שתף קטע נבחר

 

הורים למתבגרים? 10 עצות שיעזרו לכם להתמודד

הם כל הזמן עצבנים, לא מספרים מה באמת עובר עליהם, טורפים את כל האוכל במקרר, ויוצרים משבר מכל שטות. לפניכם טיפים שיעזרו לכם לצלוח את השנים הקשות של גיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות מציב אתגרים לא פשוטים עבורנו כהורים ומביא עימו קשיים חדשים בהתמודדות היומיומית. חלק מההתנהגויות נראות לנו מוזרות וכמבוגרים קשה לנו לפעמים להתחבר ולהבין. יש שני דברים שעוזרים לנו כהורים לפתח אמפטיה כלפי הילד שלנו: האחד זה להיזכר בסיטואציות דומות שאנחנו עברנו כמתבגרים ולהתחבר לתחושות ולרגשות שלנו כשהיינו במצב דומה. הדבר השני זה ללמוד קצת על מאפייני הגיל מבחינה פסיכולוגית וכך לדעת מה נורמטיבי ולמה לצפות.

 

קראו עוד על גיל ההתבגרות:

"אני שונא אתכם"; למה הילד מתהפך בגיל ההתבגרות

דלת סגורה: לשרוד את גיל ההתבגרות של הילדים

גיל ההתבגרות: לאן נעלם הילד המתוק שלי?

 

1. קחו נשימה עמוקה

זה שהילד מתבגר ועובר שלב התפתחותי, מאד חשוב וחיוני בשבילו. נכון שזה נראה לנו מוקדם מדי, אך אין מה לעשות היום מתחילים את גיל ההתבגרות הרבה יותר מוקדם. נסו להיזכר בתקופת ההתבגרות שלכם, איך הרגשתם ומה עבר עליכם, כדי שתוכלו לגייס הבנה ואמפתיה למה שעובר על הילד.

 

המתבגר כבר לא משתף אתכם במה שעובר עליו - וזה בסדר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המתבגר כבר לא משתף אתכם במה שעובר עליו - וזה בסדר(צילום: shutterstock)

 

2. זה לא אתם - זה הם!

כדי לבנות זהות נפרדת משלנו יש למתבגר צורך להתנגד למי שאנחנו, ולמה שאנחנו אומרים. כך יגבש דעות משלו ויבין מיהו ומהו. נכון שלא כל דבר נקבל ונבין, אך גם לא כדאי להיעלב מכל מילה שאומר המתבגר או לקחת אישית כל אמירה. צריך להבין שזה חלק ממה שעובר עליו, וזה חיוני להתפתחות תקינה וכך נוכל להגיב ביתר איפוק ובאופן יותר מותאם.

 

3. קבלו בהבנה את מצבי הרוח

הבינו שיש בגיל ההתבגרות תנודות במצב הרוח והרבה הורמונים שמשפיעים על התגובות שלהם. נראה לכם קיצוני? לא פרופורציונלי? בכי קורע לב או צעקות? הכול נורמלי ומתאים לגיל. קבלו בהבנה. הם צריכים לפרוק מתחים וזו הדרך שלהם לעשות את זה. הרבה פעמים בתחילת גיל ההתבגרות נראה פערים רגשיים ותגובות שנראות לא מותאמות לבגרות הרגשית שלהם - זה בסדר, זה טבעי מאוד. פשוט תהיו שם בקבלה של הרגשות, ונסו להבין מה המתבגר אומר לכם בהתנהגות שלו.

 

כבר עשיתם לייק לערוץ ההורים בפייסבוק?

 

4. היכונו לרעב מוגבר

המתבגר מתלונן שאין מה לאכול, פותח את המקרר וטורף בלי סוף? זה מאפיין את הגיל אל תתרגשו. בגיל הזה יש קפיצה בהתפתחות הגופנית והפיזית ולכן הרעב גובר והאכילה מרובה. נסו לא להתייחס לתלונות ולקיטורים ולעודד לתזונה בריאה.

 

5. "אין לי מה ללבוש!"

