שתף קטע נבחר
 

כשהסעודים הרגו את הנמר השיעי בכלוב

החלטתה של הממלכה הסונית להוציא להורג את השייח השיעי א-נימר עוררה את זעם השיעים בעולם, ובייחוד את זה של איראן. האם טהרן מכינה נקמה?

 

מפגינים הציתו את שגרירות סעודיה בטהרן

מפגינים הציתו את שגרירות סעודיה בטהרן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יש לשיעים "שהיד" חדש ברשימת החללים בהיסטוריה הארוכה של רדיפת העדה על ידי הסונים. בעקבות הוצאתו להורג של המנהיג השיעי בסעודיה, נימר באקר א-נימר, הבטיח המנהיג הרוחני של איראן אייתוללה עלי חמינאי כי יבוא עונש משמיים על משפחת המלוכה הסעודית. האייתוללה הבכיר של השיעים בעיראק, עלי א-סיסתאני, אמר כי הממלכה הסונית ביצעה פשע ומעשה עוינות נגד כל השיעים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

מלבד באיראן ובעיראק, העדות השיעיות בלבנון ובחריין הביעו מחאה וזעם כלפי איחוד האמירויות שמיהרה לשבח את סעודיה על הצעד. האם יש לצפות לנקמה?

 

הואשם בהובלת המרד השיעי ב-2012. א-נימר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הואשם בהובלת המרד השיעי ב-2012. א-נימר(צילום: רויטרס)
מיהו "הנמר", המנהיג השיעי ממזרח סעודיה? למה הוצאתו להורג מעוררת מחאה אדירה כל כך בעולם השיעי? ומה יהיו השלכותיו של הצעד הסעודי?

 

ההסתה, המרד והפיגועים השיעיים

השייח נימר באקר א-נימר, איש דת שיעי בסעודיה, הוצא להורג ביחד עם 46 מורשעים בפשעים הקשורים לטרור והסתה נגד הממלכה. הוא נעצר ביולי 2012 באשמת ניסיון לעורר מרד שיעי בממלכה באזור אל-קאטיף במזרח הממלכה. החל מפרוץ מהפכות "האביב הערבי" ב-2011 אספה קבוצה שיעית באזור העיירה עואמיה באל-קאטיף נשק במטרה למרוד במשטר הסעודי הסוני, וביצעה סדרת פיגועים נגד אזרחים ואנשי ביטחון. ב-2012 פשט הצבא על המקום והחל בגל מעצרים, אלא שהפיגועים המשיכו עד לאחרונה.

 

מפגינים הציתו את השגרירות הסעודית בטהרן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים הציתו את השגרירות הסעודית בטהרן(צילום: רויטרס)
השייח א-נימר, שהיה ממנהיגי המרד השיעי, העז להאשים את משפחת סעוד השלטת בשחיתות ובאפליה מכוונת נגד המיעוט השיעי במדינה. הוא אף הביע שמחה על מותו של יורש העצר הסעודי באותה השנה. א-נימר ניהל מאבק ממושך בהסתה הסעודית נגד השיעים במסגדים ובמערכת החינוך. א-נימר קרא לבנות מחדש את קברי האימאמים השיעים באל-בקיע, שאותם הרסו הסעודים הווהאבים במאה הקודמת בטענה כי פולחן הקברים אסור באיסלאם. הוא נעצר ושוחרר פעמים רבות, אך לא נרתע. א-נימר נולד באל-קאטיף ב-1959 ולמד הלכה שיעית בטהרן, שבה שהה עשר שנים ואחר כך בדמשק. כלומר, את הכשרתו הדתית קיבל בשתי מדינות השייכות לציר האיראני-סורי העוין.

 

שריפת הקשרים המעטים בין סעודיה לאיראן

התגובה להוצאה להורג מראה עד כמה עמוקה השנאה לסעודיה בקרב האיראנים.

 

בעקבות ההוצאה להורג התנפלו עשרות מפגינים על שגרירות סעודיה בטהרן ועל הקונסוליה במשהד. לפני שהספיקה להגיע המשטרה האיראנית, הציתו ההמונים את משרדי הנציגויות הסעודיות. כמו כן, שגריר איראן בסעודיה זומן על ידי משרד החוץ בריאד לשיחת נזיפה.

 

הטונים בין שתי המדינות הולכים ומחריפים מאז ההוצאה להורג. איראן האשימה את סעודיה בהפרת זכויות אזרח ותמיכה בטרור, ואילו סעודיה כינתה את איראן מדינת חסות לטרוריסטים שמעוררת "פתנה", פילוג וכיתתיות באזור. לטענת סעודיה, איראן לא יכולה להאשים את סעודיה בהפרת זכויות האזרח, כשרק בשנה האחרונה הוציאה טהרן להורג מאות אזרחים ללא הוכחות משפטיות.

 

מחאה שיעית עולמית. מפגינים בלאהור, פקיסטן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחאה שיעית עולמית. מפגינים בלאהור, פקיסטן(צילום: EPA)
השיעים הם מיעוט בסעודיה ומהווים עשרה עד 15 אחוזים מאוכלוסיית הממלכה הסונית. בעשור הקודם כבר פרצו כמה מהומות בשל הגבלת השיעים בטקסים שאותם ביקשו לקיים בבית הקברות ג'נת אל-בקיע באל-מדינה. נושא בתי הקברות רגיש במיוחד. הווהאבים הרסו קברים רבים כבר במאה ה-18 בטענה כי הפולחן בהם נאסר על ידי הנביא מוחמד. כשהם תפסו את השלטון והקימו את הממלכה הסעודית בשנות ה-20 של המאה ה-20, הם החלו בהרס שיטתי של מסגדים וקברים שנחשבו לכפירה לפי האסכולה הווהאבית-חנבלית המחמירה.

