כיף בלי בטן-גב: חופשה חורפית בקפריסין
כפרים אותנטיים, כנסיות מרתקות, מתחמי נופש מפנקים ואפילו חיי לילה: אפילו למדינת בטן-גב כמו קפריסין אפשר לעשות קפיצה קטנה בחורף. אחיה ראב"ד ניסה ולא התאכזב
מכירים את הטיסות לאילת? המראה, כוס מיץ ונחיתה? אז תחשבו על אותו דבר, רק עם דיוטי פרי - ואתם בקפריסין. שם מתברר, גם בחורף, יש שפע של פעילויות והמחירים? בשנת חורף.
ללרנקה מגיעות טיסות ישירות של חברת התעופה היוונית אגיאן, אך גם UP של אל על וארקיע. תחבורה ציבורית מקשרת בעיקר בין הערים, אך קיימים אוטובוסים בין הערים הגדולות ואף לכפרים המרוחקים, אולם בתדירות נמוכה. השכרת רכב היא אופציה נוחה. הרישיון הישראלי תקף פה, ומחיר רכב קטן מתחיל ב-15 אירו ליום. אפשר להצטרף גם לטיולי יום מאורגנים, תמורת תשלום של 25-30 אירו.
אתרי התיירות בלרנקה עצמה אינם רבים. צוללים יכולים לצאת למסעות צלילה בספינה הטרופה "זנוביה". טמפרטורת הים קרירה לשחייה, אך בימי השמש ניתן ליהנות ולהשתזף על החופים, לבלות בטיילת, לשבת באחת הטברנות, לנשנש מֶזֶה, לשתות אוזו או זיווניה (הגראפה המקומית) ולנוח.
בשולי העיר נמצא אגם מלח גדול, שמושך אליו בעונת החורף עשרות אלפי עופות שהבולטים בהם הם פלמינגו, המגיעים לזלול את השרימפס הגדלים במקום. במרכז העתיק של העיר שוכנת כנסיית סט לזרוס, קדוש נוצרי שעל פי המסורת הנוצרית הוחיה על ידי ישו. לאחר ששב לחיים עבר ללרנקה והיה לבישוף הראשון בעיר. בלרנקה נמצא גם האתר החמישי בחשיבותו למוסלמים - מסגד חלה סולטן, הסמוך לשדה התעופה.
את הנקודה היהודית-ישראלית אפשר למצוא כ-20 ק"מ צפון-מערבית ללרנקה, בכפר קסילוטימבו (Xylotymbou). בכפר, השוכן ליד מחנות צבא בריטיים, אנדרטה לזכר מחנות העקורים שהקימו הבריטים למעפילים שנתפסו בדרכם לארץ.
יוקרה בזול
ירידת מחירי התיירות בחורף מאפשרת להתאכסן במלונות יוקרה באי במחירים שפויים. במהלך סיור של ארבעה ימים באי התאכסנו בשלושה מלונות יוקרה, במחירים זולים יותר מאשר צימר בגליל או מלון בדרגה מקבילה באילת. הראשון בהם היה קולומביה ביץ' ריזורט (Columbia Beach Resort) הסמוך לכפר פיסורי (Pissouri), ונמצא באמצע הדרך בין לימסול ופאפוס.
במלון מרכז ספא, בריכת ענק, חוף ים פרטי, ארבע מסעדות וברים ו-95 סוויטות בגדלים ודרגות פאר שונים. מחיר סוויטה לזוג עם נוף לבריכה מגיע בחודשים דצמבר-מרס ל-161 אירו ללילה. משפחה עם שני ילדים שתרצה לשהות על בסיס חצי פנסיון, תשלם 343 אירו ללילה.
האטרקציות שמציעה קפריסין לתיירי החורף מגוונות. באזור פאפוס, לדוגמה, ארבעה אתרי גולף. הגדול בהם נמצא ב"אפרודיטה הילס", מרחק של כחצי שעה נסיעה מהקולומביה ריסורט. בדרך הנופית, בכביש החוף של האי, ניתן לראות את סלע אפרודיטה, המבצבץ מהמים הצלולים.
אפרודיטה הילס היא קיסריה קפריסאית. שכונת מגורים יוקרתית (מאוד), דירות פאר להשכרה לטווחים שונים, מלונות יוקרה וגולת הכותרת היא מועדון הגולף. במקום ניתן לקבל גם שיעורים בספורט היוקרתי. מחירה של חבילת גולף, הכוללת שהייה במלון המקומי במשך חמישה ימים על בסיס חצי פנסיון, כולל שיעורי גולף במשך חמש שעות ביום, מגיע ל-1,600 אירו לאדם.
בחזרה למקורות
אטרקציות אחרות אפשר למצוא בכפרי הסביבה וכמובן בכפרים שבהרי הטרודוס, במרכז האי. משרד התיירות הקפריסאי פועל בשנים האחרונות להחזיר את המלאכות המסורתיות ואת התושבים לכפרים. במשך עשרות שנים ננטשו הכפרים והתושבים עברו להתפרנס בערים הגדולות, אך כעת מעודד המשרד את התושבים שמעוניינים לעשות את הדרך חזרה, באמצעות פרויקט "אגרוטוריזם". עד כה השתתפו בפרויקט כ-650 בעלי בתים בכ-70 כפרים. הם מקבלים מהממשלה כ-50 אחוז מעלות השחזור של הבתים הכפריים והופכים אותם לצימרים. מחירי הצימרים נעים בין 20 ל-150 אירו ללילה.
