הוזלה בדמי הניהול? האוצר יקדם מכרז לחיסכון מוזל
משרד האוצר יפרסם מכרז לבחירת קרן הפנסיה שתציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר, עבור חוסכים המשלמים כיום דמי ניהול מקסימליים. המכרז יעניק יתרון תחרותי לקרנות הפנסיה הקטנות כדי לשבור את שליטת חברות הביטוח הגדולות בשוק
האם האוצר יוריד את דמי הניהול בקרנות הפנסיה? שר האוצר משה כחלון והממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, פרסמו היום (ג') טיוטה הקובעת כי המדינה תבחר במסגרת מכרז בין קרנות הפנסיה, את קרן הפנסיה שתציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר עבור חוסכים המשלמים כיום דמי ניהול מקסימליים. חוסכים אלו, שלרוב אינם מאוגדים וחסרי כח מיקוח, משוייכים לרוב לקרן הפנסיה אותה בוחר המעביד שגובה גם דמי ניהול גבוהים.
הקרן שתזכה במכרז תוגדר כקרן הפנסיה הנבחרת לתקופה של שלוש שנים. במהלך התקופה האמורה, יצורפו לקרן זו עובדים שלא בחרו בעת הצטרפותם למקום העבודה במוצר פנסיוני, אלא אם השיג להם מעסיקם הסדר פנסיוני אחר. עובדים המצטרפים לקרן יהיו זכאים להטבה בדמי ניהול למשך תקופה של 5 שנים ממועד הצטרפותם.
מטרת המהלך, בנוסף, לאפשר כניסת שחקנים חדשים לשוק הפנסיה, הנשלט כיום על ידי 5 קרנות בלבד, ולכן יינתן בהליך יתרון לגופים המנהלים קרנות פנסיה אשר נתח השוק שלהן קטן מ-5%. הרפורמה פותחת פתח לקרנות הפנסיה הקטנות לשבור את ההגמוניה של קרנות הפנסיה הגדולות אם תזכנה במכרז.
יש לציין כי למרות חשיבות הוזלת דמי הניהול, גורמים בתעשיה מביעים פליאה על כך שהקריטריון היחיד במכרז כזה הוא דמי הניהול ולא שום מדד איכותי נוסף שצריך להיבדק לטובת החוסכים.
ההערכה היא כי קיימים כמה מאות אלפי חוסכים המשלמים דמי ניהול מקסימאליים של 6% מההפקדות החודשיות ו-0.5% מסך החיסכון הצבור, או קרוב לכך.
במידה והמעסיק יבחר שלא לצרף את עובדיו לקרן שנבחרה בהליך שערכה המדינה, יהיה עליו לבצע הליך תחרותי לבחירת קרן פנסיה לעובדיו. ההליך התחרותי מבטיח לכל הגופים בשוק החיסכון הפנסיוני הזדמנות שווה לזכות, בהתאם לקריטריונים הכוללים דמי ניהול נמוכים, תשואה גבוהה ושירות איכותי. ההליך התחרותי יאפשר לכל קרן לזכות בניהול הפנסיוני של המעסיק.
שר האוצר, משה כחלון אמר היום: "צעד אחר צעד אנחנו מבצעים פעולות להוזלת דמי הניהול ולהגברת התחרות בשוק הפנסיוני. עובדים רבים משלמים עדיין דמי ניהול גבוהים מדי ובעזרת הרפורמה הזו נקטין במידה משמעותית את רמת הפגיעה בחיסכון הפנסיוני שלהם".
הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר הוסיפה: "הרפורמה מיועדת לעובדים אשר לא עומד לרשותם כוח המיקוח הדרוש לצורך הוזלת דמי הניהול. ההליך מעניק יתרון לקרנות פנסיה קטנות, ומסייע בהסרת חסמי כניסה לשוק הנשלט כיום על ידי חמישה גופים בלבד".