שחקן חיזוק: העוזר המיוחד של הפועל ב"ש
לוקאס בורטניק, האיש שמאחורי חזיות ה-GPS, מגיע לעתים תכופות לנגב כדי לקחת את המועדון של אלונה ברקת קדימה. בראיון ל-ynet ספורט הוא מדבר על החיבור המיוחד עם הקבוצה ("בהחלט מרגיש שאני חלק"), על ברק בכר ("יכול לאמן בליגות בכירות יותר באירופה") וכמובן על המערכת הייחודית שקולטת כל פרט פרט, ושגם תקבע מתי בוזגלו ושהר יחזרו למגרשים
בתום העונה שעברה הבינו בהפועל באר-שבע שאם הם רוצים ליצור תחרות אמיתית למכבי תל-אביב, הם חייבים בין היתר להרחיב את הצוות המקצועי ולרכוש מערכת מדידת נתונים מונחית GPS. מערכת המשרתת את הצהובים בשנים האחרונות, ומשמשת חלק בלתי נפרד מהציוד המקצועי גם במכבי חיפה. בקיץ פתחה אלונה ברקת את הארנק ורכשה לקבוצתה את אותה מערכת של חברת GPSorts, בדיוק כמו של האלופה, שמוכרת בעיקר בגלל ה"חזיות" הממותגות שלובשים השחקנים מתחת לחולצות ובתוכן נמצא השבב שמודד את הנתונים.
בבירת הנגב לא הסתפקו רק ברכישת המערכת והוסיפו סכום כסף נוסף כדי להשתמש בשירותיו של אחד מעובדי החברה, לוקאס בורטניק, שעובד עם הקבוצה בצורה צמודה. הוא שהה איתה במשך שבוע במחנה האימונים בפולין, שבוע נוסף בתחילת העונה והביקור השלישי והאחרון אצל האדומים הסתיים באמצע השבוע שעבר.
אז מה היא בכלל אותה מערכת? בורטניק מסביר: "כדי לתאר את כל מה שהמערכת עושה נצטרך הרבה יותר מכתבה אחת. בקצרה, המערכת מספקת מידע מאוד מדויק ואובייקטיבי על הביצועים הפיזיים של השחקנים. אלו כלים רבי עוצמה שמביאים יתרונות בעלי ערך רב. זאת טכנולוגיה שמייעלת את האימונים ומפחיתה את הסיכון לפציעות".
המאמנים יכולים להעריך את הביצועים והמדדים של השחקנים על בסיס יומי. היא לא נותנת רק ערכים מוחלטים כגון מרחק או מהירות ספרינט, אלא גם מודיעה על עומסים פיזיולוגיים ביחס להיסטוריה של אותו שחקן ומצב יכולתו הנוכחי. המאמנים יכולים לקבל החלטות טובות יותר בכל הקשור לעומסי אימון באופן אינדיבידואלי ובחירת שחקנים שנמצאים בכושר טוב יותר. במציאות של הכדורגל המודרני, שקבוצות משחקות ורוצות להצליח בכמה מסגרות, יש צורך להשתמש בכלים יעילים ומדעיים כדי לפקח, לבקר ולהעריך את ביצועים פיזיים. זה מה שהחברה שלנו עושה".
למביט מהצד בורטניק נראה כמו אחד מאנשי הצוות של ברק בכר. הוא לובש את הבגדים של הצוות המקצועי, נוטל חלק פעיל בהעברת האימונים, לן עם הקבוצה בבתי מלון ובחלק מהמשחקים הוא גם ישב בצמוד לספסל המחליפים. מבחינת הרזומה שלו, בהחלט מדובר באחד שניתן להסתייע בו. בורטניק (38) הוא פולני בעל השכלה רחבה בתחום הספורט והאימון, שכוללת תואר שני במדעי הספורט מטעם אוניברסיטת קליפורניה, לימודי המשך בארגון הלאומי האמריקאי לאימון ספורט ושנתיים בהתאחדות לכדורגל של אנגליה. במסגרת עבודתו הוא הוא היה צמוד למספר מועדונים אירופאים, ובניהם מועדון הפאר הפולני לגיה ורשה.
