שתף קטע נבחר
 

מהמדשאה במעלה אדומים לספר שיאי גינס

יותר ממאה משפחות ממעלה אדומים שיתפו פעולה בהפנינג חגיגי שבמרכזו עומד רעיון הארוחה המשפחתית ושיח הורים-ילדים. את ההשראה לכך קיבלה חנה קראוס, מנהלת המכון להדרכת הורים בעיריית מעלה אדומים, מפרויקט "שולחן משפחתי" בשנה שעברה

בשיתוף אסם 

 

מיד אחרי ש"שולחן משפחתי 2015" יצא לדרך, הבינה חנה קראוס שמדובר בהזדמנות פז לעורר שיח שמערב הורים וילדים ומאפשר לכל הדורות להתחבר מחדש סביב ארוחת הערב. תחילה נרכשו כ-2,000 משחקים שחולקו בהמשך בכל הרצאה, סדנה או פעילות שהעביר המכון להורים וילדים בגנים ובתי ספר בעיר.

 

ואם לא בא לי את זה? מה עושים כשהילדים לא מוכנים לנסות דברים חדשים סביב השולחן המשפחתי?

 

"התגובות היו מדהימות", משחזרת קראוס, "מסתבר שנושא השיח המשפחתי נשאר מאד משמעותי. לכל אחד מבני הבית חשוב שיתנו לו להתבטא ויקשיבו לו. לצערי הרב, הרבה פעמים גם כשכל המשפחה יושבת סביב השולחן, אנשים בוחרים לבהות במסך הטלפון שלהם ולא בעיניים אחד של השני, כל אחד מאד עסוק בעצמו".

 

"החלטנו לעשות איפוס מערכת - ללמד מחדש את המשפחות לנהל שיחות סביב שולחן האוכל. ראש העיר שלנו, בני כשריאל, ביקר אצל כמה מהמשפחות שנוהגות לשבת באופן קבוע לארוחה משותפת. כך התחיל המנהג החדש-ישן הזה: משפחות נוספות החלו לשלוח לנו תמונות של ארוחות שלהם ואנחנו שיתפנו את זה בעמוד הפייסבוק שלנו"

 

הפנינג חגיגי לעידוד השיח המשפחתי ( )
הפנינג חגיגי לעידוד השיח המשפחתי( )

 

ארוחה אינטימית למאה משפחות

הנושא תפס תאוצה וביוני 2015 יותר ממאה משפחות השתתפו בהפנינג חגיגי שהיה מוקדש לארוחה משפחתית. כדי לעודד את המשפחות להשתתף, בחרה קראוס בשיטה בדוקה - קודם כל, לעניין את הדור הצעיר.

 

 

"פניתי לוועד ההורים העירוני ויחד הזמנו את כל מועצות התלמידים בעיר", נזכרת קראוס. "הושבנו את הילדים ונתנו להם להחליט איך ייראה האירוע - החל מצבע המפות על השולחנות ועד הפרסים שיחולקו למשפחות ולפי אלו קריטריונים. ואז בזכות המעורבות של הילדים, האירוע עצמו קודם בצורה מאסיבית בכל בתי הספר.

 

"ביום עצמו לא היו שום גירויים מסביב - שום דוכן או משחקייה, פשוט הצבנו שולחנות כדי לאפשר למשפחות לשבת לדבר. השולחנות הוצבו בשורה ארוכה והקפדנו שכל משפחה תישב בשולחן משלה. היה לנו חשוב להעביר את המסר, שלא מדובר באירוח רגיל, אלא רצון לתת לכל אחת מהמשפחות המשתתפות זמן איכות לשיחה אינטימית. דמיינו לעצמכם שורה של יותר ממאה שולחנות, באורך של כ-150 מטר, על מדשאה של גן הפיל העירוני וליד כל שולחן יושבת משפחה, טועמת ממאכלים אהובים ומנהלת שיחה אמיתית, ללא שום הסחת דעת.

 

"האווירה הייתה משגעת, עברנו בין המשפחות, הקשבנו לשיח, ראינו את המנות שכל אחת מהמשפחות בחרה לשים על השולחן, הילדים עצמם החליטו מי הזוכה לפי הקריטריונים. למשל, אחד הקריטריונים היה האם האוכל המוגש הוא אוכל בריא ומגוון, שכל בני המשפחה נמצאים סביב השולחן, שכל בני המשפחה משתתפים בשיח. זו הייתה חגיגה מדהימה. האירוע שלנו זכה לסקירה נרחבת בתקשורת ואף נרשמנו לתחרות של שיאי גינס".

 

תוכנית פעולה ל-2016: לעודד את המתבגרים

השנה קראוס חולמת לטפל בסוגיית המתבגרים: "בדרך כלל הילדים הצעירים 'נדבקים' ביוזמה בקלות ומסכימים מיד שלאכול יחד זה מאד חשוב, אבל קהל המתבגרים הוא הרבה יותר קשה לפיצוח.

 

"כל הורה לילד מתבגר יודע - מצד אחד הם רוצים להראות שהם מסוגלים להתנהל בדרך עצמאית, אבל מצד שני, עדיין זקוקים מדי פעם להתרפק על כתף הורית.

 

"החלטתי ליצור סדנה המיועדת למתבגרים, בה ידברו איתם על לקיחת אחריות על אחיהם הקטנים. לעתים רבות, עצתו של אח או אחות גדולים יותר יכולה להועיל יותר אפילו מעצתו של הורה. למשל, איך להירגע לפני מבחן חשוב, להשתלב בבית ספר חדש או איזו מתנת יום הולדת לקנות לחבר. אני מאמינה מאד שהסדנה שלי תוכל לקדם הלאה את השיח הקשור להורות משמעותית. אנחנו נמצאים לקראת עוד שנה של עשייה פורייה שמטרתה העיקרית לשמר ולבנות מחדש את תרבות השיח המשפחתי".

 

ביום רביעי 9.3.16, כל המשפחות בישראל מוזמנות לשבת לאכול ארוחת ערב משפחתית כחלק ממסורת "רביעי משפחתי"- ערב באמצע השבוע שמוקדש למשפחה. ביום זה תתכנס כל משפחה סביב השולחן הביתי לארוחת ערב משפחתית משותפת באווירה חמימה ומלכדת. נשמע טוב, נכון? פתחו את היומן שלכם ופנו מקום לארוחת ערב ב"רביעי משפחתי"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לכתבה בלבד - פיקניק במעלה אדומים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים