אשת הברזל. השנה הגדולה של "אימא מרקל"
משבר מהגרים, חוב יווני, מלחמה באוקראינה ודאעש: 2015 הייתה קשה במיוחד לאיחוד האירופי, אבל קנצלרית גרמניה לקחה על עצמה את הפיקוד על המשברים והוכיחה לכולם שהיא המנהיגה הבלתי מעורערת של אירופה, שיודעת להיות קשוחה ונחושה, אך גם רחומה ומושיטת יד לפליטים נואשים
בתחילת חודש דצמבר קיבלה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אישור רשמי למה שכולם כבר יודעים מזמן - שהיא אשת הברזל של אירופה. היה זה כשהמגזין האמריקני "טיים" בחר בה לאשת השנה שלו לשנת 2015.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מסכמים שנה בעולם:
מצעד החלאות: האנשים שהרסו את השנה
נדבקו לכס גם ב-2015. המנהיגים הכי ותיקים
מתעלים בזמן אסונות. המלאכים של 2015
מרקל עברה שנה לא פשוטה עם אתגרים קשים ומורכבים, אך התמודדותה עם המצב - גם אם לא תמיד בצורה מושלמת, אך בכנות ובנחישות - קנתה לה את תואר אשת השנה. מדיניות "הדלת הפתוחה" של הקנצלרית הביאה לשטחי גרמניה כמיליון מהגרים בשנה החולפת. זרם המהגרים העצום, אחת ההשלכות של מלחמת האזרחים העקובה מדם בסוריה, היה הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה והפעיל על היבשת האירופית לחץ עצום וחשף את המחלוקות והיריבויות בין המדינות השונות, חלקן היסטוריות.
במהלך השנה האחרונה, ציינה סוכנות הידיעות AP בכתבה נרחבת שפרסמה לפני כמה חודשים, השתנתה התדמית של מרקל מקצה לקצה. מדימוי של מנהיגה חסרת לב, שמטפלת במשבר החוב האירופי בצורה מרושעת, היא הפכה לגיבורה של אלה שבורחים ממולדתם כדי למצוא מקלט באירופה.
האימא של הפליטים, המהגרים והגרמנים
עבור הפליטים הסורים והמהגרים ממדינות כמו עיראק, פקיסטן ואפגניסטן, קנצלרית גרמניה הייתה בשנת 2015 כמו אימא. "מאמא מרקל", הם כינו אותה על שהכניסה אותם תחת כנפיה. היא עצמה הודתה שרבים מהפליטים יישארו בגרמניה, כתושבים או כאזרחים, כי למדינות האם שלהם הם כבר לא יחזרו בקרוב ואולי לעולם לא, מחשש לחייהם.
בצד השני של המתרס ובאופן מתריס נגד גרמניה והעומדת בראשה, התייצבו מנהיגים אירופיים כמו ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שהתלונן שלא הוגן שרק אירופה קולטת מהגרים וסגר את גבולות ארצו בתואנה ש"האיסלאם לא שייך לכאן".
ספגה ביקורת מצד מדינות מזרח אירופיות
אורבן לא היה לבד בעמידתו נגד מרקל. סלובקיה וצ'כיה היו מבקרות חריפות ביותר של מדיניות קליטת המהגרים של אירופה, וזה תקופה רבה שהן דוחות בתוקף את הכוונה לחייב אותן לקלוט מהגרים. הן טוענות כי המונים מבין המהגרים שנוהרים לאירופה כלל אינם פליטי מלחמה, אלא מהגרי עבודה.
על רקע השבחים שהיא זוכה להם בשל הטיפול במשבר המהגרים, ראוי רק לציין שבקיץ האחרון ספגה מרקל ביקורת בגרמניה כשהיססה לטפל במשבר, בזמן שחלק מהגרמנים סייעו לפליטים ומקלטים הותקפו. מדובר בדפוס ארוך שנים של הקנצלרית, שתחילה "יושבת על הגדר" כשצצות סוגיות שנויות במחלוקת, עד שהיא קוראת את הלך הרוח הפוליטי ואז פועלת בנחישות. בכלל, מרקל נודעה כמנהיגה שיטתית מאוד הנוהגת לפתור בעיות בגישה של "צעד אחר צעד" ולא בגישה אימפולסיבית וחפוזה.
