מחאת עובדי מגה: "3,500 אנשים שחותמים אבטלה זה רע למדינה"
מאות מעובדי הרשת הקורסת הפגינו מול ביהמ"ש שאישר הקפאת הליכים: "אנחנו עומדים פה בקור, כדי שישאירו את הסניפים פתוחים בשביל להרוויח גרושים, והם יושבים מחוממים ומנפחים את הכיסים", אמרה אחת המפגינות. יו"ר ההסתדרות התייחס לטענות בדבר שכר העובדים ביחס לענף: "לא הסיבה לקריסה"
כ-400 עובדי מגה הפגינו הבוקר (יום ב') מול בית המשפט המחוזי בלוד, בו אושרה בקשת רשת מגה להקפאת הליכים ומינוי נאמן לחברה. להפגנה הגיע גם ראש עיריית לוד, יאיר רביבו, שהביע תמיכה בעובדים. "באתי להביע תמיכה בעובדי מגה, שבינהם עשרות תושבי לוד", אמר ראש העיר, "זה לא פשוט להיות במצב שאתם נמצאים בו. אני מקווה שתמשיכו לפרנס את משפחותיכם בקרוב, מקווה שהשופטים יעשו משפט צדק ותחזרו לעבוד, חזקו ואימצו".
מגה: הקפאת הליכים ל-30 יום, מונו 3 נאמנים
הקפאת ההליכים במגה תוביל לעליית מחירים?
מגה הולכת להקפאת הליכים, העובדים משביתים את הסניפים
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ציין היום כי מבחינתו חשוב שהחברה תימכר כיחידה אחת ובכפוף להסכם קיבוצי עם העובדים. "כרגע לא היתה ברירה אלא ללכת להקפאת הליכים", אמר. "את הבעלים זה לא מעניין. אני מקווה שיחייבו אותם לשלם הרבה. יש נאמן ויש כסף, לכאורה החברה יכולה לשרוד ככה כמה חודשים".
"השאלה הגדולה תלויה בנאמן", הוסיף. "אם הוא יתן לכל אחד לנגוס בחברה, ימקסם רווחים וימכור לקונים שונים - לא תהיה מגה. אבל אם ימכור כיחידה אחת יהיה קונה ואז מגה שורדת. אני חושב שהיא תצליח ותהיה גוף רווחי אבל זה תלוי מאוד בנאמן".
ניסנקורן התייחס לטענות על כך ששכר עובדי מגה גבוה יחסית לענף, ואמר כי חלקו של הסכם השכר בעלויות הינו נמוך. "עלויות העבודים קצת יותר גבוהות מרמי לוי, אבל בואו ניקח דברים בפרורופציה, רוב העלות זה הסחורה", אמר. "זה בין הענפים עם השכר הכי גרוע במשק. עלויות העובדים מאוד נמוכות, אולי 15% מסך ההוצאות. זו לא הסיבה לקריסה. היה מטה מנופח אבל אלו דברים שתוקנו"
"זו מחאת הקוטג' שלנו"
גבריאל חנוך, בן 45, נשוי פלוס 2 שעובד ברשת עשר שנים, סיפר על תהליך ההידרדרות שעברה הרשת בשנים האחרונות. חנוך עבד כמנהל מחלקת טכנולוגיה, ולפני כשנה וחצי נאלץ לעבור הסבה לתפקיד של מחסנאי, לאחר שסגרו את המחלקות בכל רחבי הארץ.
"לפני עשר שנים התנאים היו מעולים והם כללו גם השתתפות ברווחים, תוכנית חיסכון ותווי קנייה כל חג של 700 שקל- עכשיו אין. פגעו לנו גם ברכיב דמי ההבראה ובחיסכון לפנסיה", סיפר חנוך.
הוא הוסיף: "היום אני רואה את זה כיום הסטורי, פעם ראשונה בהיסטוריה של הריבוע הכחול שאנחנו שובתים? זה מצב שאף פעם לא היה, אנחנו במלחמה על הפרנסה שלנו, זו מחאת הקוטג' שלנו".
חנוך התייחס לסיכוי העובדים להיקלט מחדש בשוק העבודה, על רקע העובדה שרובם בני יותר מ-40. "אנחנו כבר נחשבים כפנסיונרים, אנחנו מפחדים שלא נוכל לחזור לעבוד במידה ונפוטר, ולמרות שפגעו בנו כלכלית בצורה משמעותית אנחנו נתחיל לעבוד. אני גר בשכונת מצוקה, קרית משה ברחובות, והמצב גם ככה לא קל, אני גר בבית של אימי, אין לי אפילו בית משלי, זאת מלחמת קיום".
