הממשלה אישרה את התוכנית לצמצום פערים במגזר הערבי בהיקף של 15 מיליארד שקלים
היוזמה המשותפת של משרד ראש הממשלה, משרד האוצר והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל יוצאת לדרך לאחר שעברה בממשלה פה אחד. במקביל הוחלט להקים ועדה שתבחן מתן תמריצים למשרתים בשירות אזרחי
הממשלה אישרה הערב (יום ד') פה אחד את התוכנית לצמצום פערים במגזר הערבי בהיקף של 15 מיליארד שקלים. לאישור קדם ויכוח בממשלה. שרי הליכוד דרשו הכנסת ערים מעורבות לתוכנית והענקת תמריצים רק לתורמים באמצעות שירות אזרחי.
התוכנית היא יוזמה משותפת של משרד ראש הממשלה, משרד האוצר יחד עם השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, והיא כוללת הקצאת משאבים ופיתוח מואץ במטרה לצמצם פערים. 1.2 מיליארד שקלים יוקצו לקידום תוכניות דיור בבנייה רוויה ו-1.4 מיליארד שקלים יוקצו לחיזוק הרשויות המקומיות לצורך פיתוח תשתיות פיזיות ואנושיות. למרות דרישות שרי הליכוד, ערים מעורבות דוגמת רמלה, לוד, עכו וכדומה לא ייכללו בתוכנית. סוכם שתקום ועדה שתבחן מתן תמריצים לצעירים שמשרתים בשירות אזרחי.
התוכנית מתיימרת לחולל שינוי גדול בתחום התחבורה באמצעות הגדלת נגישות והשקעות בתחבורה הציבורית. במקביל כוללת התוכנית הגדלת סובסידיה לתחבורה ציבורית ביישובי בני המיעוטים, השלמת תשתיות תחבורה ציבורית והנגשת המידע בשפה הערבית. לצורך מטרה זו יוקצו 40% מתקציב התחבורה הציבורית הכללית לטובת התחבורה ביישובי המגזר הערבי ו-40% מתקציב ההשקעה המוקצה לתשתיות תחבורתיות ברשויות המקומיות.
התוכנית מפרטת השקעה רחבה ומעמיקה בתחום החינוך במגזר הערבי, והיא מתמקדת בהכשרה ופיתוח של עובדי הוראה, של הישגים לימודיים ושל חינוך בלתי פורמלי. בתחום ההשכלה הגבוהה יוקצו יעדי תוצאה למועצה להשכלה גבוהה על מנת לקדם את ההשכלה הגבוהה לבני החברה הערבית בהתאם לתוכנית, כמו גם הנגשתה לצעירים שמעוניינים לרכוש השכלה גבוהה.
בתחום הפיתוח הכלכלי והגדלת מספר האזרחים שיוצאים לשוק העבודה יושקעו 32.5% בשנת 2016 בהשלמת פיתוח של אזורי תעשייה ביישובי מיעוטים שזמינים לביצוע באופן מיידי ותופעל תוכנית לשילוב יישובי מיעוטים באזורי תעשייה. כמו כן יוקצו 17.5% מתקציבי הסוכנות לעסקים קטנים בחברה הערבית.
לקראת הצגת התוכנית בממשלה צוין כי ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר משה כחלון והשרה לשוויון חברתי גמליאל הביאו את ההצעה לאישור מתוך כוונה לערוך תיקון מבני של מנגנוני הקצאה ממשלתיים, במטרה לצמצם פערים ולסייע בפיתוח כלכלי מהיר של החברה הערבית. התוכנית גובשה לאחר עבודת מטה יסודית ובשיתוף עם נציגי הרשויות הערביות ונציגי החברה הערבית.
השרה גמליאל, האמונה על הפיתוח הכלכלי במגזרי המיעוטים בישראל, אמרה: "זהו צעד חשוב והיסטורי בדרך לצמצום פערים ולקידום השוויון החברתי בישראל. התוכנית מקיפה מאוד ומתייחסת לכל התחומים שנוגעים לחיי הרשויות המקומיות ולאזרחי ישראל הערביים. יש כאן בשורה דרמטית, לראשונה ממשלת ישראל משנה את מנגנוני ההקצאה במשרדי הממשלה באופן כזה שאזרחי ישראל הערבים יקבלו את חלקם היחסי בתקציב המדינה".
