הצצה נדירה: האוצרות שבמרתף מוזיאון ישראל
זו שיוצרה ממקופסת שימורים במרוקו, זו שהייתה קסדת חייל פרוסי - וזו שנחצבה באבן תימנית: קרוב לאלף חנוכיות מונה האוסף הגדול בעולם, במוזיאון ישראל. אלא שרק קצה הקרחון מבצבץ להנאת המבקרים. ynet מאפשר לכם הצצה נדירה לחנוכיות הסמויות מן העין
אוסף החנוכיות של מוזיאון ישראל בירושלים הוא הגדול בעולם, עם קרוב לאלף חנוכיות. אך רק קצה הקרחון מבצבץ להנאת המבקרים במוזיאון, ואילו רבות מן החנוכיות הנדירות שוכבדות במרתפי המוזיאון שפוט, מפאת חוסר מקום.
כל מה שרציתם לדעת על חנוכה - בעמוד המיוחד שלנו. היכנסו
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ynet מאפשר לכם הצצה נדירה לאוצרות הסמויים מן העין: חנוכיות מתקופות שונות. האוצרות באגף לאומנות ותרבות יהודית במוזיאון, רחל צרפתי ושרון וייגר פרגוסון, הוציאו כמה מן המעניינות שבהן: "זאת חנוכיית אבן מתימן", מספרת צרפתי. "היא חשובה, כי היא מתעדת חנוכיות מתקופה מאוד מוקדמת. יהודים השתמשו בחמרים שהיו זמינים עבורם, ובמקום שבו היו אבנים לחציבה, בזה השתמשו".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ממרומי החנוכייה הגדולה בעולם: "אור נגד חושך הטרור"
- לאחר שלוש שנים בית הדין קבע: "האישה עגונה משטרתית"
- צפו: הילד רץ לכביש, העגלה הידרדרה במהירות
וייגר פרגוסון אוחזת ביד נרגשת בחנוכייה שיצר לודוויג יהודה וולפרט, מורה מבית הספר "בצלאל החדש". "בתחילת שנות החמישים הוא זכה במכרז של רכבת ישראל, להכין מאפרות לכל קרונות הרכבת", היא מספרת. "הוא ורבים מעוזריו בסדנה, ניסו להכין מאפרה מעוגלת. הם ניסרו פלחים, ובסופו של דבר נותרו עם הרבה שאריות שהפכו, בסוג של שימוש שני, למנורות חנוכה".
להדליק נרות בקסדה
מיחזור של חפצים היה דרך טבעית לנצל כל חומר עד תום, עוד הרבה לפני שטרנד ההגנה על הסביבה הפך
לפופולארי כל כך. מה זה הרבה לפני? קחו את החנוכייה היפהפייה שמציגה צרפתי מהמאה ה-18, שעשויה – לא פחות – מאשר קובע פלדה של חיילים ממלחמת פרוסיה-אוסטריה. "יהודים אספו עיטורי פלדה, והלחימו בתי נר מחומר פליז שהיה זול, וזו הפכה לחנוכייה".
עוד חנוכייה ממוחזרת, שייכת הפעם לבני עדות המזרח: "במרוקו היה ליהודים מונופול על ייצור קופסאות השימורים. יהודי בשם בן אמו נהג לקחת את הפח של קופסאות השימורים, לגזור אותו, לשים בדים משומשים - ולכסותם, ויצר חנוכייה".
מוזיאון ישראל נערך לחג החנוכה עם שפע של פעילויות מיוחדות לילדים ולהוריהם בנושא אור בחנוכה. הכניסה לילדים היא חינם הן למוזיאון והן לסדנאות, בין היתר בנושאים של מיחזור, אור, אפייה ותיאטרון בובות.