"אם סוגרים את מגה לילד שלי לא יהיה מה לאכול"
אריאל מגנזי, בן 64, סיפר כי הוא עובד ברשת כבר 20 שנה, בעוד שאישתו דבורה עובדת 10 שנים ברשת כקופאית בתל מונד. "יש לנו 3 ילדים, יש לנו משכנתא, ולפני 10 שנים חליתי במחלת הסרטן, ואפילו שהייתי בטיפולים כימותרפיים הייתי מגיע לסניף לעבוד. לא החסרתי ימי עבודה בכלל, הייתי מגיע מרצוני עם כל הלב".
מגנזי סיפר על השבועות הקשים שעוברים על משפחתו מחשש לפרנסתם: "אני ואשתי לא ישנו כבר חודש שלם, אם מגה תיסגר שנינו נלך הביתה, אנחנו מחכים להחלטה שתושיע אותנו ותיתן לנו אור בחיים, באותה משכורת אני לקחתי על עצמי עוד הרבה תפקידים רק כדי לעזור. התקווה שלי היא שהעסק יחזיק, לזה אני מתפלל היום, שיהיו בשורות טובות.
אנאל בן חיים, בת 25, עובדת במגה 3 שנים כקופאית בכפר סבא, ומפרנסת את בנה כאם חד הורית. "אם סוגרים את מגה, לילד שלי לא יהיה מה לאכול. הוא כרגע בלי גן, הוא עם אמא שלי בבית. אני גרה עם ההורים, ובלעדיהם הייתי ברחוב. עם המשכורת שמקבלים כאן זה לא מספיק, אני מרוויחה רק 2,000 שקל משכורת בחודש, בקושי ללחם ולחלב זה מספיק, ועכשיו אני מפחדת שיסגרו.
"מה יעשו המבוגרים? אני עוד צעירה, אבל במילא קשה בארץ הזאת למצוא עבודה. לאנשים לא יהיה מה לאכול בסוף החודש. אנחנו עומדים פה בקור, אף אחד לא מדבר איתנו, באנו להפגין כדי שישאירו את הסניפים פתוחים בשביל להרוויח גרושים, והם יושבים שם מחוממים ומנפחים את הכיסים".
"אפילו הלקוחות באים לחזק אותנו"
מפגינה נוספת היתה סופה עומאר, בת 47 מכפר סבא, גם היא אם חד הורית - לשני ילדים, "24 שנה אני ברשת, משנת 1987. התחלתי לעבוד ברשת בגיל 18, ישר איך שסיימתי כיתה י"ב. התבססתי כל החיים על העבודה הזאת והסתפקתי כל השנים במשכורת נמוכה, כי הייתה עבודה טובה ואנשים טובים ויש פרנסה. אם מחר הילד שלי יבקש משהו, קשה להגיד לו שאין - הילדים שואלים אותי כל היום: 'מה יהיה איתך אמא?'.
"אנשים חיים חודשים קדימה, ולא יוכלו לחיות בלי המשכורות. אנשים פה עם דמעות בעיניים, אפילו לקוחות באים אלינו לסניף לעודד אותנו ולחזק, ואומרים לנו: 'יהיה בסדר'. שייתנו צ'אנס, אפשר לצאת מזה.
"אנשים לא היו באים סתם להפגין ולצעוק בקור הזה. אי אפשר לקום בבוקר בלי לחשוב על עבודה, אני עובדת 12 שעות ביום ועושה כל מה שמבקשים ממני, ויוצא לי גג 5,000 שקל עם נסיעות, והכל כדי שהסניף יעבוד. אנחנו מקווים שיהיה טוב, ושהממשלה תתחשב בנו, כי כש-3,500 אנשים ילכו לחתום אבטלה זה יזיק יותר למדינה".
עובד ותיק נוסף שהגיע להפגין הוא גילי שימקו, בן 49, מנהל מחלקת בשר בסניף מגה איילון. שימקו, גרוש עם ארבעה ילדים, עובד במגה כמעט 20 שנה.
"התחלתי לעבוד במגה ב1997 אחרי שהייתי עובד בשוק הרחובות כקצב", סיפר שימקו, "הייתה אז פריחה, היו הרבה רשתות, היינו מספר אחת ברשת. הייו קוראים לנו סיירת מטכ"ל של הרשת. תמיד נתנו את הכל, אנחנו נותנים יותר מ-200%, ב-95% מהזמן שלנו אנחנו בסניף, גם כשהמנהלים לא נמצאים אנחנו מחזיקים את הסניף.
"יש לי מזונות לשלם, זה כמו משכנתא, לבוא ולאבד מקום עבודה אחרי 19 שנה, לאן נלך? הורדנו מהמשכורת לפני חצי שנה 1,200 שקל, אז עכשיו אני חושב שזה בושה וחרפה. אני בקושי מגיע ל-5,000 שקל. שהטייקונים יוציאו את הכסף מהכיסים, אנחנו רוצים לחזור ולצמוח".