הנפט מתרסק: עולה הסיכון לפשיטות רגל
הנפט נסחר בכ-31 דולר לחבית ובשפל של למעלה מ-12 שנים ומתחילת 2016 (בתוך 7 ימי מסחר בלבד) איבד הנפט מסוג ברנט 18% מערכו. על רקע הנפילה במחירו של הזהב השחור חברות האנרגיה האמריקניות מאבדות כ-2מיליארד דולר מדי שבוע ושליש מהן עלולות לפשוט רגל בשנה הבאה. הבנקים בארה"ב צופים המשך קריסה במחיר, מה עלול לדרדר את מחיר הנפט עד ל-20 דולר לחבית?
שני גורמים מרכזיים דוחפים את הנפט לשפל חדש ומטריד: הנפט המופק בארה"ב המאיים על המחיר ומחריף את עודף ההיצע והנפט האיראני שיחזור בקרוב לשוק בעוצמה גבוהה יותר.
לכתבות נוספות בנושא:
* הנפט צנח לשפל של יותר מ-12 שנה
מחיר הנפט צלל ל־31 דולר לחביתהנפט מוסיף היום לאבד גובה - מחירו יורד היום בעוד כ-1.5% לאחר שאתמול השלים ירידה של כ-5% ונסחר בשפל של 12 שנים. על פי הנתונים הממשלתיים שפורסמו בארה"ב, המלאים האמריקניים עלו ב-2 מיליון חביות נפט בשבוע שעבר ואיראן צפויה לחזור לשוק כבר בחודש מארס הקרוב לאחר שיוסרו מעליה הסנקציות שהגבילו את יכולת הייצוא שלה למערב, כך צפויה איראן להאיץ את היצע הנפט בעולם.
הנפט הנסחר בארה"ב (WTI) איבד אתמול 1.75 דולר ונסחר במחיר של 31.41 דולר לחבית – המחיר הנמוך ביותר מאז דצמבר 2003. הנפט מסוג ברנט (הנסחר באירופה) איבד 3.6% ונסחר במחיר של 30.43 דולר לחבית – הרמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2004. בסיכום כללי, מאז פתיחת שנת 2016 (7 ימי מסחר בלבד) הנפט מסוג ברנט הספיק להשלים ירידה חדה של 18%.
המניות הסיניות לוחצות על הנפט
מלבד תעשיית הנפט האמריקנית והנפט מאיראן, הירידות החדות בשווי המניות הסיניות משפיעות על מחיר הנפט ודוחפות אותו מטה כיוון שסין משפיעה מאוד על הביקוש ואחראית לירידה הדרמטית ברמת הביקושים לזהב השחור. סין היא היבואנית הגדולה בעולם לנפט והיא צרכנית הנפט השנייה בגודלה אחרי ארה"ב. האטה בכלכלה הסינית והמשך הפיחות של המטבע הסיני ימשיכו ללחוץ על מחירי האנרגיה, כך מעריך אוהד חיים, אנליסט אנרגיה וגז בלאומי שוקי הון.
סקטור האנרגיה בארה"ב נאנק מול מחירי הנפט הנמוכים וחברות האנרגיה האמריקניות מנסות לשמור על הבארות שלהן פעילות כאשר מחירי הנפט רק צונחים ומעלים את הסבירות לפשיטות רגל במשק האנרגיה האמריקני. מניות סקטור האנרגיה מגיבות למציאות הקשה של החברות האנרגיה ורושמות ירידות שערים חדות.
סקטור האנרגיה נחנק
שליש ממפיקות הנפט והגז בארה"ב עלולות לפשוט רגל במחצית השנייה של 2017, כך על פי דוח של חברת המחקר וולף, שמצטט ה"וול סטריט ג'ורנל". עוד עולה מהנתונים כי רק עלייה במחיר הנפט לרמה של 50 דולר לחבית תוכל להציל מספר חברות אנרגיה מפשיטת רגל.
יותר מ-30 חברות אנרגיה קטנות בעלות חוב מצטבר המוערך בלמעלה מ-13 מיליארד דולר כבר הגישו בקשה לסעיף הגנה מפשיטת רגל על רקע הנפילה במחיר הנפט, כך על פי חברת עורכי הדין Haynes & Boone.
כיום, חברות האנרגיה בצפון אמריקה מאבדות 2 מיליארד דולר מדי שבוע במחירי הנפט הנוכחיים, על פי נתונים של חברת הייעוץ AlixPartners, שצפויה לפרסם דו"ח נרחב בנושא בשבוע הבא ומדגישה כי רבות מהחברות האנרגיה יעמדו מול בעיות קשות וגדולות מאוד. עוד עדות למצבן הקשה של החברות היא הצורך בקיצוץ נרחב ומשמעותי בתקציב שלהן - צפויות לחתוך כ-51% מהתקציב.
לא מעט חברות אנרגיה אמריקניות במצב כל כך קשה שהן נאלצות להכניס את עצמן עמוק יותר לתוך הבוץ לאחר שגייסו כספים מהציבור ואין להן ברירה אלא להמשיך לשאוב נפט על מנת לייצר מזומנים ההכרחיים לתשלומי הריבית. למעלה מ-40% מההכנסות של אותן חברות הופנו לתשלומי ריבית ברבעון השלישי.
הדולר ירסק עוד יותר את הנפט?
בעוד חברות האנרגיה מנסות מעט להחזיק את הראש מעל המים, התחזיות על כיוונו של הזהב השחור ממשיכות להיות שחורות. האנליסטים בבנק האמריקני מורגן סטנלי מעריכים כי הנפט עלול ליפול ב-10%-25% אם הדולר יעלה בכ-5%.
יצויין כי שלושת הבנקים המרכזיים מורגן סטנלי, גולדמן זאקס וסיטיגרופ צופים קריסה של מחיר הנפט ל-30 דולר לחבית ואף כניסה לטריטוריה של 20 דולר לחבית בטווח הקצר על רקע האטה בכלכלה הסינית, הייסוף בדולר והעובדה שמפיקות הנפט האמריקניות לא יפסיקו לשאוב נפט מהאדמה למרות ההצפה בנפט בעולם.