שתף קטע נבחר

 

השר לשעבר בן אליעזר מואשם בשוחד

שנה וחצי לאחר שפרש מהמרוץ לנשיאות המדינה, הואשם השר וחבר הכנסת לשעבר בן אליעזר בשוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס. בין היתר טוענת הפרקליטות כי הוא קיבל שוחד בסך 400 אלף דולרים כשכיהן כשר התמ"ת וכ-500 אלף שקל עבור רכישת בית. פרקליטו: "מאמינים בחפותו"

 

 

כתב אישום חמור. בן אליעזר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כתב אישום חמור. בן אליעזר(צילום: גיל יוחנן)

עוד בכיר לשעבר במערכת הפוליטית בישראל לדין: לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגש הבוקר (יום ד') כתב אישום נגד השר לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר בגין עבירות שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס. ההחלטה על הגשת כתב האישום התקבלה על ידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין על יסוד המלצת פרקליט המדינה שי ניצן והמלצת פרקליטת מחוז תל אביב ליאת בן ארי שווקי. מגעים שהיו בעבר לעסקת טיעון נכשלו. פרקליטו של בן אליעזר, עו"ד ד"ר יעקב וינרוט, מסר בתגובה: "נלמד את החומר, אנו מאמינים בחפותו ונתמודד עם הטענות בבית המשפט".

 

מלבד בן אליעזר הואשמו בחמש פרשות גם אברהם נניקשוילי, רוי מוצפי, איילת אזולאי, ג'קי בן זקן וצ'רלי יהודה. לפי כתב האישום שהוגש על ידי עורכי הדין שרון כהנא וסוזנה שור, בשנים 2014-2007 כיהן בן אליעזר כחבר כנסת, ובחלק מן התקופה כשר בממשלות ישראל. לפי כתב האישום, בן אליעזר דרש וקיבל סכומי כסף בעד פעולות הקשורות בתפקידיו מאנשי עסקים שונים, ובכספים אלה רכש, בין היתר, נכסי נדל"ן.

 

בכתב האישום של פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) נטען כי בן אליעזר המיר ללא דיווח ותוך נקיטת פעולות הסוואה והסתרה, מט"ח בשווי מאות אלפי דולרים, והחזיק אותו במזומן בכספות בביתו ובבנק. כמו כן, בן אליעזר מסר הצהרות הון כוזבות ליו"ר הכנסת בכך שלא כלל דיווחים בדבר הון ונכסים שצבר, ולא הגיש דו"חות לרשות המסים, תוך שהוא מעלים ממנה הכנסות חייבות במס הנובעות מניצול מעמדו כעובד ציבור בכיר.

 (צילום: גבי מנשה) (צילום: גבי מנשה)
(צילום: גבי מנשה)

איילת אזולאי עבדה תחת בן אליעזר בתפקידיו השונים החל משנת 1992 כמזכירה, עוזרת, מנהלת לשכה ויועצת פרלמנטרית. בכל אחד מתפקידיה הייתה אזולאי עובדת ציבור. במהלך התקופה הרלוונטית לכתב האישום, הייתה אזולאי יד ימינו ובת בריתו של בן אליעזר, קידמה את ענייניו, ובמקביל את שלה, ופעלה כזרועו הארוכה.

 

אברהם נניקשוילי וג'קי בן זקן הם אנשי עסקים העוסקים בתחומי האנרגיה והנדל"ן, בישראל ובחו"ל. בשנות התשעים היה בן זקן פעיל של בן אליעזר במפלגת העבודה. ברבות השנים, ועם הפיכתו של בן זקן לאיש עסקים, הפכו הקשרים בין השניים לקשרים אינטרסנטיים. בן זקן הקפיד לשמור על קשרים גם עם אזולאי, שאותה הכיר מימיו כפעיל פוליטי. נניקשוילי ובן זקן היו שותפים בשורה של חברות בישראל, בהן חברת מנופים פיננסים לישראל בע"מ, וחברת שמן משאבי נפט וגז בע"מ.

 

רוי מוצפי הוא איש עסקים העוסק בתחומי הנדל"ן והטקסטיל, בישראל ובחו"ל. צ'רלי יהודה הוא בנקאי לשעבר, ומכר ותיק של בן-אליעזר, שאותו הכיר באמצעות מוצפי.

 

שוחד

בנוגע לסעיף לקיחת שוחד צוין בכתב האישום כי בשנת 2011 פנה בן אליעזר לאיש העסקים אברהם נניקשוילי, ביקש וקיבל ממנו סך של 400 אלף דולרים, וזאת תמורת פעולות שביצע בן אליעזר מתוקף תפקידו כשר התמ"ת לטובתם של איש העסקים נניקשוילי ושותפו ג'קי בן זקן.

 

בן אליעזר הפעיל, בין היתר, את קשריו כשר שהיה הממונה על מועצת הנפט יחד עם ראשת לשכתו דאז, איילת אזולאי, לשיפור סיכוייה של חברת שמן שבבעלות נניקשוילי ובן זקן, לעמוד בתנאים לקבלת רישיון קידוח באתר "מד אשדוד". רישיון הקידוח ניתן לחברת שמן לאחר לחצים שונים שהופעלו על ידי בן אליעזר, בעזרת אזולאי, ובאמצעותה, על חברי מועצת הנפט.

 

בנוסף, בן אליעזר חתם על תצהיר והעיד בבית המשפט מטעמו ולטובתו של נניקשוילי בהליך משפטי שניהל, שזכייה בו הייתה שווה לנניקשוילי ממון רב מאוד. לפי עניין זה, הואשם בן אליעזר בלקיחת שוחד ואיסור הלבנת הון. בגין מתן התצהיר והעדות הואשם בן אליעזר בעבירה של מרמה והפרת אמונים. נניקשוילי הואשם במתן שוחד ואיסור הלבנת הון, ואזולאי ובן זקן הואשמו במרמה והפרת אמונים.

 

לפי אישום שני בנושא, לבקשת איש העסקים רוי מוצפי, פנה בן אליעזר לקונסול מצרים כמה פעמים על מנת להשפיע בקרב הממשל המצרי לשם קבלת אשרות לעובדי החברה שבבעלות מוצפי. בעקבות פניות אלה חידש קונסול מצרים את מתן האשרות לעובדי החברה באופן מיידי, וכל אימת שהיה בכך צורך.

 

בתמורה, בשנת 2011, העביר מוצפי לבקשת בן אליעזר סך של 260 אלף שקל לרכישת מגרש עבור רעייתו ובנו של בן אליעזר בנס ציונה. בנוסף, בשנת 2012, פנה בן אליעזר למוצפי, וביקש ממנו סך של 500 אלף שקל לצורך מימון רכישת בית ביפו. מוצפי נענה לבקשה והעביר לו את הסך האמור. בסמוך לכך, פנה בן אליעזר למוצפי פעם נוספת בדרישה לקבל סכומים נוספים הנעים בין 1,200,000 ל- 1,300,000 שקלים לרכישת הבית ביפו. בן אליעזר הפעיל על מוצפי לחצים על מנת שיעביר את הכסף, בין ממקורותיו ובין ממקורות אחרים. מחומר הראיות עולה כי הסכום הנוסף שהתבקש לא הועבר לבסוף לבן אליעזר.

 

על פי אלה, הואשם בן אליעזר בשתי עבירות של לקיחת שוחד ובאיסור הלבנת הון. מוצפי הואשם במתן שוחד ובאיסור הלבנת הון.

 

הלבנת הון 

במהלך התקופה שבין ינואר 2011 ליוני 2012 החזיק בן אליעזר סכומי מט"ח במזומן העולים במצטבר לסך 2,142,000 שקלים. בתקופה האמורה ביקש בן אליעזר לעשות שימוש בכספים אלה לצורך רכישת נכסי נדל"ן, מבלי להפקיד את כספי המזומן בחשבונות הבנק שלו, כדי שלא להזדהות כמי שמחזיק ברשותו סכומים גבוהים במזומן. לצורך כך, פנה בן אליעזר כמה פעמים למכרו צ'רלי יהודה, וביקש ממנו לבצע עבורו שירותי המרה ולהזדהות במרמה כמבקש השירות

 במטרה לגרום לזיהוי ודיווח לא נכון. בסעיף זה הואשמו בן אליעזר ויהודה באיסור הלבנת הון.

 

הפרת אמונים 

לפי אישום זה, בהתאם לחובותיו וזכויות של בן אליעזר כח"כ, הוא הגיש בתקופה הרלוונטית הצהרות הון שבהן הוא נמנע במתכוון מאזכור הון ונכסים שהחזיק, ובכך הציג מצג שווא. לפי כתב האישום, במעשים אלה פגע בן אליעזר בתקינות פעולותיו של המנהל, בטוהר המידות של עובדי הציבור ובאמון הציבור בעובדי הציבור ומשרתיו.

 

בפרקליטות ציינו כי פגיעה זו הייתה מהותית וקשה נוכח רום מעמדו, סכומי הכסף הגבוהים שהוסתרו, ניצול האמון שניתן בו וחשיבותה של ההצהרה שנועדה לאפשר קיום בקרה על חברי הכנסת נבחרי הציבור, שלא יפעלו בניגוד עניינים אלא תוך שמירה על טוהר מידות ועל מנהל תקין. בכך עשה בן אליעזר במילוי תפקידו מעשה מרמה והפרת אמונים הפוגע בציבור.

 

עבירות מס

לפי אישום זה, בשנים 2013-2007 לא הגיש בן אליעזר דו"חות שנתיים כמתחייב לפי פקודת מס הכנסה ועשה שימוש במרמה, עורמה ותחבולה, במזיד ובכוונה להתחמק ממס. בנוסף, לטענת הפרקליטות בן אליעזר העלים הכנסות בשווי מיליוני שקלים שצמחו לו משוחד ומהכנסות נוספות הנובעות מניצול מעמדו כעובד ציבור בכיר.

 

בן אליעזר, שהיה מועמד מפלגת העבודה לנשיאות המדינה, פרש מהתמודדות ביוני 2014 בעקבות חקירותיו במשטרה. בהודעה שפרסם אז הוא ציין כי "כנראה שעשו לי סיכול ממוקד. כמי שנלחם כל חייו, אין בכוונתי להפסיק גם הפעם עד שאביא לחקר האמת. אולי המקרה הזה יוביל לחשבון נפש ולהפסקת התרבות הקלוקלת של 'סיכולים ממוקדים' שהפכו לחלק משגרת חיינו והתנהלותנו כמדינה".

 

תגובות נוספות

פרקליטו של ג'קי בן זקן: "צר לנו מאוד שהוגש כתב אישום נגד מר בן זקן בעבירה הצדדית של סיוע להפרת אמונים מצידה של הגב' איילת אזולאי. בכתב אישום זה אין ממש, וטוב היה שלא היה הוגש משהוגש. חברי מועצת הנפט שקיבלו את ההחלטה הסופית בעניין שמן מונו לתפקידם זמן רב לאחר שמרבן-אליעזר סיים את תפקידו כשר התשתיות, ללא קשר כלשהו למר בן-אליעזר או לגב' אזולאי. גם הפרקליטות אינה חולקת שההחלטה שקיבלו חברי מועצת הנפט היא מקצועית-כלכלית, ולא נפל בה רבב, וגם הפרקליטות לא טענה שמר בן-אליעזר או הגב' אזולאי או מר בן זקן פנו לאותם חברי מועצה. ממילא חבל מאוד שהוחלט להגיש כתב אישום נגד מר בן זקן, ואנו משוכנעים כי הוא יזוכה מכל אשמה".

 

עורכי דינו של צ׳רלי יהודה, גיל דחוח וגלית רוטנברג, מסרו: "מרשנו לא נטל חלק במסכת הנטענת בכתב האישום ביחס לנאשמים האחרים. שרבוב שמו לפרשה זו עושה לו עוול ניכר ואנו משוכנעים כי בית המשפט יעשה עמו צדק".

 

עורכי הדין של נניקשווילי, עורך דין נתי שמחוני ויואב סננס: "עמדתנו היא כי אין להאשמה המיוחסת לנניקשווילי על מה לסמוך, כלל ועיקר. ההלוואה ניתנה על רקע מערכת יחסים קרובה של חברות אמיתית וכנה, לאחר שבן אליעזר נקלע למצוקה בריאותית חמורה והיה על סף מוות. נניקשווילי לא ביקש מעולם - וממילא גם לא קיבל - דבר מבן אליעזר ו/או מי מטעמו. לפיכך, אין ולא ניתן למצוא בהלוואה בין חברי נפש, כאמור, כל פסול. הניסיון לעשות כן חוטא לאמת ולשכל הישר. אנו חדורי אמונה כי חפותו של מרשנו תוברר במסגרת ההליך המשפטי ובסופו של יום יזוכה הוא בדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים