שתף קטע נבחר

 

אולמרט זוכה מהשוחד הגדול, אבל ייכלא לשנה וחצי

סיום מהדהד לפרשת הולילנד: שופטי העליון קיבלו חלקית את ערעור רה"מ לשעבר, אך הרשיעו אותו בעבירת השוחד הקטנה יותר. עונשו הופחת משש שנות מאסר לשנה וחצי והוא ייכנס לכלא ב-15 בפברואר. השופט ג'ובראן: "אולמרט ניצל את כוחו לטובתו". אולמרט: "אבן גדולה הוסרה מלבי"

 

אולמרט: "אבן גדולה הוסרה מלבי"    (צילום: ניצן דרור אלי סגל בראל אפרים עפר מאיר אלי מנדלבאום)

אולמרט: "אבן גדולה הוסרה מלבי"    (צילום: ניצן דרור אלי סגל בראל אפרים עפר מאיר אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט זוכה הבוקר (יום ג') חלקית בפרשת הולילנד ועונשו הופחת משמעותית משש שנות מאסר לשנה וחצי. שופטי בית המשפט העליון קבעו שלא קיבל שוחד של חצי מיליון שקלים, אך קיבל שוחד של 60 אלף שקלים. הוא ייכנס לכלא ב-15 בפברואר יחד עם המורשעים האחרים בפרשה. הכרעת בית המשפט העליון מתפרשת על פני 950 עמודים, ובמסגרתה זוכו חלקית גם נאשמים אחרים. מערכת ynet ליוותה את הדיון המכריע במשדר מיוחד.  

 


לקריאת תקציר פסק הדין - הקליקו

 

ההכרעה התקבלה על ידי הרכב של חמישה שופטים - סלים ג'ובראן, ניל הנדל, עוזי פוגלמן, יצחק עמית וצבי זילברטל. הזיכוי של אולמרט התקבל ברוב של ארבעה שופטים מול דעת מיעוט של ראש ההרכב השופט ג'ובראן. ההרשעה התקבלה פה אחד, וכך גם ההפחתה בעונש המאסר.

 

השופט ג'ובראן פתח את פסק הדין בציטוט מהתנ"ך: "לֹא תִקַּח שֹׁחַד כִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר עֵינֵי חֲכָמִים וִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִים" (דברים טז, יט). לאחר מכן כתב: "מי שכיהן בעבר כראש הממשלה, כשר בכיר וכראש עיריית ירושלים עבר עבירת שוחד. אולמרט ניצל את כוחו ואת מעמדו הציבורי הרם לטובתו האישית, ובכך פגע בטוהר המידות ובאמון הציבור במנגנון הציבורי ובשלטון.

 

"המלחמה בשחיתות מחייבת מאבק חסר פשרות. אם מי שהיה לראש ממשלת ישראל חטא בקבלת כספי שוחד, מה יחשוב האזרח הקטן על מנהיגיו, בבחינת אם בארזים נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר? ככל שתפקידו של איש הציבור רם יותר כך המעילה באמון הציבור קשה יותר".

אולמרט בבית המשפט, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט בבית המשפט, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)
  

אולמרט אמר לאחר הדיון: "אבן גדולה הוסרה מעל לבי כאשר בית המשפט העליון קבע בהחלטתו שאני מזוכה באישום המרכזי שהוא פרשת הולילנד ופסק שאני זכאי בפרשה זו, שהייתה מבחינת ענן שחור מציק ומעיק מעליי ומטבע הדברים גם על משפחתי, ילדיי, נכדיי, וכל הקרובים אליי במשך תקופה ארוכה מאוד. בית המשפט הרשיע אותי בפרשה שאיננה נוגעת בפרשת הולילנד".

 

ראש הממשלה לשעבר הוסיף והדגיש: "אמרתי בעבר כי מעולם לא הוצע לי ומעולם לא קיבלתי שוחד ואני אומר זאת גם היום, אך מטבע הדברים ועל פי אמונתי ודרכי כל חיי אני מכבד את החלטת שופטי בית המשפט העליון". לאחר מכן נשאל על ידי ynet לגבי המשך מאבקו המשפטי: "יש לי עורכי דין", השיב אולמרט, "אנחנו נשקול את העניין, ונתייחס לכך בזמן שיעמוד לרשותנו, כך שזה מוקדם אפילו להשיב על זה, ואני אודה על האמת שאפילו לא חשבתי על כך".

 

אולמרט מתראיין ל-ynet לאחר הכרעת בית המשפט    (צילום: ניצן דרור אלי סגל בראל אפרים עפר מאיר אלי מנדלבאום)

אולמרט מתראיין ל-ynet לאחר הכרעת בית המשפט    (צילום: ניצן דרור אלי סגל בראל אפרים עפר מאיר אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרכב השופטים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרכב השופטים(צילום: גיל יוחנן)

השופט ג'ובראן קבע כי "לא הוכח מעבר לספק סביר כי סכום הכסף שהעביר עד המדינה ליוסי אכן הסתכם בסך של 500 אלף שקל. עדות עד המדינה היא הראיה היחידה לכך שזהו אכן הסכום שהועבר, וכאמור, נקבע כי יש לייחס לעדות זו משקל השואף לאפס".

