבקר כי אין בידיו לקבל את טענותיו של חזן. "מי שמתמודד בבחירות מקדימות לתפקיד של חבר כנסת, מן הראוי שיוודא מהן הוראות החוק וההנחיות החלות עליו ויפעל לפיהן", הסביר שפירא. "לבד מההיגיון הבסיסי שבדבר, המחוקק אף קבע במפורש בסעיף 28כ לחוק כי כל מועמד חייב לקרוא את כל ההוראות הנוגעות לתרומות, להוצאות ולניהול חשבונות כפי שנקבעו בחוק ולמסור למשרדי הודעה המאשרת כי עשה כן. זאת ועוד, בטופס הגשת המועמדות לתפקיד חבר כנסת שהוגש למפלגה, נדרש כל מועמד לאשר בחתימתו כי קרא את כל הוראות החוק וההנחיות החלות עליו, כי הוא מודע להן וכי הוא מתחייב לפעול על פיהן. קבלת טענתו של המועמד הייתה מרוקנת מכל תוכן את הוראותיו המפורשות של המחוקק בנושא ואת הודעותיו המפורשות של המועמד עצמו".

חזן נקנס ב-5,000 שקלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חזן נקנס ב-5,000 שקלים(צילום: גיל יוחנן)

המבקר הדגיש עוד כי "קבלת תרומות בשווה כסף ותשלום ההוצאות בידי אחר שלא באמצעות חשבון בנק שיוחד לבחירות המקדימות, כפי שנעשה במקרה זה, מנוגדים לחוק, המחייב ניהול חשבונות במסגרת חשבון בנק נפרד. כמו כן, מנוגדת דרך פעולה זו להנחיות מבקר המדינה, המחייבות רישום שוטף של כלל הפעולות הכספיות שנעשות עבור המועמד, לרבות באמצעות אחר, ושמירת אסמכתאות לגביהן. יתר על כן, בהיעדר מידע על המקורות ששימשו למימון ההוצאות האמורות של המועמד, לא ניתן לוודא שהתרומות שהתקבלו היו בגבולות שנקבעו בחוק, הן מבחינת מקורותיהן והן מבחינת סכומן".

 

בעניינו של ח"כ חזן מבקר המדינה מוצא לנכון להדגיש כאמור כי "בסעיף 239 לחוק העונשין נקבע, כי המוסר ביודעין תצהיר שקר לפני מי שהוסמך לקבל את התצהיר, דינו מאסר שלוש שנים. הגשת תצהיר שאינו אמת, כדרך שעשה המועמד, היא אפוא גם עבירה פלילית על כל המשתמע מכך". המבקר הטיל על חזן קנס בגובה 5,000 שקלים. בהודעה לעיתונות של משרד המבקר נכתב כי לפי ההערכות הוציא חזן 25 אלף שקלים בפריימריז.

 

"רגב קיבלה מוצרים מתורמים"

השרה מירי רגב קיבלה הערה מהמבקר. בדו"ח נכתב כי "היא דיווחה על תרומות בשווה כסף בסכומים ניכרים, המהווים כ-20% מסך הכנסותיה, בגין מוצרים ושירותים שהיא קיבלה ואשר מומנו ישירות על-ידי תורמים מכספם". המבקר שפירא העיר כי "אמנם במסגרת הדו"ח הכספי של המועמדת ניתן גילוי לעצם קיומן של תרומות בשווה כסף ונרשמו הוצאות נגד תרומות אלה, אך מהאסמכתאות שצורפו לא ניתן לבחון אם התרומות עמדו בגבולות שנקבעו בחוק, לרבות מבחינת מקורן ושוויין".

 

השרה רגב מסרה בתגובה כי היא ניהלה את חשבונותיה לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה: "השרה מקבלת את הערות המבקר, מכבדת את עבודת הביקורת ותמשיך לפעול על פי הוראות מבקר המדינה ונוהלי המנהל התקין ובשקיפות מלאה".

