"ללא מצלמות בגנים - אנחנו מפקירים את הילדים שלנו"
לאור ריבוי החשדות להתעללות ופגיעה בקטינים חסרי ישע, ח"כ איציק שמולי יזם הצעת חוק שתחייב התקנת מצלמות אבטחה בגני ילדים פרטיים כתנאי להפעלתם. יו"ר האיגוד הארצי לגנים פרטיים: "אם אין מצלמות על רופאים בחדרי ניתוח, אין סיבה להציב אותן בגני ילדים"
לפני כשבועיים עצרה משטרת אשקלון מטפלת בגן פרטי בחשד כי התעללה בפעוטה כבת שנה וחצי. על פי החשד המטפלת נהגה באלימות כלפי הפעוטה כדי לגרום לה להירדם וכלל הנראה גרמה לה לחבלות קלות. לפני שלושה ימים נפטר נכדו בן הארבעה חודשים של ראש עיריית בית שמש לאחר שאושפז במשך עשרה ימים ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים הדסה עין כרם עקב פגיעת ראש קשה. המטפלת שלו הודתה שנענעה אותו כמה פעמים על מנת לעורר אותו. מיד לאחר אותו מקרה בחרו הורים לחשוף ברשת החברתית מקרים בהם גם ילדיהם היו קורבן להתעללות מילולית או פיזית, על ידי המטפלת או הגננת שלהם.
היום (א') הועלתה להצבעה "חובת התקנת מצלמות אבטחה בגני ילדים" של חבר הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני). לפי ההצעה, בגני הילדים הפרטיים יותקנו מצלמות לצורך פיקוח על בטיחותם ורווחתם של הילדים, כאשר המצלמות יופעלו בכל שעות הפעילות בגן, והצבת המצלמות תהיה תנאי למתן רישיון. בהצעה מפורטות הצעות חוק דומות שהועלו בעבר, אך נדחו. יש לציין כי משרד החינוך לא מעודד התקנת מצלמות אבטחה במוסדות החינוך, אך בחודש מאי האחרון פרסם חוזר מנכ"ל שמסדיר את הנושא. חוזר המנכ"ל איננו מתייחס לגני ילדים פרטיים, עליהם מדברת הצעת החוק.
מדו"ח של מחלקת המחקר של הכנסת בנושא עולה כי בשנים 2014/15 היה מספר התיקים הגבוה ביותר שנפתחו כנגד בעלי תפקידים בגירים בחשד להתעללות ולפגיעה בקטינים חסרי ישע ועמד על 81. עם זאת, רק ארבעה מקרים הבשילו לכדי כתב אישום. בשנים 2013/14 עמד מספר התיקים שנפתחו על 63, ואילו רק 9 מהם הבשילו לכדי כתב אישום. עוד עולה מהנתונים כי במרבית מהמקרים הסיבה לסגירת התיק הייתה חוסר תשתית ראייתית מספקת.
"אין שאלה ש-99 אחוז מהסייעות והמטפלות הן בסדר גמור, אבל אחת לכמה זמן, כמו בשבוע שעבר, קורה מקרה שמטלטל את כל המדינה והמדינה שואלת את עצמה - מה עוד אפשר לעשות?", אמר ח"כ שמולי בראיון לאולפן ynet.
"אנחנו לא מדברים על מצלמות של אח גדול, זה לא הסיפור", הוא מבהיר. "הסיפור הוא מצלמות שמתעדות, והיה ולמשטרה יש חשד או חשש, היא יכולה לגשת ולפתוח את הסרט. כיום יש בעיה ש-90 אחוז מהתיקים נסגרים כי אי אפשר לגבש כתב אישום וכיוון שילדים בגילאים 3-0 לא יכולים להעיד. אז מה קורה? לא זו בלבד שלא עושים שום דבר, אלא אותה גננת או סייעת מתעללת חוזרת לגן הילדים ולא פעם ולא פעמיים נפתח נגדה תיק שני ושלישי".
שמולי טוען כי "כל זמן שאין מצלמות בחלק מהמשפחתונים והפעוטונים - אנחנו מפקירים את הילדים שלנו. המצלמות יגנו גם על עובדי ההוראה, וגם על המחנכות והסייעות".
קרן אוחנה, יו"ר האיגוד הארצי לגנים פרטיים, מסתייגת: "על פניו הצעת החוק נשמעת אידיאלית, אבל כדי שנוכל להגדיר גן ילדים במדינת ישראל חייבים להתקיים אי אלו קריטריונים להפעלת המערכת. מאחר שחוק הפיקוח על מסגרות לפעוטות ומעונות יום לילדים לא הועבר, אנחנו נמצאים בבעיה שיש לנו 15 אלף מסגרות שמטפלות בכחצי מליון ילדים ללא פיקוח, אז לאן להכניס את המצלמות?".
"אני לא רואה בשום סיטואציה ששמים בחדרי ניתוח על רופאים מצלמות כדי להימנע מרשלנות רפואית, או על חברי כנסת וראשי ערים מצלמות כדי לבדוק שאין שחיתויות או הטרדות מיניות.
לכן אני לא מוצאת לנכון לשים מצלמות בגני ילדים".
לפני כחודש וחצי, ולאור המקרים האחרונים החליטו עומרי אימבר, עומר להט ואיתמר סולומון, שלושתם אבות לילדים להקים את ארגון "צדק לילדים", שמונה היום כ-400 מתנדבים. בשבוע שעבר הוקמה בארגון סיירת שמונה כחמישים הורים שמטרתם לצאת לשטח ולבדוק בעצם גני ילדים, עליהם קיבלו מידע בעייתי. "כבר השבוע קיבלנו עשר פניות לבדיקת גנים ברחבי הארץ", אומר אימבר, "בסוף השבוע האחרון קיבלתי ארבע פניות שונות: אחת משכנה ששומעת צעקות מהגן, מסייעת שעבדה בעבר בגן והייתה עדה לאלימות, מאמא מודאגת ועוד".
עם קבלת המידע יוצאים חברי הסיירת לגנים הספציפיים ובודקים אותם, ולא באמצעות כניסה לגן. "אנחנו מודעים לזה שאם ניכנס לתוך הגן כהורים מתעניינים אנחנו לא נקבל את התמונה האמיתית, ולכן אנחנו עומדים מחוץ לגן מנסים לראות מה קורה ולשמוע. אנחנו מגיעים בשעות פעילות, בזמן שהילדים בחצר, בשעות של השכבה, אנחנו מדברים עם שכנים ושואלים מה הם שומעים. רק כשאנחנו יודעים מעל כל צל של ספק שקורה משהו לא בסדר בגן - אנחנו פונים למשטרה או לרשות המקומית".