 

השופט הנדל כתב: "השוחד הוא רעה חולה המכרסמת בשדות המנהל הציבורי. יש להוקיע את התופעה באופן גורף. המלחמה בשחיתות אינה אך שם קוד, ויש לשאוף ליישמה הלכה למעשה, כיעד ראוי של המשפט הפלילי. ואולם, יעד זה אינו עומד לבדו. עקרונות יסוד העומדים בבסיס המשפט הפלילי מחייבים גם שמירה על 'כללי משחק' בתחום שאינו משחק אלא חורץ גורלות. כזה הוא הכלל לפיו לא יורשע אדם, אלא אם הוכחה אשמתו מעבר לספק סביר. אל לנו להקריב כלל יסוד זה על מזבח המלחמה בשחיתות".

 

השופט פוגלמן כתב: "על פי הראיות הקבילות שהוגשו במהלך המשפט בערכאה הדיונית הגרסה המפלילה לא הוכחה כפי שמתחייב במשפט פלילי. הדין הפלילי אשר מחייב את הרשעתו של אולמרט באישום השני הוא אותו דין המחייב גם את זיכויו מן האישום הראשון ואחד הוא הדין לאיש ציבור ולאחד האדם".

 (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

אולמרט בהצהרה לתקשורת לאחר מתן פסק הדין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט בהצהרה לתקשורת לאחר מתן פסק הדין(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

השופט עמית התייחס לשאלת המודעות של אולמרט לקבלת כספי השוחד מדכנר על ידי אחיו יוסי: "האינטואיציה הראשונית אכן מושכת באופן טבעי למסקנה כי אין זה סביר שאולמרט לא ידע על כך שדכנר 'שלח לחמו על פני המים' בדמות העברת כספים לאחיו יוסי. שאם לא כן, לשם מה דכנר שילם ליוסי מלכתחילה?"

 

השופט עמית הזהיר מפני "כשלי חשיבה אינטואטיבית בנסיבות דנן, שכן משלא הוכח כי אולמרט ידע שדכנר נתן כספים לזקן (כפי שהעידה זקן עצמה), משלא הוכח כי אולמרט ידע ששטרית מקבל כספים מדכנר, ולנוכח התנהלותו המוכחת של דכנר אשר כדרך חיים בשיטות של 'שלח לחמך'- אין לומר כי ההיגיון האינטואיטיבי נותר נקי מספקות". הוא הוסיף כי "לא ניתן לשלול את האפשרות כי נכנסו לתמונה גורמים שדכנר לא צפה, שבגינם יוסי לא עדכן את אולמרט, כגון טיב היחסים בין האחים אולמרט, ניסיונו של יוסי להסתיר מבני משפחתו את הקשיים שאליהם נקלע, ורצונו שלא לסבך את אחיו. מדובר בתרחיש שאינו סביר פחות מהתרחיש שהוצג על ידי המדינה". השופט הצביע על ראיות המחזקות את התרחיש שבו יוסי אולמרט לא סיפר לאחיו אהוד על קבלת הכספים.

 

השופט עמית התייחס גם לאווירה הציבורית ולסיקור התקשורתי של הפרשה. "יכול שהציבור או חלקו, שמטבע הדברים לא נחשף לכל הפסיפס הראייתי, 'מאוכזב' או 'מופתע' מזיכויו של אולמרט מהאישום העיקרי", כתב השופט, "אך אמון הציבור בבית המשפט נובע דווקא מהידיעה שבית המשפט פוסק כפי שמתחייב מהדין ומהראיות ולא בשל חשש מתגובת הציבור. דומה כי התיק שבפנינו מדגים היטב את הפער בין משפט לבין משפט על ידי התקשורת או על ידי הציבור. בית המשפט לא פוסק על פי תדמיות, לא על פי שמועות, לא על פי 'אבל כולם יודעים ש...' ולא מחשש פן הציבור יתאכזב. שופט דן ופוסק על פי הראיות שהוצגו בבית המשפט ולא על פי ראיונות של זה או אחר בתקשורת".

 (צילום: גיל יוחנן, shutterstock) (צילום: גיל יוחנן, shutterstock)
(צילום: גיל יוחנן, shutterstock)
 

נציגת התביעה, עו"ד ליאת בן ארי פרקליטת מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה, אמרה בתגובה להחלטת השופטים: "זה לא יום פשוט היום לציבור הישראלי. ההכרעה היום היא קו פרשת מים במלחמה בשחיתות הציבורית בישראל. פרשה זו ממחישה יותר מכול את הצורך בתביעה עצמאית בעלת שיקול דעת עצמאי שמסוגלת להעמיד לדין גם ראשי מדינה. אנחנו כולנו גאים לחיות במדינה שבה כולם שווים בפני החוק".