המתבגרת פותחת את הארון המפוצץ בגדים וטוענת שאין לה מה ללבוש? בוכה ומחליטה שהיא לא יוצאת למסיבה כי אין לה בגדים יפים? גם זה אופייני, אז לא לקחת קשה ועדיף לא להתעצבן. בגיל זה הדברים שנראים לנו חסרי משמעות ועניין פעוט, עבור המתבגרים הם העניין חשוב ביותר ובאותו רגע זה כל מה שמעניין. אם ניסיתם לעזור לה למצוא בגדים ושום דבר לא מתאים מבחינתה, נסו פשוט להקשיב ולהיות איתה שם בחוויית התסכול. גם אם זה נראה לכם טיפשי,  באותו הרגע המתבגרת שלכם חווה כאב ותסכול אמיתיים. הדרך היחידה שניתן לעזור לה זה להיות איתה שם בתחושות שהיא מרגישה ולהבין אותה. להקשבה יש ערך מרפא והיא יוצרת קירבה.

 

הדעה של החברים חשובה יותר מהדעה של ההורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדעה של החברים חשובה יותר מהדעה של ההורים(צילום: shutterstock)

 

6. הבלגן בחדר כראי לנפש

החדר מבולגן? הבינו שיש דברים שלא שווה להתעקש ולריב עליהם - כמו למשל החדר שלהם. יכול להיות שתצטרכו להרפות בנושא הזה או לקבוע יום שכולם מסדרים. הבלגן בחדר אופייני מאוד, ומצביע בעיקר על הבלגן בנפש שלהם אז הבינו שזה לא נגדכם אלא קשור לבלבול שהם מרגישים. אם תפרשו את הבלגן כזלזול בכם - תכעסו ותתעצבנו, אך אם תבינו שיש קושי להיות מסודר, תוכלו להגיב באופן מותאם יותר ולחשוב יחד על פתרונות אפשריים וישימים.

 

7. החליטו על מה מתווכחים ומה לא

המתבגר מתווכח על כל דבר? אל תלכו ראש בראש. החליטו מה חשוב לכם, בחרו כמה קווים אדומים שעליהם אתם לא מוותרים, ושם המשיכו לשים את הגבול בעקביות ובנחישות. על כל השאר אל תתעקשו ואל תיכנסו לוויכוח שאין בו צורך.

 

8. כבדו את הפרטיות של המתבגר

יכול להיות שעד היום ידעתם הכול על המתבגר שלכם, אך כעת יש לו צורך במרחב אישי ובפרטיות. כבדו את הצורך שלו ותנו לו את הספייס שלו. הוא זקוק לזה ומותר לו שלא תדעו הכול עליו ויהיו לו חלקים סודיים ופרטיים בחייו. למרות זאת, שימרו על עירנות ושימו לב לשינויים בהתנהגות כדי לבדוק שאין משהו שמסכן אותו. במידה ונדמה לכם שמשהו לא תקין - חשוב שתהיו שם כדי לכוון ולעזור.

 

9. החברים הכי חשובים?

כן! בגיל ההתבגרות כחלק מתהליך ההתנתקות מההורים, המתבגרים יוצרים קשרים משמעותיים עם חבריהם. הם חשובים להם ומשמשים עוגן בתקופת המעבר בין הילדות לבגרות. אל תכעסו עליהם - זה טבעי ונורמלי שיחשיבו את דעתם של חבריהם. הבינו שזה נחוץ עבורם להישען על חבריהם כדי להצליח בתהליך ההיפרדות מאיתנו. אל תיעלבו, זה באמת לא נגדכם.

 

10. תהיו שם בשבילו

נראה לכם שהוא כבר לא זקוק לכם? אל תטעו לחשוב שבגיל ההתבגרות אינכם נחוצים. למרות שזה נראה כאילו המתבגר מסתדר ואינו זקוק לכם הוא עדיין צריך אתכם נוכחים בחייו כיוון שהבהלה גדולה בגיל הזה כשהדחפים מציפים אותו, ויש צורך בהורים שיהיו המקום הבטוח שעליו אפשר לסמוך ולהישען בעת הצורך. העבירו מסר שאתם תמיד שם בשבילו, לא משנה מה ובלי תנאים.


הכותבת היא אמא לארבעה ילדים, מדריכת הורים פרטנית ומנחת קבוצות הורים בכירה מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נמאס לך לכעוס עליה כל הזמן?
צילום: shutterstock
מומלצים