חבר הילדות של אסד יציל את לבנון?
סלימאן פרנג'ייה מסתמן כמועמד שיזכה לקונצנזוס במדינה המשוסעת, שסופרת יותר משנה וחצי בלי נשיא. החבר הקרוב של בשאר הוא תומך נלהב בחיזבאללה ובאיראן, אבל אהוד גם על המחנה היריב וקיבל את ברכת הדרך מסעודיה. מועמד אחד הוא כבר ניצח: האיש שהואשם ברצח משפחתו
החבר הטוב של אסד ישים קץ לואקום הנשיאותי בלבנון? ביולי האחרון שברה ארץ הארזים המשוסעת את השיא השלילי של עצמה עם 409 ימים ללא נשיא. זאת מאז 25 במאי 2014, אז עזב מישל סלימאן את לשכתו.
עוד חדשות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עד היום לא מצליחים שני המחנות הפוליטיים הגדולים, ה-14 במרס (המתנגד לחיזבאללה) וה-8 במרס (המזוהה עם הארגון השיעי) להסכים על מועמד שבהתאם להסכם טאיף, שנחתם בתום מלחמת האזרחים, חייב להיות נוצרי. ראש הממשלה בלבנון הוא סוני ויו"ר הפרלמנט שיעי.
למרות שהקיפאון הפוליטי נראה כמו מאבק בין שני המחנות, הבחישה הבינלאומית תמיד נמצאת בשטח. סעודיה מגבה את המחנה שמתנגד לחיזבאללה, ואיראן תומכת במחנה שמזוהה עם הארגון. ההידרדרות הדרמטית ביחסים בין איראן לסעודיה, בייחוד על רקע המלחמה בסוריה והאסון במכה, לא תרמה למצב.
בעבר הוזכרו שני מועמדים נוצרים ללשכת הנשיא. הראשון: הגנרל מישל עוון, פוליטיקאי משופשף שתומך במחנה חיזבאללה והמשטר הסורי. בחודשים האחרונים קיבל רוח גבית מחסן נסראללה שהצהיר כי הוא המועמד שלו לנשיאות. במחנה השני תמכו בסמיר ג'עג'ע, יו"ר הכוחות הלבנוניים, מבקר חריף של חיזבאללה וציר ההתנגדות.
כשהפער בין הצדדים כל כך גדול חלה בימים האחרונים תפנית מפתיעה. בימים האחרונים נפגש סעד אל-חרירי, מנהיג מפלגת אל-מוסתקבל ובנו של ראש הממשלה רפיק אל-חרירי שנרצח, עם יו"ר "זרם הנפילים", הנוצרי המארוני סלימאן פרנג'ייה. אל-חרירי שוחח איתו על אפשרות שיתמוך במועמדותו לנשיאות.
אם אל-חרירי יכריז על תמיכה בפרנג'ייה, כפי שמסתמן כעת, תהיה זאת הפתעה גדולה. הוא נחשב לחבר ילדות של נשיא סוריה בשאר אסד ולתומך נלהב בציר ההתנגדות, קרי חיזבאללה איראן והמשטר הסורי. הוא אפילו תועד בצילום עם עימאד מורנייה, ראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה שחוסל ב-2008.
אל-חרירי טרם הודיע בפומבי כי יתמוך בפרנג'ייה לנשיאות, אך ברור שאם יעשה זאת הדבר יהיה בתיאום מלא עם סעודיה שתומכת במחנה שלו. בעיתון "אל אחבאר" שמזוהה עם חיזבאללה תקפו את הניסיון של אל-חרירי לגבש עסקה לפי מידותיו. השאלה הגדולה כרגע היא מה תהיה תגובתו הרשמית של נסראללה ואם יפר את הבטחתו למישל עוון, שכן מבחינה עקרונית פרנג'ייה נחשב למועמד ראוי ביותר בשל קרבתו לציר ההתנגדות.
כמו פוליטיקאים רבים בלבנון גם לפרנג'ייה יש ייחוס משפחתי. סבו, שנקרא גם הוא סלימאן, היה נשיא לבנון מ-1970 עד 1976. הנכד הוא פוליטיקאי ותיק שכיהן כשר בממשלות רבות. הוא בן 50, התגרש פעם אחת ונישא בשנית. היום נפגש פרנג'ייה עם הפטריארך המארוני, בשארה בוטרס א-ראעי, שאמר לו: "עשית שמח לכל הלבנונים וגרמת לתזוזה בנושא הנשיאות". פרנג'ייה ענה לו: "התנענו את נושא הנשיאות בגלל שהרוטינה הנוכחית הורגת".
"חבר של בשאר וגאה בזה"
הקשרים של פרנג'ייה למשפחת אסד נעוצים ביחסים בין סבו המנוח, שלקח אותו לטיולים בדמשק כילד שם פגש עם בשאר, בנו של הנשיא המנוח חאפז. הם נהגו לצוד ביחד עם אחיו הגדול של בשאר, באסל, שנהרג בתאונת דרכים ב-1994. פרנג'ייה התייתם בטרגדיה איומה ב-1978, במהלך מלחמת האזרחים, כשמליציה נוצרית תקפה את בית משפחתו בצפון לבנון. אביו, אמו ואחותו נרצחו. ג'עג'ע, המועמד שעליו גבר בסיבוב הנוכחי, הואשם אז באחריות לרציחתם.
"אני חבר של בשאר אסד וגאה בזה בכל המובנים", אמר בראיון ב-2010, עוד לפני שפרצה מלחמת האזרחים שעדיין נמשכת בסוריה. לאחרונה שיבח את עמידתה של סוריה בקשיי הלחימה ואמר כי ממשל אסד לא נסוג למרות "המלחמה הגלובלית נגדה".
הפרשן הפוליטי נביל בומונסף ציין כי בחירה של פרנג'ייה לנשיא "תרגיע" גם את חיזבאללה וגם את המחנה שמתנגד לו בשל הקשר עם אל-חרירי והסיכוי הגבוה שיהיה ראש ממשלה. בוטרוס חארב ממחנה ה-14 במרס אמר כי אין לו בעייה אישית עם פרנג'ייה, אבל תוהה "אם הוא יביא איתו את בשאר אסד לארמון הנשיאות או יהיה הנשיא של כל הלבנונים". סעודיה כבר הודיעה כי היא "מברכת" על המועמדות של פרנג'ייה למרות קשריו עם אסד וחיזבאללה.