שכנעה את הגרמנים שהיא שולטת במשברים מורכבים
עבר עשור מאז שמרקל נכנסה לתפקיד ראש המעצמה הכלכלית הגדולה ביותר של אירופה, ובמשך תקופה זו היא זכתה בכמה תארים, בהם "האישה החזקה בעולם" ("פורבס") וכאמור "אשת השנה" ("טיים"). מרקל היא האישה הראשונה שזכתה בתואר "איש השנה" של מגזין "טיים" מאז 1986 והאישה הרביעית מאז 1927.
התקופה הארוכה של מרקל בשלטון נזקפת בין היתר ליכולתה לשכנע את הגרמנים שהיא שולטת במשברים מורכבים, אך גם לוקחת בחשבון את החששות שלהם ומבינה אותם - מה שהעניק לה את הכינוי "מוטי" (אימא).
הראשונה ממזרח גרמניה להנהיג את המדינה המאוחדת
הדרך של מרקל לצמרת ההנהגה האירופית לא נעשתה ביום אחד, אלא במשך שנים רבות: בנחישות, באסרטיביות ועם כישרון להנהיג הפכה הילדה ממזרח גרמניה הקומוניסטית ל"אשת הברזל" של אירופה.
מרקל הפכה לאישה הראשונה בתפקיד קנצלר גרמניה כשהושבעה ב-2005, והיא גם האדם הראשון שנולד במזרח גרמניה הקומוניסטית ומנהיג את גרמניה המאוחדת. לאחר קריירה מוקדמת כפיזיקאית נכנסה מרקל לפוליטיקה הגרמנית בשנות השלושים לחייה, בשעה שהקומוניזם עמד בפני התפוררות. מהר מאוד היא הפכה להיות דוברת הממשלה הראשונה שנבחרה באופן דמוקרטי במזרח גרמניה (1990), וכעבור כמה חודשים מונתה לשרה בממשלתו של הקנצלר הלמוט קוהל - הממשלה הראשונה בגרמניה שלאחר האיחוד.
דחפה להפסקת אש באוקראינה - ותקפה את פוטין
במהלך השנים זכתה מרקל למוניטין בשל פעילותה הדיפלומטית הנמרצת ומעורבותה, כאמור, בפתרון משברים ומציאת פשרות באיחוד האירופי בן 28 המדינות. במהלך המשבר הקשה באוקראינה שפרץ בפברואר 2014 דבקה מרקל בעקשנות במאמצים להשאיר את רוסיה ואת אוקראינה בשולחן המשא ומתן למען השגת הסכם שלום, למרות ההפרות הרבות של הפסקות האש וההרוגים הרבים. באותה עת היא גם תמכה בסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על רוסיה.
בכל משבר שעבר, מרקל לקחה אחריות והובילה. היא חילצה את יוון, קיבלה בברכה את המהגרים והפליטים, יצאה נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ואף שלחה כוחות להילחם נגד הטרור האיסלאמיסטי וארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).
שנת 2015 הייתה השנה שבה הציגה מרקל לעולם ביתר שאת ערכים שבהם היא מאמינה כמו נדיבות, סובלנות ואנושיות. "אם נצטרך עכשיו להתחיל להתנצל על הפגנת פנים ידידותית בתגובה למצבי חירום", היא אמרה, "אז זו איננה ארצי".
למרות השנה הגדולה של מרקל, היא רושמת ירידה בסקרי דעת קהל בגרמניה, בייחוד לאור העובדה שקליטת גל המהגרים העצום מהווה נטל כלכלי וחברתי עצום על גרמניה ועל הגרמנים ומביאה להתחזקות הקיצונים והאנטי-איסלאמיסטים בחברה. הביקורת על מרקל מחוץ נמשכת ללא הפסק וביוון היא נחשבת בכמה מקומות ל"אויבת האומה", ושלטי נאצה רבים הונפו נגדה ברחובות לצד השוואתה לאדולף היטלר ולמשטר הנאצי. וברקע, אף שהן עדיין רחוקות, מרחפות הבחירות הכלליות הבאות בגרמניה שייערכו ב-2017. לפי שעה לא ברור באיזו עמדה תגיע מרקל לבחירות אלה, אז בינתיים היא יכולה לנוח על זרי הדפנה של 2015 עם תוארי "אשת השנה" ו"אשת הברזל" של אירופה.