שתף קטע נבחר
 
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג, ירון ברנר  וארז ארליכמן

אמא מחליפה: כך אימצה צביה עיוורת עופר יתום

בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג הצליחו לאחד בין צביה שנפגעה בתאונת דרכים לעופר יתום לאחר שאמו נמלטה מתנים שניסו לטרוף אותה. הנקבה שסובלת מעיוורון זמני קיבלה את העופר והחלה להניקו. המטפלים מקווים כי ניתן יהיה להשיבם יחד לטבע

בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן הצליחו לאחד בין צביה ישראלית שנפצעה קשה בתאונת דרכים לבין עופר שננטש לאחר שאמו נמלטה מתנים זהובים שניסו לטרוף אותם.
 
החיבור בין הנקבה לעופר היתום החל ביום חמישי שעבר. אל בית החולים הגיעה צביה בוגרת לאחר שנפגעה בתאונת דרכים באזור תקוע. פקח הרשות, דודו זכאי, הביא אותה לטיפול חירום בבית החולים, שם התגלה כי היא סובלת מפגיעת ראש קשה.
 
צילום. שגית הורוביץ, ספארי ר"ג ואסף מגל עריכה: ארז ארליכמן

צילום. שגית הורוביץ, ספארי ר"ג ואסף מגל עריכה: ארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
צוות הווטרינרים שהחל לטפל בה ולהעניק טיפול ראשוני, גילה כי מדובר בנקבה מיניקה עם חלב בעטינים. בבית החולים עדכנו את הפקח שהביא את הצביה והוא החל בחיפושים אחר העופר שככל הנראה נותר מאחור. למרות החיפושים אחרי העופר, הוא לא נמצא בשטח.
 
שמוליק לנדאו, מטפל ראשי בבית החולים מספר כי "הצביה יצאה מסכנת חיים לאחר שהיתה בטיפול חירום במשך יממה. מדובר בפגיעת ראש די קשה. נכון לעכשיו, היא כמעט ולא רואה בשתי עיניה. אנחנו משערים כי מדובר בנזק הפיך ומקווים שהראייה שלה תחזור אליה". 
 
 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
 
הצביה אושפזה בחדר מרופד בחציר בסמוך למרפאת בית החולים, שם מתאפשר לצוות לפקח עליה מקרוב.
 

התנים תקפו, האם ברחה כדי להגן על העופר

ביום שני דיווח סייר ביטחון באזור מבוא חורון לאוהד אלט, פקח אזור השומרון בקמ"ט שמורת טבע וגנים לאומיים במנהל האזרחי, כי הבחין בחבורת תנים זהובים שניסו לתקוף צביה ועופר בסמוך ליישוב.
 
"האמא ברחה מהמקום כדי להרחיק את התנים מהעופר והסייר אסף את העופר והביא אותו אליי. העופר היה בן כשבוע לערך והשבתי אותו למקום ממנו נאסף", מספר אלט ל-ynet.
 
האם והעופר הותקפו על ידי תנים זהובים. ברשות מעריכים כי יתכן והאם נטרפה על ידי התנים (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
האם והעופר הותקפו על ידי תנים זהובים. ברשות מעריכים כי יתכן והאם נטרפה על ידי התנים(צילום: ארז ארליכמן)
 

איחוד בין צביה פצועה לעופר היתום

לאחר תצפית ממושכת הבחין אלט כי האם לא חזרה למקום ולאחר התייעצות עם גורמים מקצועיים ברשות, הוחלט לפנות את העופר מהשטח ולהביאו אל בית החולים לחיות בר. בבית החולים הכניסו את העופר אל חדר האישפוז בו נמצאה הצביה שנותרה ללא העופר שהותירה בטבע.

 

החיבור בין האם והעופר היתום הצליח לאחר מספר נסיונות. "ההנקות הראשונות שלה היו קשות לאחר שלא היניקה במשך מספר ימים והיא רגישה. היינו צמודים אליהם למשך מספר שעות ולראות שאין קונפליקטים והם מסתדרים יחד", מציין לנדאו. "העופר נראה שהתביית אל האם המאמצת שלו. בשעות הראשונות הוא הרגיש בודד והלך לישון לידה לאחר היניקה. כעת הוא כבר מתנהג כמו עופר וההתנהגות הטבעית באה לידי ביטוי בכך שהוא מנסה להתחבא בחדר האישפוז".

 

לנדאו מציין כי אל בית החולים מגיעים מדי שנה עופרים רבים שלא ננטשו על ידי האמהות שלהם, אך נאספו על ידי מטיילים בשטח. בטבע האמהות נוהגות להשאיר את העופר בשטח בזמן שהוא נמצא בטווח הראייה שלהן כשהן יוצאות לחפש מזון. 

 

 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

העופרים נוהגים לשכב על הקרקע כמעט ללא תזוזה כדי להסוות את עצמם בשטח מאחר ואינם יכולים ללכת בימיהם הראשונים או לברוח מטורפים. ברוב המקרים, האמהות נוהגות לברוח כשמגיעים טורפים במטרה להרחיקם מהעופר ולמשוך אותם אליהן.

 

פעמים רבות מטיילים שמבחינים בעופרים הקטנים ששוכבים על הקרקע, משערים בשוגג כי העופר ננטש ואוספים אותם כדי להצילם, אך דבר זה לרוב חורץ את גורל העופרים.

 

 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

ברשות מציינים כי אין לקחת עופר מהטבע, אלא אם כן האזור בו הוא נמצא נתון בסכנת שריפה עופרים שמגיעים אל בית החולים זקוקים לאם מחליפה ולהנקה מסביב לשעון. מי שמצליח לשרוד את הימים הראשונים ללא אם, צפוי לו הליך איקלום של כשישה חודשים בהם יצטרך להתרגל לשתות את החלב ללא מגע יד אדם ולהכיר צבאים אחרים.

 

בבית החולים מציינים כי מדובר בהליך ממושך ובמרבית הפעמים, הסיכוי של העופרים לשוב לטבע לאחר שנלקחו מהאם הם נמוכים ביותר. בבית החולים מקווים כי ניתן יהיה להשיב את האם והעופר המאומץ לטבע בעוד מספר שבועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג
צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג
מומלצים