היסטריה בשווקים: בורסות העולם נחתכות לאחר הקריסה בסין
גם היום זה קורה: עוד מפולת בבורסה הסינית בפעם השנייה השבוע עם ירידות שערים של 7%. בורסות אירופה צונחות בשיעור של כ-3% ובבורסת ת"א ירידות חדות של כ-2%. מה דוחף את המשקיעים להיפטר מהמניות הסיניות והאם ההאטה הכלכלית בסין מאותתת על משבר חריף בדרך?
הפאניקה בסין לא עוצרת: הבורסה הסינית צנחה גם הבוקר (ה) ב-7% והמסחר שוב נפסק באופן אוטומטי, המפולת בשוק ההון הסיני נרשמת פעם שנייה השבוע. הבנק המרכזי בסין הפחית את המטבע הסיני (היואן) בשיעור הגבוה ביותר שנרשם מאז אוגוסט האחרון ושלח גם את הבורסות באירופה לירידות שערים חדות של עד 3%. בורסת יוון בירידות שערים של מעל 5% והדאקס הגרמני מאבד כ-3.5%. גם הבורסה בת"א מגיבה למפולת בשוק הסיני עם ירידות של כ-2%.
לכתבות נוספות בנושא:
- רגע לפני 2016: חמשת הסיכונים בבורסה
היחלשות היואן עשויה אולי לתרום לסקטור הייצוא הסיני אך במקביל היא מעלה את מפלס החרדה בקרב המשקיעים שהאטה בסין היא עמוקה יותר מכפי שהיא מוצגת בנתונים הרשמיים שמפרסם הממשל הסיני ובשל כך הפחתת היואן היום עלולה לגרום למשקיעים להוציא באופן משמעותי כספים מהשוק הסיני. "לכאורה פיחות המט"ח הוא חיובי ליצואנים הסיניים, אבל החשש המוצדק הוא שפיחות לא מבוקר יוביל לבריחת הון מסין וייתכן שזהו הטריגר למפולת של היום", מסביר רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר מאקרו בני"ע זרים בלאומי שוקי הון.
"זו היסטריה טוטאלית המתבססת על מספר נתונים פחות טובים של הכלכלה הסינית והמון סיבות טכניות חסרות משמעות. אנו בעיצומו של גל היסטריה נוספת המכה כרגע בשווקים כפי שהתרחש מספר רב של פעמים בשנים האחרונות", כך מעריך אלדד תמיר, מנכ"ל תמיר פישמן ומדגיש כי מדובר בשיעורי צמיחה מתונים יותר בסין ולא במשבר.
בורסות אירופה רושמות ירידות שערים חדות היום בתגובה לצניחת המדדים באסיה והפאניקה מחלחלת גם לחוזים העתידיים בוול סטריט המאותתים על פתיחה שלילית ברורה של הבורסה האמריקנית היום. בבורסה בת"א נרשמות ירידות שערים של כ-2%.
כזכור, בתחילת השבוע עם פתיחת יום המסחר הראשון של 2016, סין הזכירה לעולם מי צפויה לרכז עניין סביבה במהלך השנה הקרובה. נתון כלכלי לא מוצלח הקפיץ את המשקיעים שהזדרזו למכור ולהיפטר מהמניות הסיניות והמדדים נפלו בכ-7%. החרדה מסין גררה את הבורסות בעולם בתחילת השבוע לירידות שערים חדות ובוול סטריט מדד ה- S&P500 ירד ב-1.5% - פתיחת שנה הגרועה ביותר שנרשמה בוול סטריט מאז 2001.
הפאניקה משתקפת היטב גם בתחזיות הכלכלנים, על רקע הפתיחה המסעירה והצניחה במניות הסיניות, דיוויד קווי, אנליסט השקעות בכיר בבנק אוף אמריקה מריל לינץ' העריך השבוע כי המדד הסיני בשנחאי ייפול ב-27% ב-2016.
עלול להידרדר לחדלות פירעון
בשווקים הגלובליים רואים כרגע בעיקר היסטריה, בהלה, פאניקה ומצב רוח לא טוב בקרב המשקיעים, אך היכן נמצא מוקד הסיכון מסין? העניין המרכזי בסין הוא סביב חוזקו של המטבע (היואן) ומוקד הסיכון טמון בשווקים המתעוררים. על רקע הפחתת המטבע הסיני, החשש הוא שיווצר עוד לחץ על מטבעות השווקים המתעוררים (ובהם– הודו, ברזיל, רוסיה, אינדונזיה, אמריקה הלטינית וכו').
"סין בפני עצמה תמשיך לרשום האטה אבל זה לא סיכון גדול, התרחיש הפחות סביר הוא שסין עומדת בפני מיתון או משבר כלכלי. הסיכון יותר מתמקד בעצם הפחתת היואן - מה שעלול לגרום למשבר מטבעות כאשר המטבעות בשווקים המתעוררים ימשיכו במגמת ההיחלשות. בנוסף, היצואניות הגדולות לסין (כמו ברזיל) עלולות לסבול מהירידה בביקוש לייצוא מצד סין", מסביר בשיחה עם ynet אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות.
הבורסות בעולם לא יכולות להתעלם ולדלג מעל ההשלכות של פגיעה בשווקים המתעוררים. "אם ברזיל או אינדונזיה נמצאות במשבר, כל המדינות הסוחרות עימן סובלות. בתרחיש היפותטי שבו ברזיל נכנסת למשבר ומידרדרת לחדלות פירעון, יש לזה השלכות פיננסיות ברורות גם על ארה"ב. חדלות פירעון זה תמיד מצב רע לשווקים הפיננסיים", ממשיך גרינפלד.
בראייה קדימה, מוסיף גרינפלד כי סין בוודאי תספק עוד חדשות שליליות בהמשך השנה שייצרו לחץ וחרדה ולמרות שהשוק יבין שסין לא הולכת למשבר כלכלי או מיתון, זה עדיין עניין של סנטימנט - סין עלולה לגרום למצב רוח רע וההשפעה על השווקים היא ישירה.
"הפנימו את הסיכון; אין עוגן היום"
השבוע הלא מוצלח של סין מבשר על תנודתיות גבוהה מאוד בשווקים בהמשך השנה, מה גורם לשווקים להיות תנודתיים כל כך? ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב, מסביר שהתנודתיות נובעת משני גורמים עיקריים - גורם זמני וגורם קבוע.
"הגורם שאנחנו מקווים שהוא זמני זה הריביות האפסיות במדינות המפותחות, שהופכות את תיקי ההשקעות לתלויים לגמרי בשוק המניות (אם בעבר 70% מתיק השקעות קלאסי הושקע באג"ח שהיווה עוגן יציב, היום העוגן הזה לא קיים) הריביות אפסיות ותשואת החלק הסולידי למעשה איננה קיימת ולכן המניות מטלטלות את הספינה באין מפריע והמשקיעים הופכים לעצבניים ורגישים יותר. הגורם הקבוע הוא התקשורת האינטרנטית והרשתות החברתיות, שמקצינות כמעט כל דבר וכך גם את התגובות בשווקים", כך מסביר צדוק.
בהמלצה למשקיעים מציע צדוק להפנים את הסיכון הגדל בשווקים ואת הסיכון בניהול הון לטווח קצר. "מצב זה מחייב גם את המשקיעים הסולידיים יותר, שעדיין רוצים להשיא תשואה על כספם, לחשוב לטווח ארוך ולהתעלם ככל האפשר מהתנודתיות – כי היא פה כדי להישאר", מציין צדוק.