להפגת הכאב והלחץ: 3 תרגילי נשימה לבית
דאגה מורגשת פעמים רבות כלחץ וכאב. מטפלת בהפגת מתחים עם שלושה תרגילי נשימה פשוטים שיגרמו לכם להרפות את הלחץ והדאגה ולהזרים יותר חמצן למערכות הגוף
האמרה "החוכמה באה עם הגיל" צופה לנו אושר, שלווה בגיל מבוגר ויכולת להפיק לקחים מטעויות העבר. אולם למרות הרצון לצאת לדרך חדשה, הניסיון והחוכמה שנרכשו במשך השנים, עדיין רבים מוצאים את עצמם במצבים של לחץ, חוסר שקט ודאגות שמטרידות את מנוחתם ומשפיעות לרעה על בריאותם.
עוד במדור 60 פלוס:
סלק, אורז ועדשים: מזון לחיזוק תפקודי המוח
4 תרגילים שיעכבו לכם את ההזדקנות
מניסיון חייהם: מה עושה אותנו למאושרים באמת?
הגוף מגיב בצורה פיזית לדאגה
דאגה מוגדרת כחשש מפני מצב שלילי שעלול לקרות. דאגות יומיומיות יכולות להתבטא כחוויה של לחץ, ככאבים קבועים או משתנים ותחושה של מחזוריות שאי אפשר לצאת ממנה.
אנחנו מגיבים באופן קבוע למצבים הללו. לכל אחד מאתנו תגובה אישית שונה ללחץ, אבל ברגע שנשים לב לכך שאנו יכולים לשלוט בדאגה ובכאב, נוכל ללמוד איך להפחית תופעות מטרידות אלו.
איך מרגיש לחץ?
בתחילה חשוב להבין כי לחץ הינו מצב פיזי בגוף שלנו.
כאשר המחשבות שלנו טרודות וכאשר אנחנו לא מצליחים לישון, יש תמיד תגובה קבועה שהגוף שלנו מייצר. וכך כמעט תמיד, בזמן של לחץ או דאגה, אנחנו נושמים בצורה מסויימת, נשימות קטנות ושטוחות.
בעוד שבגיל צעיר פחות הושפענו מלחץ, בגיל מבוגר יותר המצב שונה, האותות המלווים את הלחץ מאד ברורים והם באים לידי ביטוי בלחץ בחזה, בנוקשות הבאה לידי ביטוי בגב העליון ובכתפיים, בכאבים בעורף וכאבי ראש תכופים.
לחץ זה יתבטא כמעט תמיד גם במתח וכיווץ שרירים, נוקשות ו/או חוסר תחושה. לרוב תחושות אלו יבואו לידי ביטוי בתבנית קבועה הכוללת ניסיון להתעלם מהלחץ או מחוסר שקט עד למצב של כאב פיזי טורדני שאינו מאפשר לנו להמשיך בפעילות השוטפת.
3 תרגילים להפחתת לחץ וכאבים
כדי לזכור שניתן לשלוט על הכאב ועל הלחץ. בעזרת מספר תרגילי נשימה פשוטים שכל אחד יכול לבצע בפרטיות ביתו ניתן להזרים חמצן, לנשום עמוק ולפוגג את הדאגה והכאבים מהגוף והנשמה.
תרגיל ראשון: פשוט לנשום. לנשום יותר עמוק והרבה. בזמן שאתם דואגים או לחוצים מהעתיד, מבעיות בריאות, דואגים לשלום הילדים או הנכדים, קחו רגע, שבו על כיסא, עיצמו עיניים ושימו לב לנשימה שלכם. רובכם תגלו שאתם נושמים שטוח.
איך משחררים את הלחץ? כאשר אתם יושבים על הכיסא, שחררו את הידיים, נסו להרפות את הלסת וקחו נשימה עמוקה ומלאה לחזה. בנשיפה רוקנו את כל האוויר, אל תשמרו אויר לאחר כך. ועכשיו חיזרו על הפעולה, קחו שוב נשימה גדולה ומלאה לחזה ולריאות ושוב תוציאו את כל האוויר.
שימו לב שאפשר לנשום גם מהפה, לא רק מהאף. חזרו על פעולה זו מספר דקות בעיניים עצומות ולאחר מכן שימו לב האם יש יותר שקט בראש.
תרגיל שני: להרפות ולשחרר. שינוי מצב של מתח, שימו לב בזמנים בהם אתם מתוחים או לחוצים לרוב הגוף שלכם סטטי, לעיתים תשבו מבלי לזוז, או תשכבו ותנסו ל ״הרגע״.
איך מרפים? קחו לעצמכם שתי דקות, שימו לב למתח הקיים בגוף ובאיזה אזור הוא קיים. עכשיו שימו לב למתח הפיזי, לנוקשות שיש ונסו להרפות אותה בעזרת נשימה מלאה. קחו כמה נשימות גדולות ותרפו.
שימו לב לגוף עכשיו ובמידה ויש צורך בתנועה, שנו תנוחה ושוב תקפידו לחזור ולהרפות.
תרגיל שלישי: נושמים לראש. מתח בראש, דאגות ולחצים רבים באים לידי ביטוי בכאבי ראש או לחץ מעל העיניים.
איך משחררים לחץ באזור הראש? קחו לעצמם מספר דקות, שיכבו על הגב, נשמו עמוק. שימו לב למתח או מאמץ הקיים באזור העיניים, המצח או העורף, בחרו אזור אחד להתמקד בו.
שימו לב לאזור שבחרתם להתמקד בו והתחילו לכווץ אותו יותר, השארו בכיווץ 2-3 דקות עד למקסימום הכיווץ האפשרי ועכשיו תרפו ותנשמו עמוק.
בזמן התרגיל אל תשכחו להתייחס לשאר חלקי הגוף. בזמן שאתם מכווצים אזור מסויים נסו להרפות את שאר חלקי הגוף לחלוטין. מומלץ לחזור על התרגיל 2-3 פעמים.
נשימה נכונה היא המפתח
בעזרת נשימה מלאה, הקשבה ותשומת לב לגוף יחד עם היכולת שלכם להרפות, תוכלו ליצור שינוי במתח ובלחץ הקיים בשגרת היום יום שלכם וליהנות משקט, אושר והעדר דאגות.
איך נשימה נכונה משחררת לחץ ומחזקת את הגוף. צפו:
הכותבת הינה מדריכה מוסמכת בשיטת גרינברג, עוסקת בתמיכה במצבי לחץ ושיפור איכות החיים והבריאות