"כל אחת צריכה להגשים את עצמה": נבחרות פרויקט מהנדסות העתיד
פיזיקה ומדעי המחשב הם המקצועות המובילים בהם הן מצטיינות, הן מגיעות מכל הארץ וכולן מאמינות שנשים יכולות לעשות הכל וצריך לקדם אותן - קווים לדמותן של 100 הנבחרות לפרויקט "מהנדסות העתיד"
בשיתוף התעשייה האווירית
"לצערי היום, למרות שנשים שולטות בתחומים רבים בחברה הישראלית, הן עדיין מקבלות יחס שונה מגברים כמו משכורת נמוכה יותר רק מעצם היותן נשים, או התמודדות עם דעות של אנשים וסטריאוטיפים כמו 'אישה צריכה לחזור בארבע הביתה לילדים'" - את המשפט הזו כתבה אחת מהתלמידות שהגישו את מועמדותן לפרויקט "מהנדסות העתיד".
היכנסו לעמוד פרויקט מהנדסות העתיד
המיזם - המשותף לתעשייה האווירית, ynet וידיעות אחרונות - נולד מתוך ההכרה המשותפת במחסור החמור הקיים כיום במהנדסים בכלל, ומהנדסות בפרט, והצורך לפעול בנושא על מנת לשמר את מעמדה הבינלאומי של ישראל כמעצמת הייטק וטכנולוגיה. זו ההזדמנות לגלות את דור העתיד של המהנדסות והמדעניות במדינת ישראל, שתפסו בעתיד תפקידים משמעותיים בתעשייה ובאקדמיה הישראלית.
"כתלמידת מגמות ריאליות כגון כימיה, מתמטיקה וביולוגיה, מיעוט הבנות בכיתותינו קפץ לתשומת לבי פעמים רבות. לפי דעתי בעולם המודרני בו אנו חיים כיום צריכות להיות בנות הלומדות מקצועות ריאלים באותה מידה שצריכים להיות בנים הלומדים מקצועות אלה, ובכדי שיותר בנות ילכו בדרך זו הן צריכות השראה, דוגמה והזדמנויות אשר יאפשרו להן להתקדם במדע ולעזור לחברה", כתבה מתמודדת נוספת בפרויקט.
מהנדסות את העתיד
לאחר הליך סינון קפדני שנמשך כחודש וחצי, מאות ראיונות אישיים והיענות של תלמידות מצטיינות מכל רחבי המדינה, נבחרו 100 התלמידות שיכנסו לפרויקט - אלו ייחשפו לטכנולוגיות חדשניות, ישמעו הרצאות מפי בכירים בתעשייה הישראלית ויעבדו בקבוצות על פרויקטים הנדסיים פורצי דרך, כמו: המרת אנרגיה קינטית לחשמלית לצורך הטענת טלפון נייד או נגן מוזיקה, משמע שימוש באנרגיה שמייצר הגוף כדי להטעין את הנייד, או, למשל, שילוב מערך רחפנים קטנים למיפוי תנועה בשילוב אפליקציות קיימות, הנגשת טיסות למרותקים לכסאות גלגלים ועוד פרויקטים מעניינים ומיוחדים.
התלמידות יגיעו ביום חמישי הקרוב למפגש הראשון מבין שישה מפגשים שיתקיימו במתחם התעשייה האווירית. המפגש הראשון יתקיים במעמד שר החינוך נפתלי בנט, מנכ"ל התעשייה האווירית יוסי וייס, ו-21 המנטוריות, מדעניות מובילות בתעשייה האווירית, שילוו את התלמידות בפרויקטים הנדסיים חדשניים.
התלמידות נבחרו על פי מכלול רחב של קריטריונים, ובכלל זה - הצטיינות במקצועות המדעים במסגרת לימודים של 5 יחידות לימוד, חשיבה יצירתית, רוח יזמית ואמביציה, ויכולות בין-אישיות. בין 100 התלמידות, הרוב הגדול מצטיין בפיזיקה (57 תלמידות) ומדעי המחשב (33 תלמידות). ישנן תלמידות רבות שמצטיינות ב-2 ו-3 מקצועות מדעיים במסגרת הלימודים התיכוניים (62 מתוך התלמידות).
פירוט המקצועות: אלקטרוניקה – 5, הנדסת תוכנה – 10, כימיה – 24, מתמטיקה – 34, ביולוגיה – 9, פיזיקה – 57, רובוטיקה – 5, מדעי המחשב – 32, ביוטכנולוגיה – 4, הנדסה ביו-רפואית – 1, מדעי ההנדסה – 3, אווירונאוטיקה וחלל, אלגוריתמיקה ומערכות אלקטרוניות - 1
מבחינה גיאוגרפית, נרשמו מספר ערים מובילות, שייצאו לפרויקט את מספר התלמידות הרב ביותר: מודיעין (8), ירושלים (8), תל אביב (6) , פתח תקווה (5) כפר סבא (4) וראשון לציון (4). להלן הפירוט המלא:
א
אבו סנאן – 1, אור עקיבא – 1, אורות – 1, אורנית – 1, אשדוד – 1, אשקלון – 1
ב
בית אל – 1, בני ציון – 1, בנימינה – 1, בת ים – 2
ג
גבעת ברנר – 1, גבעתיים – 3, גדעונה – 1, גלגל (קיבוץ) - 1, גן יבנה – 1
ד
דביר – 1, דולב – 1
ה
הוד השרון – 1, הרצליה – 3
ח
חולון – 3, חיפה - 1
ט
טירת כרמל – 1
י
ירושלים – 8
כ
כפר חיטים – 1, כפר יונה – 1, כפר סבא – 4, כפר תבור – 1, כרכור – 1, כרמיאל – 2
מ
מודיעין – 8, מטולה – 1, מכבים רעות - 1, מעוז חיים – 1, מעלה מכמש – 1, מרום גולן - 1
נ
נהריה – 2, נירית – 1, נתניה – 2
פ
פתח תקווה – 5
ק
קרית עקרון – 1, קרית ביאליק – 2
ר
ראמה – 1, ראש הנקרה – 1, ראש העין – 2, ראש פינה – 1, ראשון לציון – 4, רגבה – 1, רמת גן – 3, רמת שרון – 3, רמת רזיאל – 1, רעננה - 2
ש
שדה נחום – 1, שוהם – 1
ת
תל אביב - 6
כאמור, מטרת הפרויקט היא להעצים את התלמידות ולסייע להן לנצל את הפוטנציאל הגלום בכל אחת ואחת, ולסלול את הדרך עבורן לקריירה בתחום הטכנולוגיה והמדע. היטיבה לומר זאת אחת המתמודדות שכתבה בטופס ההרשמה: "נושא שמאוד חשוב לי הוא העצמה נשית וקידום השוויון בין נשים לגברים, בעיקר בתחום הריאלי. אני סבורה כי כל אחת צריכה להגשים את עצמה, בין אם בתחום הריאלי ובין אם בתחום ההומני. כיום, מספר המהנדסות הוא נמוך מאוד והייתי רוצה לשנות את המצב הזה."