 

גם במאה ה-21 המשיכו הסעודים בהרס קברים במכה, הפעם בתירוץ שהדבר נעשה לצורך הקמת פרויקטים לשיפור התנאים באזור החג' (העלייה לרגל). אמנם נכונה הטענה בדבר האיסור על פולחן הקברים, וגם הבנייה החדשה באזור מכה אכן נועדה לשפר את תנאי העלייה לרגל ולהקל את קשיי הצפיפות במקום. אולם ההרס של אותם מבנים עתיקים הוא למעשה השמדה של אתרי מורשת עתיקים בעלי ערך תרבותי להיסטוריה של האיסלאם.

 

השנאה לאיראן אינה רק בסעודיה

סעודיה טוענת כי אין מדובר בהתנכלות לעדה השיעית משום שבין המוצאים להורג פושעים שאינם שיעים כגון פארס אאל שויל, איש דת בכיר של ארגון הטרור אל-קאעידה.

 

הטוקבקים בעולם הסוני ממחישים את התחושות בעולם המוסלמי: באתר אל-ג'זירה הקטארי כתב גולש אחד: "לאיש לא ממש אכפת מאיזה שיעי שהוצא להורג, זו פשוט הזדמנות לכל שונאי האיסלאם לתקוף אותנו". אחר כתב: "מדוע הם מתערבים בעניינינו הפנימיים, האיש אינו אזרח איראן. הם (האיראנים) הורגים כל הזמן אנשים באזור אהואז (עיר במזרח איראן בעלת מיעוט סוני)".

 

הפגנה בצנעא, תימן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה בצנעא, תימן(צילום: רויטרס)

באתר "אל-ערבייה" הסעודי כתב אחד הטוקבקים: "שאללה יברך את מנהיגנו האמיץ (המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז) שאינו נרתע מהענשת הפושעים המאיימים על שלום הממלכה". גם טוקבקיסטים מלוב ומירדן הביעו תמיכה בצעד הסעודי. אחד המגיבים, כנראה סורי, כתב: "שאללה ישמור על ממלכת סעודיה וארצות המפרץ העומדות מול מדינת הכופרים הפרסים וגרורותיה, מי ייתן וינצחו המהפכנים הסורים את הפושע בשאר אסד, את חוליות איראן הטמאות ואת הרוסים אויבי האיסלאם". רבים מן המגיבים בעיתונות הסונית מאשימים את איראן בתמיכה ב"מדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

ההוצאה להורג - מסר לאיראן

אין זה מקרה כלל שההוצאה להורג של השייח השיעי א-נימר בוצעה יומיים אחרי שסעודיה הכריזה על סיום הפסקת האש במלחמתה נגד המורדים החות'ים השיעים בתימן, שאותם האשימה בהפרות חוזרות ונשנות של ההסכם. אין בכוונת הסעודים להפסיק את ההפצצות על המורדים החות'ים עד שיושב השלטון בתימן לידיו של הנשיא החוקי עבד ראבו מנסור האדי, המשתייך לרוב הסוני (55 אחוזים מהאוכלוסייה). זה האחרון ברח מהמדינה בחודש מרס 2015 בשל השתלטות החות'ים הנתמכים על ידי איראן, ושב אליה בסוף השנה.

 

ההוצאה להורג בעיתוי הנוכחי אינה מקרית. היא שולחת מסר לאיראן לפיו סעודיה בראשות המלך החדש סלמאן בן ה-80 תילחם ללא רתיעה במאמץ האיראני להשתלט על המזרח התיכון. סלמאן הוא היום המנהיג של הציר הסוני המתון. סעודיה נלחמת בבעלות הברית השונות של איראן: באמצעים צבאיים נגד החות'ים בתימן ובאמצעים אסטרטגיים וכלכליים נגד איראן, חיזבאללה והמשטר העלווי בסוריה.

 

יריבות קשה בין טהרן למנהיגת הציר הסוני המתון. המנהיג הרוחני של איראן חמינאי (משמאל) והמלך הסעודי סלמאן (צילום: MCT,AP) (צילום: MCT,AP)
יריבות קשה בין טהרן למנהיגת הציר הסוני המתון. המנהיג הרוחני של איראן חמינאי (משמאל) והמלך הסעודי סלמאן(צילום: MCT,AP)

הוצאתו להורג של א-נימר היא אולי התשובה לחיסולו לפני שבוע של זהראן עלוש, מנהיג הסלפים הפרו-סעודי בסוריה. לא מן הנמנע כי סעודיה קיבלה חיזוק לצעד זה מטורקיה, אף היא מדינה סונית, שעמה חתמה לפני שבוע על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי. התקרית של הפלת המטוס הרוסי קירבה את טורקיה לציר הסעודי העומד נגד המשטר הסורי.

 

אין ספק כי ההוצאה להורג של "הנמר" השיעי בסעודיה תחריף את השנאה והעוינות בעולם המוסלמי בין סונים לבין שיעים, אך איראן אינה יכולה ואינה מעוניינת להיכנס לעימות ישיר עם סעודיה, המצוידת במיטב הנשק האמריקני. תוצאותיה של העלייה במדרגה במלחמה המתחוללת בין שני המחנות נראות בזירות שבהן כבר מתחוללים קרבות, הרחק מאזורנו בתימן וכאן לידנו בסוריה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תמונתו של השייח השיעי שהוצא להורג
צילום: AFP
מומלצים