 

ערעורו של הלל צ'רני התקבל חלקית ועונשו הוקל ל-26 חודשים. הוא זוכה משמונה עבירות של מתן שוחד, מעבירה של רישום כוזב ומעבירה של הלבנת הון, אך הורשע בעבירה של מתן שוחד למתווך ושמונה עבירות אחרות של מתן שוחד.

 

גם ערעורו של אביגדור קלנר התקבל חלקית ועונשו יעמוד גם כן על 24 חודשים. קלנר זוכה מארבע עבירות של שוחד למתווך ועבירה של הלבנת הון, והורשע בשתי עבירות של מתן שוחד למתווך ובעבירה של הלבנת הון. הוא ירצה שתי שנות מאסר. ערעורו של מאיר רבין נדחה והוא ירצה חמש שנות מאסר.

 

ערעורו של דני דנקנר נדחה ברובו. הוא הורשע בעבירה של מתן שוחד למתווך ובעבירה לפי חוק איסור הלבנת הון, אך זוכה מעבירה של רישום כוזב במסמכי תאגיד. דנקנר ירצה שתי שנות מאסר.

 

הערעור של ראש העיר ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי נדחה פה אחד, אך השופטים קבעו כי הוא ירצה שישה חודשי שירות במקום שש שנות מאסר. הערעור של אורי שטרית נדחה פה אחד.

 (צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי) (צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי)
(צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי)

  

אולמרט מגיע לבית המשפט, הבוקר    (צילום: ניצן דרור אלי סגל בראל אפרים עפר מאיר אלי מנדלבאום)

אולמרט מגיע לבית המשפט, הבוקר    (צילום: ניצן דרור אלי סגל בראל אפרים עפר מאיר אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרשת הולילנד, שהיא אחת משערוריות השחיתות הגדולות שאי פעם הגיעו לכדי כתב אישום בישראל, נסובה על מיליוני שקלים שהועברו לאורך השנים כשוחד מיזמי פרויקט הנדל"ן היוקרתי בירושלים לנבחרי ופקידי ציבור, בעיקר בעיריית ירושלים, במטרה להגדיל את אחוזי הבנייה. העבירות נחשפו בידי מי שתיווך בזמן העבירות בין הצדדים, עד המדינה שמואל דכנר, שהלך לעולמו בזמן המשפט.

 

אהוד אולמרט הורשע בבית המשפט המחוזי בשתי עבירות שוחד. הראשונה: קבלת חצי מיליון שקל מעד המדינה באמצעות אחיו יוסי אולמרט, והשנייה קבלת שוחד בסך 60 אלף שקל מעד המדינה באמצעות ראש לשכתו שולה זקן ועו"ד אורי מסר. הוא זוכה במחוזי מחמת הספק מסעיף קבלת שוחד בסך 70 אלף שקל. בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה בשעתו לחלוטין את גרסת ההכחשה שבה דבק אולמרט לאורך המשפט, והרשיע אותו על סמך עדויותיהם של עד המדינה שמואל דכנר ז"ל ושל אחיו יוסי אולמרט, שקיבל מהיזמים סכומי עתק לכיסוי חובות - כל זאת בידיעת ולבקשת ראש הממשלה לשעבר.

  

העדות המכריעה נגעה להעברת כחצי מיליון שקל מעד המדינה דכנר לאחיו של ראש הממשלה לשעבר, יוסי אולמרט. שופט המחוזי קבע שהעברת הכסף בוצעה לבקשת אהוד אולמרט, ובכך קנה עד המדינה את שירותיו. אולמרט קידם בתמורה את פרויקט הולילנד. את יזם פרויקט המגורים הולילנד הלל צ'רני הרשיע השופט במתן שוחד לאולמרט, לזקן וכן לראש העירייה לשעבר אורי לופוליאנסקי ובהלבנת הון.

 

במאי 2014 נגזרו על אולמרט שמונה שנות מאסר, מתוכן שש שנות מאסר בפועל, והוטל עליו קנס בסך מיליון שקלים בעקבות הרשעת השוחד בפרשת הולילנד. בפרשת הולילנד הורשעה גם שולה זקן - בעבירות של קבלת שוחד בסך מאות אלפי שקלים ובהלבנת הון. לאחר הרשעתה הגיעה להסדר טיעון שבמסגרתו נידונה ל-11 חודשי מאסר, מהם ריצתה בפועל חצי שנת מאסר - בתמורה למסירת ראיות מפלילות על אולמרט, בין היתר בעבירות של שיבוש הליכי חקירה והדחת עד.


פורסם לראשונה 29/12/2015 08:40

 

רעות רימרמן השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אולמרט בבית המשפט, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים