אחת ולתמיד: כמה זמן הכי בריא לישון בצהריים?
מחקרים כבר הוכיחו ששנת צהריים תורמת לבריאות, אבל יש כאלו שמסיימים את השנ"צ עייפים ומטושטשים עוד יותר ממה שהיו קודם. מתברר שהסוד לשינה נכונה טמון במשך הזמן שתקדישו לה
חזרתם מיום עבודה או יום לימודים ארוך, והדבר שהכי בא לכם זה תנומת צהרים קלה. שנת הצהרים נחשבת פינוק לנפש, אבל יש לה גם משמעותיות בריאותיות. אז לכמה זמן מומלץ לנו לעצום את העיניים ולשקוע ומה קורה לגוף אחרי פרק זמן שונה של שינה?
10 - 20 דקות
בניגוד למה שרבים חושבים, השינה המושלמת לא צריכה להיות ארוכה מדי. תנומה קצרה ואיכותית של מקסימום עשרים דקות תהיה יעילה, בתנאי שתהיה שינה רציפה ובחושך. זוהי שינה אידיאלית כדי לתת לגוף דחיפה של פוקוס ויעילות, כך לפי מחקר שנערך בשנת 2012. החוקרים מצאו כי תנומה של עשר דקות משפרת בצורה מיידית את היכולות הקוגנטיביות, נותנת זריקת מרץ לגוף ומונעת תחושות עייפות ותשישות. שינה של עשרים דקות, לעומת זאת, הוכיחה יעילות רק כעבור 35 דקות והחזיקה מעמד 125 דקות.
מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?
30 דקות
למרות שזה מאוד מפתה להישאר עוד כמה דקות בעולם החלומות, שינה של חצי שעה עלולה להסתיים בתחושת ריפיון וחוסר התאוששות בזמן ההתעוררות. מחקר משנת 2015 הראה כי שינה של חצי שעה עשויה לבלבל את המערכת ההורמונלית, שתפרש אותה כתנומת לילה לא מוצלחת. החוקרים טענו כי תנומה כזו יכולה להוציא את המערכת החיסונית מאיזון.
עייפים אחרי ארוחת הצהריים? אולי אתם סובלים מסינדרום PLD
60 דקות
שינה הנמשכת שעה יכולה לתרום לתחושת רענון. שינה כזו תחדד את הזיכרון של עובדות, פרצופים ושמות. היא גורמת לתחושת עירנות למשך 10 שעות. החיסרון היחיד בשעה שלמה של שינה היא תחושת הטשטוש המלווה את ההתעוררות.
זהירות: שנת צהריים ארוכה = מוות מוקדם יותר
90 דקות
במהלך שינה של יותר משעה וחצי הגוף עובר את כל שלבי השינה, שעוזרים לנקות את המוח ולעשות איתחול לזיכרון. תנומה הכוללת את כל מחזור השינה, מונעת את תחושת הטשטוש והופכת את ההתעוררות לקלה יותר.