העיירה הראשונה בארה"ב עם רוב מוסלמי
העיר המטרמק שבמישיגן הוקמה לפני 100 שנה ע"י מהגרים גרמנים ופולנים, אבל אלפי מוסלמים שנהרו אליה בשנים האחרונות שינו את פניה. עם נשים בחיג'אב מול ילדות בג'ינס ומואזין שכורז חמש פעמים ביום, הזקנים פוחדים שלא יישאר זכר מפרויקט חייהם - ואחרים חושבים שזו התשובה לטראמפ
ציור קיר צבעוני של אם ובת רעולות פנים ואב חובש טורבאן מכסה את כל הקיר של מסעדה ברחוב הראשי של העיר המטרמק. בעוד שאר אמריקה מפולגת לגבי מוסלמים, העיר הזו מחבקת את התרבות הזו. העיר התעשייתית ששוכנת במישיגן, צפון ארה"ב, כ-15 דקות מדטרויט, נכנסה בנובמבר האחרון להיסטוריה של ארה"ב כשהפכה לעיר האמריקנית הראשונה שבוחרת מועצת עיר עם רוב מוסלמי.
אחרי מתקפת הטרור בפריז והפיגוע בסן ברנרדינו בקליפורניה שבוצעו על-ידי דאעש
ותומכיו, העיר הזו היא ההפך המוחלט להשקפותיו של דונלנד טראמפ,
המועמד המוביל בפריימריז הרפובליקניים לנשיאות ארה"ב, שקרא לסגור את הגבולות בפני מוסלמים. "המטרמק היא דוגמה למה שאמריקה אמורה להיות: ארץ ההזדמנויות", אומרת ראש העיר קרן מאיבסקי.
בעיר הזו אפשר לראות נשים בחיג'אב ובניקאב וילדות בג'ינס צמוד, דוכני קבב לצד מסעדות הודיות. במרכז העיר ניצב מסגד "אל-איסלאח", אחד מ-12 הגדולים ביותר בעיר, והוא שוכן מול כנסייה. מאז 2004 המואזין משמיע בו את קולו חמש פעמים ביום וקורא לתפילות.
"אין לנו בעיה כאן עם הפולנים וגם לא עם הקהילה השחורה. כולנו חיים יחד בשלום", אומר מסעוד חאן, מנהל המסגד. הוא אומר כי חגים מוסלמיים הם ימי חופש ובתי ספר ומבני ציבור בעיר סגורים בימים האלה.
במרחק של חמש דקות הליכה משם ניצב פסל של האפיפיור המנוח יוחנן פאולוס השני, המזכיר את המסורת הקתולית של עיר המהגרים הזו, שנוסדה בעשור השני של המאה ה-20 על-ידי איכרים גרמנים. אחר כך הפכה העיר למעוז של מהגרים פולנים שנמלטו מחוקים מפלים בדטרויט. אחד מבני דודיו של יוחנן פאולוס השני, שביקר בעיר, היה חבר מועצה בה בשנות ה-40 וה-50.
שיעורם של המהגרים הפולנים באוכלוסייה הצטמק בהדרגה מ-90% בשנות ה-70 ל-12% מתוך 22,300 התושבים כיום. לפי ההיסטוריון תדאוס רדזילובסקי, רובם התיישבו בשכונות בפברברים ויש גם הגירה מתמשכת של שחורים.
בה בעת, שיעורם של המהגרים מבנגלדש (20%), תימן (23%) ובוסניה (7%) גדל. הם נמשכו לשם הודות לשיעור הפשע הנמוך, שוק נדל"ן טוב ושגשוג בתעשיית הרכב האמריקנית. עם זאת, כמה מפעלים שסיפקו שירות לג'נרל מוטורס, לפורד ולקרייזלר, נסגרו. בעיר יש כעת שיעור עוני מהגבוהים ביותר במדינת מישיגן.
מול כנסיית סנט. פלוריאן, שם הטקס עדיין מתקיים בפולנית, אומר הכומר מירק פרנקופבסקי שהשינוי הדמוגרפי והפוליטי בעיר מסב דאגה לדור המבוגר. "הם פוחדים שהעיר תאבד לגמרי את האופי המזרח אירופי שלה", הוא מסביר. גם ההיסטוריון רדזילובסקי מדבר על החשש שרדיקליזציה תוביל להיעלמות האופי הפולני של המקום, במיוחד לאור העובדה שמועצת העיר מוחזקת עכשיו על-
ידי רוב מוסלמי.
"אנחנו ידועים בחיי הלילה שלנו, במסעדות ובברים", אומרת מאיבסקי, "זה חלק חשוב בזהות שלנו ובחיות הכלכלית שלנו. חשוב שהם לא יוגבלו". לפי שעה שלטים המכריזים על מכירת אלכוהול נמצאים בכל מקום ברחבי העיר. ביום חמישי בלילה המטראמק, שמחזיקה את מספר הרישיונות לממכר אלכוהול הגבוה ביותר במישיגן, הופכת לבר פתוח.