שתף קטע נבחר
 

בעקבות הפונדקאית האמריקנית: מי קובע על ההריון?

פונדקאית אמריקנית מסרבת לדרישת ההורים הביולוגיים, לעבור דילול לאחד משלושת העוברים שברחמה. מה אומר על כך החוק הישראלי ומי באמת קובע לגבי בדיקות והליכים רפואיים בפונדקאות?

הרוחות בארצות הברית סוערות בימים האחרונים, בעקבות מקרה בו פונדקאית צעירה, נקלטה עם שלושה עוברים ברחמה וסירבה לבצע דילול עוברים, למרות דרישת בני הזוג. ההורים המיועדים נימקו את בקשתם לדילול בסכנות שכרוכות בהיריון של שלישייה. אולם האם הנושאת מתעקשת שזה מנוגד לאמונותיה ואפילו הציעה לאמץ בעצמה את הילד השלישי, במידה ובני הזוג לא ירצו לגדל אותו.

 

קראו עוד אודות פונדקאות:

איך אפשר להשוות פונדקאות לזנות? טור של אב טרי

פונדקאית: "הפרידה לא מפחידה אותי. היא לא שלי"

באישור הרב: לזוג נולדה שלישייה - דרך פונדקאית

 

מקרה זה מדגים עד כמה סבוכים יכולים להיות הליכי הפונדקאות ומהי החשיבות של חתימה על חוזה פונדקאות תקין ומפורט, כמו גם בחירת פונדקאית מתאימה ושילוב גורמים מקצועיים בתהליך שיתווכו בין בני הזוג לפונדקאית במקרים של חילוקי דעות.

  

האם מקרה כזה יכול להתרחש בארץ?

בישראל מאפשר החוק לבצע החזרות עם שני עוברים לכל היותר. במידה ובכל זאת נוצרת שלישייה, מדובר בהיריון בסיכון גבוה וההמלצה הרפואית היא לבצע דילול עוברים. חוק זכויות החולה מאפשר לפונדקאית להתנגד לדילול בגלל סיבות הלכתיות או בגלל חשש אחר, אך היות והיא מביעה מראש את הסכמתה לשאת הריון שאינו שלה, היא למעשה מתחייבת למלא אחרי המלצות הרופא המטפל.

 

כבר עשיתם לייק לערוץ ההורים בפייסבוק?

 

למרות זאת, האם הנושאת רשאית להתייעץ עם רופא מטעמה ואם קיימים חילוקי דעות בין הרופא שבחרה לרופא של ההורים המיועדים, קיים מנגנון של רופא בורר. הן בישראל והן בחו"ל מומלץ ללוות סוגיות אלו גם באמצעות הליך גישור, שייתן מענה גם לצרכים הרגשיים ולאספקטים המוסריים איתם מתמודדים בני הזוג והפונדקאית, בעומדם בפני סיטואציות של חילוקי דעות רפואיים.

 

חשוב שהסכם הפונדקאות יהיה מפורט וברור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשוב שהסכם הפונדקאות יהיה מפורט וברור(צילום: shutterstock)

 

בישראל, רק נשים שהן אימהות לפחות לילד אחד משלהן יכולות לשמש כפונדקאיות. הן נדרשות לעבור ועדה רפואית שבודקת את כשירותן המנטאלית לעבור את התהליך ואת הבנתן שהתינוק שיוולד אינו התינוק שלהן, ושהוא יועבר להוריו הביולוגים בסיום התהליך.

 

ב-20 השנים האחרונות בהן אנו מלוות תהליכי פונדקאות, לא נתקלנו אפילו בפונדקאית אחת שהתנגדה לעבור הליך דילול שהומלץ על ידי רופא. מניסיוננו, עיגון סוגיות שכאלו בחוזה הפונדקאות וביצוע תהליך נרחב של הכנה ותיאום ציפיות עם הצדדים עוד בטרם התחילו את התהליך, מקטינים באופן דרמטי את הסיכוי שיתפתחו מקרים כמו זה שקרה בארצות הברית.

 

תשובות לסוגיות רפואיות בהליך הפונדקאות

מי מחליט על הטיפול הרפואי לעובר במהלך ההיריון?

הגניקולוג שמטפל בפונדקאית, אותו היא רשאית לבחור בעצמה, אלא אם הגיעה להסכמה אחרת עם ההורים המיועדים.

