שתף קטע נבחר

 

הכי יקר בעולם: 9.3 מיליון דולר תמורת עותק של התלמוד הבבלי

עותק נדיר של התלמוד הבבלי, מדפוס דניאל בומברג מן המאה ה-16, הפך לפריט היהודי היקר ביותר בעולם, לאחר ששבר שיא עולמי במכירה פומבית בניו-יורק. ביחד עם 11 פריטים יהודיים נוספים שנמכרו, נשבר שיא עולם בתחום, עם הכנסות בסך 14.9 מיליון דולרים. המכירה עוררה זעם בקרב חוקרים ברחבי העולם

הכי יקר שיש (צילום: סאות'ביס) (צילום: סאות'ביס)
הכי יקר שיש

 

שיא עולם במכירות פומביות של חפצים יהודיים: עותק של התלמוד שהודפס במאה ה-16, נמכר אתמול (יום ג') בניו-יורק במכירה פומבית, בסכום של 9.3 מיליון דולר. בכך הפך הספר לפריט היקר היהודי ביותר בעולם – וכמובן הספר היהודי היקר בעולם, לפי בית המכירות "סותבי'ס".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>  

 

מדובר בעותק נדיר של התלמוד הבבלי שהודפס על ידי דניאל בומברג, והוערך לכתחילה בכ-5-7 מיליוני דולרים. מקור אישר כי הקונה הוא לאון בלק, איש עסקים ניו-יורקי, מייסד "אפולו גלובל מנג'מנט" (Apollo Global Management), חברה פרטית. מסות'ביס נמסר שהמכירה היא "שיא עולמי עבור פריט יהודי כלשהו", כפי שדיווח ה"טאבלט מגזין".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

דניאל בומברג היה הראשון שהדפיס את המהדורה המלאה של התלמוד הבבלי בראשית המאה ה-16, ובכך הוכר לא רק כחשוב ביותר מבין הספרים המודפסים בעברית, כי אם במערב כולו. כיום קיימים בעולם רק 14 ספרי תלמוד מודפסים של דניאל בומברג, ששרדו בשלמותם מהמאה ה-16. בומברג, שהיה בכלל נוצרי מוונציה, היה הראשון להדפיס את התלמוד הבבלי בשלמותו החל משנת 1520.

 

החוקרים זועמים על המכירה

עותק התלמוד הוא הפריט המרכזי במכירת ספריית קרן ולמדונה – האוסף הפרטי החשוב ביותר בעולם של

ספרים וכתבי יד בעברית, ומכירתו עוררה תרעומת וביקורת בקרב חוקרים, שטענו כי המכירה מהווה הפרה של התנאי שהתנה ג'ק לונצר, מייסד הקרן.

 

על פי "הפורוורד", הוצעו במכירה הפומבית 12 ספרים מתוך אוסף הכולל 13 אלף ספרים נדירים בעברית, שחלקם בני אלף שנה. ג'ק לונצר, תעשיין ויהלומן בריטי חובב ספרים, חשב בעבר למכור אותו – אך התנה זאת בכך שהספרייה תימכר בשלמותה, ותישאר נגישה לחוקרים. לונצר קבע כי גם על המוכר להתחייב שלא לפרק את האוסף, ולמכור אותו בשלמותו לכשיחפוץ בכך.

 

כיום כשהוא בן 92, סובל לונצר מדמנציה, ולאחר שנאמני הקרן לא הצליחו במשך כמה שנים למכור את האוסף בשלמותו, תמורת המחיר שדרשו ובתנאים שלונצר הציב – הם החליטו למכור חלק מהספרים הנדירים והיקרים יותר, בנפרד.

 

חוקרים שסמכו על הבטחתו של לונצר להשאיר את האוסף שלם ונגיש, זועמים על ההחלטה. "זה יהיה אובדן נורא לחקר הספרים העבריים", אמר בראד סבין היל, אוצר האוסף היהודי באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון ל"פורוורד". מנגד, הסבירו נאמניו של לונצר כי עליהם למכור כמה פריטים כדי להפוך את האוסף שאחזקתו יקרה, לנגיש יותר. לדביר מרגרט רותם, בתו של לונצר, לא נמצאו קונים שיכלו לרכוש אותו בשלמותו, בשל המחיר היקר.

 

העלו אבק בכנסיית ווסטמינסטר

אתמול, כאמור, נמכרו 12 הפריטים, ובהם העותק הנדיר של התלמוד, במכירה פומבית של סותבי'ס. סוכנות AFP מדווחת כי סך כל המכירות עמד על 14.9 מיליון דולרים, ובהם גם תנ"ך מהמאה ה-12, שנמכר תמורת 3.6 מיליון דולרים, ובסך הכל - שיא במכירות פומביות של פריטים יהודיים.  

 

 

העותק שנמכר אמש, נשמר במשך מאות בשנים בספריית כנסיית ווסטמינסטר בלונדון. לונצר, אגב, גילה אותו במקרה. הכל החל כשהצליח לשכנע את אחד השומרים במוזיאון ויקטוריה ואלברט שבלונדון, לתת לו לעבור על כמה מכתבי היד העבריים העתיקים, שהושאלו מכנסיית ווסטמינסטר.

 

לפי ה"טאבלט", עד מהרה לונצר שם לב כי הספרים כלל לא תויגו. הוא הבחין כי אחד מהם הכיל דפי תלמוד מדפוס בומברג. הסקרנות הובילה אותו חזרה לכנסיית ווסטמינסטר, שם גילה אוצר בלום: את כל תשעת כרכי התלמוד הנחשבים למלאכת מחשבת – העותקים היקרים ביותר בעולם - מוטלים בהיחבא בקרן זווית תחת שכבות של אבק.

 

במהלך עשרים השנים הבאות, לונצר איתר ספרים ודפים בודדים במכירות פומביות בחרבי העולם, אך על תלמוד בומברג – לא הצליח לשים את ידו. מדי פעם צלצל לכנסיית ווסטמינסטר והתעניין האם יואילו למכור לו את הספרים, ובכל פעם הודיעו לו כי הם אינם עומדים למכירה.

 

כך, עד שבשנת 1980 הוא קרא ב"דיילי טלגרף" כי ממשלת הוד מלכותה מנסה לעצור מכירה פרטית של פריט יקר ערך לסוחר ניו-יורקי – וקנה אותו בעצמו. הדרך לעסקת חליפין הייתה קצרה, ותמורתו נתנה לו הכנסייה את התלמוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סאות'ביס
כמה הייתם משלמים? הספר היהודי הכי יקר בעולם
צילום: סאות'ביס
מומלצים