"באופן רשמי אני לא בצוות האימון של הפועל ב"ש, אבל אני בהחלט מרגיש שאני חלק מהקבוצה", מודה בורטניק ומוסיף: "זאת הרגשה מדהימה שבדרך כלל אין לי במקומות אחרים וזה רק בגלל האנשים במועדון. כולם שם אדיבים מאוד. המועדון פתוח וחם. אני משוכנע שזה מגיע מהבעלים אלונה ואלי ברקת, שהם פשוט נהדרים. אני מרגיש בבית בכל פעם שאני בב"ש"
"לברק בכר יש גישה מודרנית לאימון כדורגל וזה היתרון העצום שלו", הוא מוסיף. "הוא הקיף את עצמו בצוות מאוד מוכשר ומסור. מה שאני אוהב בברק זה שהוא יודע כיצד לאזן בין מדע לפרקטיקה. הוא יודע למה לצפות מאחרים ומה אחרים מצפים ממנו. מאמן טוב הוא כזה שמסוגל להקשיב לאחרים: שחקנים ומאמנים. אין לי ספק שהוא יכול לאמן בליגות בכירות יותר באירופה. הצוות שלו שכולל את דרור שמשון, שרון מימר, גיא ויזינגר, איתן עזריה ומיכאל ברוש, משלים אחד את השני טוב מאוד. הם עובדים קשה מאוד כדי להשיג את המטרות שלהם".
מה בדיוק התפקיד שלך בצוות הזה?
"בהתחלה זו הייתה הקדמה. הדרכתי כיצד להפעיל וליישם את הטכנולוגיה הזאת. הסברתי למאמנים איך המערכת עובדת ואיך הצוות צריך להשתמש בה בעבודה יומיומית. התקדמנו במהירות לפעולות אחרות כגון מבחנים פיזיים לשחקנים. בגלל שאני גם בעלים של חברה המספקת שירותי מידע לקבוצות ספורט, לאחרונה הראיתי לצוות דרכים יותר מתוחכמות ומתקדמות להשתמש בנתונים ממערכת ה-GPS. הצעתי להם להשתמש במודל מניעת מפציעות, שאמור להוות בסיס למחלקת כושר בכל מועדון כדורגל. עשינו כמה בדיקות ומבחנים כאלה בימים האחרונים שלי במועדון בשבוע שעבר. אני מאוד אשמח אם עזרתי להם אפילו במשהו קטן".
למה במועדונים הגדולים באירופה לא רואים את השחקנים עם חזיות כמו שמערכת ה-GPS של הקבוצות הישראליות?
"כל הקבוצות הגדולות משתמשות בטכנולוגיית GPS. לא רואים את זה כי לפעמים הם אינם מורשים ללבוש את החזיות האלה בגלל עניינים של שיווק או אישור של פיפ"א להשתמש בהן במשחקים. אני יכול להבטיח לך שהשבבים האלה שיש לקבוצות הישראליות היום הם היעילים והמדויקים ביותר שיש בשוק. אין טכנולוגיה טובה יותר כרגע. כל קבוצות הצמרת בעולם משתמשות בהן. בתמונות מהאימונים של באיירן מינכן, ריאל מדריד ופאריס סן ז'רמן רואים שגם שם השבבים נמצאים על החזיות".
אחד משחקני ליגת-העל רצה להוכיח למאמן שלו שהוא משקיע באימונים ורץ הרבה. לאחר אחד האימונים, כשמערכת ה-GPS עדיין עליו, הוא רץ במהירות לאסוף כדורים וציוד ולאחר מכן התחיל להקיף את המגרש. לפי בורטניק, הניסיון של השחקנים "לרמות" את המערכת מועד לכישלון. "המערכת מתוכננת כדי לחשוף את נקודות החוזק והחולשה של שחקנים. זוהי מערכת מאוד אינטליגנטית, שמנתחת יחד פרמטרים חשובים רבים. הימים שאפשר היה לרמות את המאמנים עברו מן העולם. שום דבר לא יכול להיות מוסתר יותר. השליטה היא מושלמת ושום דבר לא חסר".
"יש כל כך הרבה דברים להסתכל עליהם. ממש לא רק מרחק ריצה כולל. יש ספרינטים, תאוצות והאטות בדופק, כוח משתנה, מטבוליזם ועוד הרבה דברים. בנוסף, מאמנים יכולים לנתח כל חלק של האימון בפירוט רב ובנפרד. המטרה העיקרית של המערכת היא לא להעביר ביקורת ולשלוט בשחקנים, אלא לעזור להם להיות כדורגלנים יותר טובים. היא נועדה לממש את הפוטנציאל המרבי שלהם".
בשנתיים האחרונות היה נדמה שלב"ש יש בעיית כושר גופני ושחקנים רבים נפצעו. אתה חושב שהמערכת שלכם תסייע לה להשתפר בתחומים האלה?
"אין ספק. אנחנו צריכים לזכור שמידע הוא דלק שמניע כל תהליך ניהול. המערכת מציידת ומזינה את הקבוצות בנתונים משמעותיים מאוד בנושאים האלה. אחד הכלים הזמינים במערכת נקרא 'התראות סיכון'. אם שחקן חווה עלייה פתאומית בעומס אימונים - יותר ספרינטים, תאוצות, ריצה למרחק רב מדי וכדומה - תופיע אזהרה והמאמנים יידעו שאם העומס ימשיך לעלות השחקן עלול להיפצע. בנוסף, פלטפורמה שנקראת SPI IQ, מודיעה על המוכנות הפיזית של השחקנים להתאמן ולחזור לשחק אחרי תקופה של התאוששות. למעשה, המאמנים מקבלים כלים שיסייעו להם לקבוע אם הקבוצה מוכנה להתאמן קשה או לתת לשחקנים יותר זמן להתאושש".
"ללא המערכת אי אפשר לקבוע באופן אובייקטיבי את הכושר של כל שחקן ולראות מי בדיוק בולט בקבוצה באותו זמן. שחקנים מסוימים עשויים להגיע לביצועים נמוכים באימון, בעוד שלאחרים זה עשוי להיות אימון קשה מאוד. ללא המערכת המאמנים לא מסוגלים לראות את המצב הזה באמצעות העיניים שלהם. זאת הזדמנות להזכיר שלדעתי לב"ש יש מומחה גדול ומאוד מנוסה כושר בתחום הכושר הגופני, דרור שמשון, שבטווח הארוך יוסיף הרבה לקבוצה בפן הזה"
בעונה הנוכחית שני שחקנים, בן שהר ומאור בוזגלו, נעדרים כבר לתקופות ארוכות בגלל פציעה. המועדון משתמשת במערכת ה-GPS לתכנן את חזרתם למגרשים?
"לרוע המזל, פציעות הן חלק מכדורגל מקצועי. אנחנו לא יכולים לחסל אותן, אבל אנחנו יכולים לצמצם את מספרן. יש פלטפורמה במערכת שנקראת 'סימטריית ריצה', שמאפשרת לייעל את העבודה עם שחקנים פצועים. המערכת בודקת אם הריצה של השחקנים היא סימטרית. כל סטייה מעל ערך של חמישה אחוז אומרת שהם עדיין לא מוכנים לעומסי אימון מלאים ולכן נדרש זמן נוסף לפני החזרה שלהם לכשירות מלאה".
בהתבסס על המשחקים שראית, מה אתה חושב על הרמה של שחקני ב"ש ועל הרמה של הליגה הישראלית?
"אני חושב שהכדורגל הישראלי התפתח בשנים האחרונות והוא עדיין ממשיך להשתנות לטובה. לא ראיתי מספיק משחקים באופן מלא ולכן אני לא יכול באמת לחוות את דעתי על הליגה. בנוגע לשחקנים של ב"ש, כשראיתי אותם בפעם הראשונה שמתי לב שיש להם איכויות ומיומנויות גבוהות. יש הרבה ששיחקו בחו"ל במועדונים אירופיים טובים ומספר גבוה של שחקני נבחרת לא רק מישראל, אלא גם מרומניה וניגריה.
היתרון העצום של הקבוצה הוא שיש לה מספר מנהיגים ולא רק אחד. אני מדבר על אליניב ברדה, שיר צדק ודודו גורש. הם נותנים דוגמה לשחקנים צעירים וביחד הם מובילים את הקבוצה להצלחה. אני חושב שחלק מהשחקנים יכולים גם לשחק ברמות גבוהות יותר באירופה. יש להם את הכישורים הדרושים לכך, אבל גם לשחקנים בליגות טובות יש תכונות ופיזיות באיכות גבוהה כדי להיות שם. מה שקובע את ההצלחה הם גורמים אחרים כמו מנטליות חזקה - איך להשתפר כל יום תחת לחץ מאוד גבוה וביקורת. שמחתי גם לראות גם שחקנים צעירים בגיל נוער שתפסו את עיניי, אני משוכנע שאם הם ימשיכו להתפתח כראוי, הם יגיעו למטרות שלהם".
כל זה יוביל את הפועל ב"ש לאליפות ראשונה מזה 40 שנה?
"אני מקווה שהם יגיעו למטרות שלהם כבר העונה. זה יהיה פנטסטי. הם בהחלט על המסלול הנכון כדי לשבור את הדומיננטיות של מכבי ת"א בליגה. הם מתחרים בהם כתף אל כתף. אני גם מקווה שאם זה לא יקרה בעונה הזו, הבעלים והמנהלים ימשיכו ללכת בדרכם ולא יוותרו. הצלחה היא תהליך ארוך טווח ולכן זה דורש זמן וסבלנות דרוש. אני לא אהיה מקורי אם אומר שרומא לא נבנתה ביום אחד".