 

מה קורה כאשר מדובר בהליכים שיכולים לסכן את בריאות הפונדקאית?

בריאותה של הפונדקאית היא הערך העליון במהלך תהליך הפונדקאות. אם בדיקה מסוימת תסכן את חייה של האם הנושאת, הבדיקה לא תבוצע. במקרה בו ההריון מסכן את בריאותה של הפונדקאית, הוא יופסק.

 

מה קורה אם יש חילוקי דעות בין הרופא של הפונדקאית לבין הרופא של ההורים המיועדים?

אלא אם הושגה הסכמה אחרת עם ההורים המיועדים, הפונדקאית רשאית לבחור בעצמה את הרופא שיטפל בה במהלך ההיריון. ההורים המיועדים זכאים להתייעץ עם רופא משלהם אם מדובר בבעיה רפואית הנוגעת גם לעובר, אך ההחלטה על אופן הטיפול בבעיה תעשה לאחר היוועצות ברופא מטעמה של האם הנושאת. במידה ויש חילוקי דעות בין הרופא של הפונדקאית לבין הרופא של ההורים המיועדים, ישנו מנגנון של רופא בורר, אשר שני הצדדים מסכימים מראש לקבל אחת החלטתו.

 

מה יכולים ההורים לדרוש מהפונדקאית בזמן ההיריון עצמו?

הפונדקאית נדרשת לשמור על אורח חיים שלא יפגע בהתפתחות העובר. היא מתחייבת לדאוג לתזונה מתאימה על-פי הנחיות רפואיות, להימנע משתיית משקאות חריפים ומאכילת מזונות בעיתיים כמו סושי או מאכלים שהיא אלרגית אליהם, להימנע מנטילת תרופות שלא באישור מראש בכתב או במרשם של הרופא הממונה ולהימנע לחלוטין מעישון ומנטילת סמים.

 

לאחר קליטת הריון היא מתבקשת שלא לעבוד בעבודה פיזית ולהימנע מהשתתפות בספורט אתגרי ומכל פעילות אחרת שיהיה או שעלול להיות בה, לדעת הרופא הממונה, סיכון להיריון ולעובר שהיא נושאת.

 

הפונדקאית גם נדרשת להישאר בארץ במהלך ההיריון. נסיעות לחו"ל מאושרות במקרים חריגים בלבד בכפוף לאישור רופא שמצהיר שהאם הנושאת כשירה לנסוע או לטוס. הפונדקאית נדרשת להתייעץ עם רופא גם לפני ביצוע נסיעות ארוכות בארץ. בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון, ייתכן שהרופא יעדיף שהיא תישאר קרוב לבית החולים או שהוא יבקש ממנה לבצע הפסקות במהלך הנסיעה או הנהיגה, בכדי לנוח ועל מנת שלא להעמיס על הגוף. במידה והפונדקאית תנהג באופן שונה מהמלצות הרופא, זה ייחשב כהפרה של חוזה הפונדקאות.

 

מה קורה אם נגרם לאם הפונדקאית נזק בריאותי בעקבות ההיריון?

גם מקרה זה מעוגן היטב בחוזה הפונדקאות. פוליסת הביטוח, אשר ההורים המיועדים רוכשים עבור הפונדקאית, כוללת ביטוח חיים בסכום של 500,000 שקלים וכן ביטוח אובדן כושר עבודה, מחלות קשות ונכות מתאונה בסך של 400,000 שקלים. פוליסת הביטוח נמצאת בתוקף עד תום שישה חודשים לאחר הלידה או הפסקת ההריון, לפי המקרה.

 

הפונדקאית גם זכאית לקבל טיפול רפואי וזכויות סוציאליות מביטוח לאומי ככל אשה הנמצאת בהריון. במסגרת ההליך היא נמצאת תחת השגחה צמודה של גורמים רפואיים, כחלק מהתחייבויותיה בחוזה הפונדקאות.

 

הכותבות הן עובדות סוציאליות, בעלות תואר שני עם התמחות בטיפול זוגי ומשפחתי, מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפונדקאית יכולה לבחור לעצמה את הרופא המטפל
צילום: shutterstock
מינה יולזרי ועדה אטיאס
מומלצים