"עיר המלכים" לא לבד: פארקי שעשועים נטושים מרחבי העולם
הסגירה העצובה של "עיר המלכים" באילת מצטרפת לשורה ארוכה של פארקי שעשועים מכל רחבי העולם שמסיבות שונות ומשונות עצרו מלכת. רבים מהם עדיין עומדים כעדויות חלודות ושקטות שמלמדות כי פעם היה פה שמח
פארקי שעשועים נטושים. לא ברור מה יש בהם, באותם מקומות שפסקו מלעבוד וקפאו מלכת, שכל כך מושך צלמים. אם לא ייהרס בקרוב, סביר להניח שגם "עיר המלכים" באילת יהפוך לעוד אחד מהפארקים האלה, לאחר ההודעה היום (ב') על סגירתו בשל חובות של הבעלים. למעשה, האילתים יספרו לכם בשקט שמצבו של הפארק נראה כאילו הוא נטוש כבר היום.
אבל "עיר המלכים" לא לבד. במשך שנים תיעדו צלמים ברחבי העולם פארקים נטושים. אולי בשל הדיסוננס הבלתי נתפס שבין הצבעוניות שהיתה שם פעם לחלודה שהשתלטה על הקרוסלות וגלגלי הענק, אולי בגלל השקט המצמרר והצווחני במקום בו מה שהיינו מצפים לשמוע הוא קול המולת ושמחת הילדים.
הפארק הסודי
ביוני 2014 פרסמנו כאן את טורו של הצלם ההולנדי ניקי פייג'ן שלא מצלם רק גני שעשועים אלא אתרי תיירת שונים נטושים ברחבי העולם, אך בין תמונותיו ניתן להבחין בכמה פארקים שכאלה, שקובצו לספר "Frozen" שיצא בספטמבר האחרון. מחשש שגנבי מתכות יפגעו באתרים, פייג'ן לא פרסם את מיקומם.
החלודה מארץ עוץ
קצת יותר משנה אחר כך, ממש בחמישי הקרוב (10 בדצמבר) ייצא "Bizarro" - ספרו של סף לואולס מאוהיו, ארה"ב, שמתמקד רק באותם פארקי שעשועים אבודים, וביניהם פארק "הקוסם מארץ עוץ" בצפון קרולינה שהיה להיט בשנות ה-80, אך מאז הספיק לפשוט את הרגל. דרך האבנים הצהובות, העצים המוזרים והמבנים המבעיתים - כולם עדיין שם.
בחזרה לימי הביניים
אם לא מספיק מפחיד לראות את הפארקים הללו נטושים, במחוז לנקשייר בצפון אנגליה תכננו מלכתחילה את פארק "קמלוט" ככזה המבוסס על תקופת ימי הביניים המפחידה. "קמלוט" היה פארק שעשועים קלאסי עם מתקנים ורכבות הרים למיניהן.
ממש כמו במקרה האילתי, גם בזה של לנקשייר הפארק נסגר בסופו של דבר בשל חוסר הצלחתו, כבר ב-2012. רבים ממתקני "קמלוט" ובהם רכבות ההרים וטירות השעשועים עדיין עומדים במקומם.
עד 120, וזהו
פארק אגם גיוגה, אחד הוותיקים בארצות הברית, נפתח ב-1887, וחי 120 שנה עד 2007, הן כפארק שעשועים והן כפארק מים. חלק מפארק המים עדיין פתוח לקהל אך מרביתו של השטח נמכר ואינו פעיל יותר.
מהמזרח תיפתח הסגירה
צבעי המתכת החלודים מזכירים לא מעט את מוסדות ימיה האפלים של מזרח גרמניה. ואכן, גם שם נפתח פארק שעשועים שכזה.
זה קרה ב-1969, אז ה"Kulturpark Plänterwald" היה הראשון מסוגו במזרח וגם במערב המדינה. עם איחוד גרמניה בסוף שנות ה-80 נפתח הפארק מחדש בשם "Kulturpark Berlin", אך ב-2001 בעליו נקלעו לחובות, נאלצו לסגור אותו ולהכריז על פשיטת רגל.
הסמל של צ'רנוביל
פארק פריפייאט בעיר פריפייאט באוקראינה הוא אולי הפארק הנטוש המפורסם בעולם, רק שהוא לא ממש פעל, כמעט אף פעם. הפארק אמור היה להיפתח ב-1 במאי 1986 במסגרת חגיגות "האחד במאי" באותה שנה, אך שבוע לפני כן נהרסה החגיגה עם התרחשותו של אסון צ'רנוביל ב-26 באפריל, ממש שבוע לפני המועד, קילומטרים ספורים מפריפייאט.
אחד הסיפורים המדהימים והמזעזעים הקשורים בפארק הוא שב-27 באפריל, למחרת האסון, הוחלט לפתוח אותו (כאמור, לפני התיחה הרשמית) על מנת לשעשע את תושבי העיר שעוד לא ידעו אילו השלכות חמורות יהיו על חשיפתם לחומרים הרדיואקטיביים. שעות אחדות לאחר שיצאו לשחק בפארק, הורו הרשויות לפנות את העיר פריפייאט.
חריקה בלגית
הפארק האחרון ברשימה שלנו נפתח ב-1950 ופעל בתצורות שונות עד תחילת שנות האלפיים. "דאדיפארק" שזכה להצלחה ונמצא בדאדיזל שבבלגיה, נסגר ב-2002 לשיפוצים כפויים לאחר אסון בטיחותי בו ילד איבד את ידו על אחד המתקנים. הנהלת הפארק לא עמדה בשיפוצים הדרושים ולמעשה לא פתחה אותו מאז.
המתקנים כולם ב"דאדיפארק" עדיין עומדים, חלודים וחורקים, וכל הניסיונות להפיח בהם רוח חיים באמצעות הזרמת כספים ממקורות כאלה או אחרים - עלו בתוהו.