שתף קטע נבחר

 

הסכם היסטורי: יפן התנצלה על שפחות המין

יפן ודרום קוריאה שמו מאחוריהן את הפרשה שהעיבה על יחסיהן: ר"מ יפן שינזו אבה התנצל על שארצו אילצה מאות אלפי נשים לשמש כשפחות מין של חיילים יפנים לפני מלחמת העולם ה-2 ובמהלכה. הקורבנות יקבלו פיצויים

מחאה בסיאול נגד יפן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחאה בסיאול נגד יפן(צילום: EPA)

 

סוף לפרשה ארוכת השנים שהעיבה על יחסי שתי המדינות האסייתיות: ראש ממשלת יפן שינזו אבה הביע היום (יום ב') התנצלות היסטורית בפני דרום קוריאה על הטיפול של ארצו ב"נשות הניחומים", כינוין של מאות אלפי נשים ונערות שהוכרחו לעבוד בבתי בושת ששירתו חיילים יפנים לפני מלחמת העולם השנייה ובמהלכה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בעקבות ההתנצלות היפנית הודיעה דרום קוריאה שסוגיית "נשות הניחומים" סגורה מבחינתה ושהיא תפסיק את הביקורת כלפי טוקי ותבקש מארגוניים אזרחיים במדינה לפעול כמוה ולהסיר את פסל הילדה שמייצגת את שפחות המין שהוצבה מול שגרירות יפן בסיאול.

 

שפחות מין קוריאניות לשעבר בהפגנה מול שגרירות יפן בסיאול ב-1992 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שפחות מין קוריאניות לשעבר בהפגנה מול שגרירות יפן בסיאול ב-1992(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ממשלת יפן חשה "אחריות עמוקה" לסוגיית "נשות הניחומים" ותתרום כסף לקרן לסיוע לנשים אלה בסכום של מיליארד ין יפניים (8.3 מיליון דולר), אמר שר החוץ היפני פומיו קישידה במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר שנפגש בסיאול עם עמיתו הדרום קוריאני יון ביונג-סה. "ראש הממשלה אבה, בתפקידו כראש ממשלת יפן, הביע שוב התנצלות מעומק לבו וחרטה בפני כל אלה שכ'נשות ניחומים' חוו סבל רב וצלקות פיזיות ופסיכולוגיות שלא ניתנו לריפוי".

 

"התחלה של עידן חדש"

"הסכם זה מסמל התחלה של עידן חדש ביחסי יפן-דרום קוריאה", אמר שר החוץ היפני קישידה. שר החוץ הדרום קוריאני אמר מצדו שארצו תחשיב את הנושא "סגור ובלי הפיך" אם יפן תמלא באופן מלא אחר התחייבויותיה.

 

הסוגיה של שפחות המין הקוריאניות הייתה בשנים האחרונות מקור מרכזי למתיחות בין יפן לבין דרום קוריאה, בייחוד מאז השבעתו של אבה הנצי לכהונה נוספת כראש ממשלת יפן. 

 

 (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
(צילום: GETTYIMAGES)

יפן טענה במשך שנים שעניין "נשות הניחומים" הוסדר בעת ששתי המדינות חתמו ב-1965 על האמנה לנרמול יחסיהן. כמו כן, היא התנצלה באופן רשמי על הפרשה ב-1993, במה שלימים כונה "הצהרת קונו", שהכירה בכך שהממשלה היפנית הייתה מעורבת בנעשה והתנצלה בפני הקורבנות. אבה עצמו אמר בעבר שהוא חש צער על הפרשה - אך לא הציע התנצלות רשמית נוספת.

 

טוקיו הקימה ב-1995 קרן כדי לספק פיצויים לשפחות המין לשעבר, אך רבות מהן סירבו לקבל את הכסף, בטענה כי ממשלת יפן צריכה לספק את הפיצוי באופן ישיר מתוך הכרה באחריותה.

 

היסטוריונים טוענים כי יותר מ-200 אלף נשים, בעיקר מסין ומחצי האי הקוריאני, אולצו לספק שירותי מין לחיילים יפנים בתוך בתי בושת צבאיים שהוקמו במהלך מלחמת העולם השנייה. רק כמה עשרות מהן - בדרום קוריאה 46 - עדיין נמצאות בחיים והן בסוף שנות השמונים או תחילת התשעים לחייהן, ויזכו כאמור לפיצויים מהקרן היפנית.

 

דרום קוריאנים רבים עדיין חשים מרירות כלפי הכיבוש הברוטלי היפני בחצי האי הקוריאני בשנים 1945-1910. אלא שהשלטונות בסיאול ניצבו באחרונה בפני לחצים לשפר את היחסים עם יפן, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם ומעצמה אזורית באסיה, בין היתר מצד גורמים אמריקניים שמעוניינים בחזית אחידה חזקה מול ההתעצמות הסינית והמרדף הצפון קוריאני להשגת טילים גרעיניים שמסוגלים להגיע לאדמה אמריקנית.

 

יפן ודרום קוריאה מארחות בשטחיהן 80 אלף חיילים אמריקניים ומשתתפות בשיחות האזוריות שנועדו לשים סוף לשאיפות הגרעין של צפון קוריאה בתמורה להענקת סיוע כלכלי והומניטרי. הפיוס ביניהן עשוי לחזק את עמידתן בשיחות מול פיונגיאנג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מחאה דרום קוריאנית נגד יפן
צילום: EPA
מומלצים