ביי ביי BMI: נוסחה חדשה למדידת עודף משקל
לאחר שנים שהיה ברור כי נוסחת ה-BMI שלא לוקחת בחשבון את מבנה הגוף, אינה מדויקת, חיברו חוקרים בארה"ב נוסחה חדשה הקובעת את סיכון התמותה מהשמנת יתר
האם רק משקל הגוף מעיד על היותו של אדם שמן מדי? עד כה חושב המשקל על פי נוסחת ה-BMI שלמרות חילוקי הדעות נותרה כמדידה המרכזית להשמנה ברחבי העולם. הנוסחה הזו המחושבת על ידי חלוקת המשקל בריבוע, קובעת האם האדם נמצא בתת משקל, במשקל תקין, סובל מעודף משקל או השמנת יתר.
אולם בשנים האחרונות ישנן מחלוקות בנוגע למידת הדיוק של מדד ה-BMI שכן הוא אינו מביא בחשבון את מבנה הגוף וחלוקת השומן. כעת צוות של מדענים פיתח מדידה חדשה המתבססת על שטח הפנים.
קיראו עוד
גם כשה-BMI תקין: מותניים רחבות מכפילות סיכון למוות
מהו מדד ה-BMI ולמה הוא לא תמיד מדויק
משקל תקין: איך מאבחנים ומתי הוא מסוכן?
הנוסחה החדשה הקרויה SBSI – Surface Based Body Shape Index לוקחת בחשבון את שטח פני הגוף, היקף הגוף מהכתפיים עד למפשעה ולגב, הגובה והיקף המותניים.
צורת הגוף חשובה - לא רק המשקל והגובה
כדי לבנות אותה, המדענים מאוניברסיטת וירג'יניה ניתחו נתונים ממעל 11,808 נבדקים בני 18 עד 85 מסקר ארצי שנערך בין השנים 1999 עד 2004, ובדקו את שיעור התמותה. מניתוח הממצאים קבעו המדענים שיש צורך בבניית נוסחה חדשה המתחשבת גם בצורת הגוף ולא רק במשקל ובגובה.
"שני אנשים בעלי אותו BMI עשויים להיות בעלי מבנה וגודל גוף שונים לחלוטין", כתבו החוקרים, "החלוקה של משקל גוף, יותר מאשר המשקל עצמו, היא גורם מפתח בקביעת הסיכון הבריאותי.
החוקרים הבחינו כי היקף המותניים משולב פעמים רבות יחד עם נוסחת ה-BMI כדי להגיע להערכה טובה יותר של המדידה. לפיכך הם החליטו ליצור מדד שיקח בחשבון את כל המרכיבים הללו. כך הם מצאו שנוסחת ה-SBSI, חוזה טוב יותר את סיכון התמותה בהשוואה ל-BMI.
החוקרים מצאו עוד כי לבד מהעובדה שה-SBSI נמצא בקשר ישיר לסיכון התמותה, הוא גם הוא גם גדל עם הגיל. ממצאי המחקר פורסמו באחרונה בגליון כתב העת הרפואי PLOS One.
"ערך מדד BMI אינו מדויק תמיד ואינו משקף את הרכב הגוף המורכב ממסת שריר ומסת שומן", מסבירה קרלי מירנדה, דיאטנית קלינית, "לשני אנשים בעלי אותו ערך BMI יכולים בהחלט להיות מבנה צורה וגודל גוף שונים. לדוגמה ספורטאי בעל מסת שריר גבוהה ואדם הסובל מהשמנה".
לדברי מירנדה, להרכב הגוף משמעות מרכזית למצב הבריאות של האדם, ופיזור השומן בגוף מהווה פקטור עיקרי בניבוי סיכון התחלואה. "הדוגמא העיקרית היא השמנה בטנית שבהשוואה להשמנה באזורים אחרים בגוף, מעלים את הסיכון לתחלואה ולתמותה בעקבות מחלות לב כלי דם וסוכרת".
"המדד החדש SBSI לוקח בחשבון בין היתר את היקף המותניים אשר מנבא סיכון לתמותה מוקדמת", מציינת מירנדה, "בהחלט יש מקום להטמעת בדיקות חדשות ומדוייקות, אשר תוכלנה לנבא טוב יותר את הסיכון לחלות במגוון מחלות הקשורות להרכב הגוף".