בכפר אגרוס (Agros village), אחד הכפרים המשתתפים בפרויקט, אפשר לבקר במפעל הפירות הממותקים של ניקי, יזמית מקומית שמעסיקה כ-25 איש בהכנת מרקחות קפריסאיות מסורתיות. בין המתוקים שהיא מייצרת, ריבות ופירות מסוכרים, וגם מחרוזות של שקדים הנטבלות בסירופ ענבים, מי ורדים וקמח, מה שיוצר סביבן מעטפת נוקשה ומסטיקית מעט. לכבוד האורחים הישראלים (ומתברר שיש הרבה כאלה) יודעת ניקי לפרט את מרכיבי המרקחת בעברית צחה.
באותו כפר ניתן לראות גם את ה-Kafkalia, מפעל לעישון בשר בשיטות מסורתיות, כאשר את הפרושוטו המקומי, ה"חירומרי", מעשנים במשך שלושה חודשים. מפעל נוסף הוא מפעל לעיבוד ורדים. המפעל עצמו פועל כל השנה אולם הקטיף מבוצע בחודש מאי בלבד, בשעות שלפני הזריחה ולפני פריחת הוורדים. בכפר אחר בהרים, אומודוס, (Omodos Village) תמצאו סמטאות צרות, כיכר מרוצפת אבן, בתים לבנים עם תריסים כחולים וקשישות שרוקמות בפתחי הבתים. בכפר מיוצר (ונמכר) גם לחם מיוחד מקמח חומוס, שלדברי הכפריים יכול לשרוד שנה שלמה.
באומודוס פועלת מסעדת "קאטוי" (Katoi), מסעדת שף שהקימה אחת התושבות החוזרות, מדיאה פריקלאוס (Madea Pericleous). במקום מוגשות ארוחות מֶזֶה מסורתיות עם מגע מודרני וקליל, אל תפספסו את המוסקה, ואת המנה האחרונה – כוסיות פילו ממולאות בגבינת אונרה, גבינה מקומית דמוית ריקוטה. מחירה של ארוחה מרובת מנות, לא כולל שתייה, כ-20 אירו.
בחזרה לקו החוף. אפשר לבלות באחת משתי הערים הגדולות באי, פאפוס, העתיקה יותר, ולימסול - הנחשבת לבירת חיי הלילה. שתי הערים נהנות מטיילות ארוכות, של עשרות קילומטרים כל אחת. פאפוס הוכרזה בירת תרבות של אירופה לשנת 2017 ובשנה הבאה ייהנו אורחיה משלל מופעים ברחובות העיר. אנחנו התארחנו במלון אלמירה בעיר, שבו סוויטות הנושקות לקו המים ומרכז ספא מפואר.
בלימסול, העיר השנייה בגודלה בקפריסין, יש כאמור חיי לילה מפותחים. באזור המרינה החדשה. במקום עשרות מסעדות, בתי קפה וטברנות הפתוחות והומות עד שעות הלילה המאוחרות. בעיר ריכוז של בתי מלון מפוארים, בהם אמאט'וס ביץ', Amathus Beach Hotel.
גם במלון זה, שנמצא בלב עיר הבילויים, ניתן לנצל את מחירי החורף הנמוכים לחופשה בסטנדרטים גבוהים. מחירו של חדר משפחתי (הורים + 2 ילדים עד גיל 12), עם נוף לגינה יגיע ל-150 אירו בעוד נוף לים יעלה את המחיר ל-220 אירו ללילה. סוויטה עם מרפסת תעלה לאותה משפחה 280 אירו ואילו סוויטה עם בריכה (חיצונית, בטמפרטורה של 24 מעלות) תעלה 350 אירו, מחיר סביר למשפחה שלמה. בקיץ, צריך לומר, המחירים גבוהים פי שניים לפחות.
באמאט'וס מחזיקים במתחם ספא ובריאות הכולל גם בריכה מחוממת וחדר כושר. הספא מורכב מ-12 חדרי טיפולים – מעוצבים על פי תורת הפנג שווי – וחדר התרגעות גדול. המחירים – כמו במרכזי ספא יוקרתיים אחרים באי – לא זולים. מחירות של מסאג' בן 55 דקות מתחיל בכ-100 אירו (יש גם ל-25 דקות) וככל שמתקדמים בטיפולים המחירים עולים, עד לכ-900 אירו לחבילה של חמישה ימים.
את הביקור בקפריסין אפשר לחתום בסיור קצר בבירה ניקוסיה. העיר חצויה לשניים בקו הירוק, קו הגבול בין החלק הקפריסאי באי לחלק הטורקי הכבוש. בסיור בעיר העתיקה ניתן לראות את קו השבר בין שני חלקי האי, סמטאות חצויות וחסומות בחביות בטון וגדרות תיל מדכאות.
את הסיור אפשר לעשות ברגל, בעיר העתיקה בין בתים ישנים ומשוחזרים, ואפשר גם להתנייע באופניים או בסאגווי. מחירי ההשכרה עומדים על 32 אירו לשעתיים או 44 אירו לשלוש שעות. כל סיור מלווה על ידי מדריך.
הכותב היה אורח לשכת התיירות הקפריסאית וחברת התעופה היוונית אגיאן