השרה רגב ביום הפריימריז. הערה מהמבקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השרה רגב ביום הפריימריז. הערה מהמבקר(צילום: מוטי קמחי)

בכיר נוסף במערכת הפוליטית שהוזכר בדו"ח המבקר הוא שר הרווחה חיים כץ. המבקר כתב כי ערב הבחירות המקדימות בליכוד יזמה רשות החברות הממשלתיות בדיקה בתעשייה האווירית עקב חשד לשימוש במשאבי החברה לצרכים פוליטיים בתקופת הבחירות המקדימות בליכוד. ממצאי הדו"ח המסכם בעניין "הפריימריז לליכוד בתעשייה האווירית" שנמסרו לעיון המבקר, דומים לממצאים שהועלו בתצפיות שעשו עובדי משרדו.

 

המבקר כתב כי לפי דו"ח הרשות, נצפו עובדים מגיעים לקלפיות בכלי רכב המוצמדים לעובדי החברה, בכל פעם בקבוצות קטנות של 10-5 עובדים. כמו כן צוין בדו"ח הרשות כי הנחיית מנהל הרשות מ-29 בדצמבר אשתקד כלל לא נמסרה לעובדי התעשייה האווירית ולמנהליה.

השר כץ (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
השר כץ(צילום: עמית שאבי)

ביום הבחירות המקדימות בליכוד ביקרו עובדי רשות החברות בקלפיות השונות. לדברי המבקר, 10 מ-115 הקלפיות ברחבי הארץ שימשו גם קלפיות אזוריות, אשר בהן היה רשאי כל חבר מפלגה להצביע, ללא קשר למקום מגוריו. שתיים מתוך עשר הקלפיות האזוריות מוקמו בסמוך למשרדי התעשייה האווירית ולמפעליה. "בחלק מהקלפיות, ובייחוד בקלפיות האזוריות האמורות, נצפו מצביעים רבים שהם עובדי תעשייה אווירית. מהתצפיות וכן משיחות שקיימו עובדי משרדי עם חלק ממצביעים אלה הועלה כי הגעתם לקלפיות ממקום עבודתם הייתה מתוזמנת, וכי הסעתם לקלפיות והחזרתם לתע"א באמצעות כלי הרכב האמורים הוסדרו מראש. על חלק מכלי הרכב נתלו שלטים המציינים מספרים של 'קווי הסעה'. עוד נצפו בקלפיות עובדים ששימשו 'סדרנים' והנחו את המצביעים לכיוון ההסעות. חלק מהעובדים שהגיעו לקלפיות נצפו מחזיקים בידיהם רשימה מודפסת של מועמדים מומלצים", כתב מבקר המדינה.

 

בדו"ח מזכיר שפירא כי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט סלים ג'ובראן, כתב להנהלת התעשייה האווירית וקבע במפורש כי "האיסור על שימוש במשאבי ציבור בקשר לתעמולת בחירות חל גם על בחירות מקדימות". המבקר קרא לחברי הכנסת "לפעול לתיקון החוק ולהחלת אחריות פלילית גם על מי שהיה מופקד על נכסי ציבור שבהם נעשה שימוש פסול בבחירות מקדימות, בדומה לנקבע לגבי הבחירות לכנסת והבחירות לרשויות המקומיות". הוא גם הזכיר כי הדו"ח עבר ליועץ המשפטי לממשלה "להמשך טיפולו בהתאם לסמכויותיו על פי דין".

 (צילום: אלכס קולומויסקי, מוטי מילרוד, עידו ארז, זיו קורן, גיל יוחנן, אבי מועלם) (צילום: אלכס קולומויסקי, מוטי מילרוד, עידו ארז, זיו קורן, גיל יוחנן, אבי מועלם)
(צילום: אלכס קולומויסקי, מוטי מילרוד, עידו ארז, זיו קורן, גיל יוחנן, אבי מועלם)
  

"הכנסות בנט חרגו מהמגבלות בחוק" 

בפריימריז על ראשות הבית היהודי הוציא שר החינוך נפתלי בנט כ-1.2 מיליון שקלים - רוב הסכום מתרומות בחו"ל. המועמד השני, שמעון אור, הוציא רק 11,800 שקלים, רובם מכיסו או מבני משפחתו.