נשיא המדינה ראובן ריבלין שוחח עם ראש הממשלה נתניהו ועם שר האוצר כחלון ובירך אותם עם אישורה של תוכנית החומש לחברה הערבית בישראל. הנשיא אמר כי הוא מעריך במיוחד את אישורה של התוכנית שהתקבלה תוך שיח מכבד ומשמעותי בין משרדי הממשלה ומשרד האוצר לבין ראשי הציבור הערבי. בשיחתו עם ראש הממשלה אמר הנשיא: "אני מברך אותך ואת הממשלה על קבלת החלטה אמיצה ומשמעותית. זהו צעד משמעותי, יסודי ומעמיק במטרה להתחיל ולצמצם פערים של שנים. מובן שהדרך עוד ארוכה אבל החלטת הממשלה מהווה תפנית וצעד בונה אמון ותקדימי בהשוואה לעבר והיא עברה בהנהגתך".
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, הגיב לאישור ואמר: "התוכנית שאושרה היום היא תוצאה של מאבק ציבורי ארוך שנים שעוד רחוק מלהיגמר. התוכנית נבנתה תוך שיתוף פעולה הדוק בין הרשימה המשותפת לוועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות. העובדה שהתוכנית כוללת תקציב תוספתי משמעותי, יחד עם שינוי מהותי בחלק ממנגנוני ההקצאות של המשרדים השונים, יכולה להוות צעד ראשון לצמצום הפערים הכלכלים והחברתיים של האוכלוסיה הערבית במדינה".
במגזר הערבי מביעים ספקות
ביישובים הערביים הגיבו בספקנות לאישור התוכנית. לפני שנה וחצי אישרה הממשלה העברת 150 מיליון שקלים לפיתוח העיר טייבה. אולם עד כה התקציב לא הועבר. ראש העיר, עו"ד שועאע מסארווה, אמר: "אנחנו מברכים על ההחלטה האמיצה הזאת, שהמתנו לה המון שנים. הצעד הזה ימנף את המגזר הערבי הן בחינוך ובתשתיות. אנחנו מקווים שההחלטה תיושם לאלתר מכיוון שהציבור זקוק לכספים האלה".
על התקציב שטרם הועבר לעירו, אמר מסארווה כי "הכספים בדרכם להעברה, ובמקרה יש לנו ישיבה מחר בנושא במשרד ראש הממשלה. אנחנו שמחים שבמשרד ממשיכים לעקוב במסגרת של 'שולחן עגול' אחרי הכספים האלה כדי לקדם את ניצולם בצורה הטובה ביותר".
סלימאן כיוף, תושב עוספיה, אמר: "אנחנו הדרוזים משרתים בצבא, תומכים במדינה, אבל עדיין סובלים מהממשלה שאינה עוזרת ליישובים הדרוזים. יש לנו אלפי בתים ללא אישורי בנייה וחסר לנו חשמל וכבישים מסודרים. אני מקווה שהתקציב החדש שאמורים להקצות אותו יציל את מצבנו. אני שמח מאוד שהממשלה התחילה לכבד את הזכויות שלנו".
עבד כנאענה, מנהל שותף של מחלקת מדיניות שוויונית בעמותת "סיכוי", הביע שביעות רצון: "אנו מברכים על החלטת הממשלה. זהו יום חשוב ומשמח עבור כל מי שחפץ בקידום שוויון בין האזרחים הערבים והיהודים בישראל. תוכנית חשובה זו שונה באופן מהותי מתכניות ממשלתיות קודמות בכך שהיא מתקנת חלק ממנגנוני ההקצאה המפלים של המדינה בתחומים השונים והופכת אותם למנגנונים שוויוניים".
יחד עם זאת, כנאענה אמר כי התוכנית גובשה ללא התייעצות מספקת עם הנהגת החברה הערבית, "היא לא מתקנת את כל מנגנוני ההקצאה המפלים והיא לא כוללת הקצאה מספקת של משאבים ישירים ומידיים לרשויות הערביות. אנו קוראים לממשלה לספק תוספת תקציבית זו באופן מיידי, על מנת לוודא כי הן יוכלו להתקיים עד שההחלטה תיתן את פירותיה, ונעמוד לצד הרשויות במאבקן הצודק למען תוספת זו".