משורר הומוסקסואל ברח מאיראן והגשים חלום: מבקר בישראל
לישראל נחשף כבר בנעוריו כשצפה בסרטים על השואה, ובימים אלה הגיע פיאם פיילי לישראל: "כל האיומים הטיפשיים של בכירי המשטר לא השפיעו עליי", הבטיח בביקורו בתל אביב, שם מוצגת נובלה שכתב ושעובדה למחזה בעברית
פיאם פיילי (30) ברח ממולדתו, איראן בשנה שעברה נוכח הרדיפה בגלל נטייתו המינית. כעת הגשים המשורר ההומוסקסואל חלום ארוך שנים, ובימים אלה הוא מבקר בישראל, האויבת הגדולה של איראן.
פיילי חריג לא רק בגלל הגעתו לישראל, שמוגדרת במולדתו כארץ אויב, אלא גם נוכח הערצתו המוצהרת למדינה שכמה מנהיגיו כינו "סרטן, ואף וקראו למחוק אותה מהמפה. "אני עדיין לא מאמין שאני כאן," אמר בדיבור רך בפרסית, שאותו מתרגם חבר שהביא אותו לישראל, עדי ליברמן. "כל האיומים הטיפשיים והמגוחכים של בכירי המשטר נגד ישראל לא השפיעו עליי ולעולם לא ישפיעו עליי", הבטיח.
הוא כתב תשעה ספרים, וברבים מהם דן בהומוסקסואליות בגלוי. בשנה שעברה נמלט לטורקיה כיוון שהאיומים של המשטר האיראני נגדו ונגד משפחתו הפכו בלתי נסבלים.
הנובלה האחרונה שכתב "אני אגדל, אני אשא פרי... תאנים", בויימה למחזה בעברית ומוצגת בתיאטרון בתל אביב. לכבוד הצגתה הגיע ארצה. אמנם משפחתו תומכת בו, אך היא נותרהבאיראן ,ואילו פיילי הצהיר כי הוא מקווה להישאר בישראל באופן קבוע. את מערכת יחסיו עם ישראל החל כבר בניותו נער, כשהחל לצפות בסרטים על השואה וללמוד על התורה. על צווארו מקועקע מגן דוד בגודל מטבע. "התאהבתי בישראל", הוסיף.
השבוע ניצב פיילי על גג בניין עיריית תל אביב, כשברקע גורדי שחקים נוצצים וגגות בנייני באוהאוס. הוא נופף בדרכונו האיראני והכריז: "בעל דרכון זה אינו זכאי לנסוע לפלסטין הכבושה". ליברמן, שסייע להגעתו לישראל, סיפר כי המהלך היה כרוך בחודשי בירוקרטיה ארוכים. לבסוף קיבל ויזה לשלושה חודשים, ולאחריהם ינסה להישאר בארץ על בסיס סיוע הומניטרי.
הנובלה שכתב פיילי עובדה בארץ על ידי עידו דגן, ומתארת אהבה נכזבת של שני חיילים איראניים שנלחמים במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-1980. דגן, שפיילי הוא האיראני הראשון שפגש, סיפר: "יש הבדלים גדולים במונחים של תפיסת עולם, ערכים, שפה ורקע, אבל אנחנו מחוברים בגלל הרצון המשותף לחופש".
פיילי אמר כי הופתע למצוא בישראל אנשים כה קולניים, וגם צפירות המכוניות הרמות הפתיעו אותו, אך גם הזכירו לו את האיראנים. לצד הופעתו המוקפדת, עטוי צעיף בהיר, משקפי שמש כהים ועונד טבעת גדולה, הוא החל להרגיש בבית כשהסתובב ברחובות תל אביב, ואף בירך עוברים ושבים.
באיראן נגזר גורלם של הומוסקסואלים ולסביות לרדיפה. חשיפתם עולה לעלות להם במלקות או בגזר דין מוות. ארגוני זכויות אדם מעריכים כי יותר מ-4,000 הומואים הוצאו להורג מאז המהפכה האיסלאמית. פיילי לא מעוניין לשוחח על האיומים נגדו אם ישוב לביתו, אבל סיפר שהחלו בכך לאחר פרסום גרסה מצונזרת של ספר השירה הראשון שלו ב-2005. היא נכנסה ל"רשימה שחורה" ואסור היה להפיצו.
הוא נעצר שלוש פעמים בארבע שנים, אך סירב לדבר על כך. הוא ציין עם זאת כי בני משפחתו עדיין מוטרדים על ידי הממשל. "אני לא מתכוון להפסיק לחיות את החיים שלי או לשנות בהם משהו, כיוון שהמשטר מאיים עליי או על המשפחה שלי", אמר. "גם כשחייתי באיראן תחת צו הוצאה להורג, המשכתי לחיות את חיי כמו שאני רוצה. שום דבר לא ישנה זאת".