 

לגבי בנט כתב המבקר כי הוצאותיו חרגו מתקרת ההוצאות שנקבעה על פי סעיף 28ח לחוק. כמו כן הכנסותיו חרגו מהאיסורים והמגבלות הקבועים בפרק ב' לחוק. הדבר התבטא בכך שהוא קיבל משני תורמים תרומה בסכום מצטבר אשר עולה על המותר.

השר בנט. "לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק" (צילום: מוטי מילרוד) (צילום: מוטי מילרוד)
השר בנט. "לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק"(צילום: מוטי מילרוד)

בנט, כך נכתב, לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בכך שהוא לא צירף אסמכתאות בגין שירותים שקיבל במסגרת מערכת הבחירות. "על כן לא ניתן לקבוע אם הסכום שציין המועמד בדו"ח שהגיש שיקף נכונה את התמורה הראויה בגין שירותים אלה, ואם השירותים

האמורים קשורים למערכת הבחירות", כתב המבקר שפירא. המבקר הטיל על בנט קנס בגובה 30 אלף שקלים.

 

מלשכת בנט נמסר בתגובה כי "השר ילמד את הדו"ח בכובד ראש עם שובו ממסע ההסברה בחו"ל ויתקן את כל אשר טעון תיקון כדי שהדברים לא יישנו".

 

בבחירות לראשות הליכוד קבע המבקר כי בנימין נתניהו ודני דנון ניהלו את החשבונות שלהם לפי הנהלים, אך מי שלא עשה זאת הוא משה פייגלין, שפרש במהלך המרוץ. המבקר מצא כי פייגלין לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה וקנס אותו ב-10,000 שקלים.

 

מי שעוד נקנס הוא ח"כ אראל מרגלית מהמחנה הציוני, שייאלץ להעביר לקופת המדינה 7,500 שקלים. המבקר מצא כי ההכנסות וההוצאות של מרגלית חרגו מתקרת ההוצאות שנקבעה ושהוא לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. חברתו למפלגה איילת נחמיאס ורבין נקנסה ב-2,000 שקלים כיוון שחרגה מתקרת ההוצאות המותרות.

 

בנוסף נקנסו ח"כ לשעבר אבי וורצמן (הבית היהודי) שנדרש לשלם קנס בגובה 12,000 שקלים, וח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) נקנס ב-1,800 שקלים. השרה גילה גמליאל (הליכוד) נקנסה ב-2,250 שקלים בגין חריגה מתקרת ההוצאות בגלל גירעון ממערכת בחירות קודמת, וח"כ ז'קי לוי (הליכוד) נקנס ב-1,000 שקלים מפני שלא שיקף בדו"ח את מלוא ההוצאות.

 

בעיית התרומות מחו"ל

המבקר מתייחס גם לתרומות מחו"ל שקיבלו המועמדים, שמותרות על פי חוק. "על פי דיווחי המועמדים, התקבלו תרומות מחו"ל בסך של כ-4 מיליון שקלים, שהם כ-23% מסך ההכנסות הכולל של המועמדים. מטבע הדברים, קיים קושי אינהרנטי בזיהוי התורמים ומקור התרומות כאשר עסקינן בתרומות מחו"ל". המבקר מצא עוד כי "בחלק מהמקרים גויסו תרומות מחו"ל עבור המועמדים מתורמים שלא דרך היכרות אישית עמם, כך שלא היה בידי המועמדים לזהות באופן מוחלט את התורמים ומקור התרומות שהתקבלו".

 

לכן, שפירא קורא לחברי הכנסת "לתת את דעתם" להשפעות האפשריות של תרומות מחו"ל. אגב, ראש הממשלה בנימין נתניהו גייס יותר ממיליון שקלים מתרומות מחו"ל ועל כך הוא דיווח למבקר על-פי החוק.


פורסם לראשונה 02/12/2015 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
ח"כ אורן חזן
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים