שתף קטע נבחר

סיפורו של חושף שחיתויות: "הפכו אותי לאויב"

מורן גנוסר שהתריע על השחיתות שנחקרת כיום בחברת החשמל בפרשת סימנס, ממשיך להילחם על טיהור שמו. הוא עבר לעבוד בחברת נתגז שלקוחה המרכזית היא חברת החשמל ופוטר גם משם "בשל צמצומים". כעת הוא מנהל תביעות נגד שתי החברות הממשלתיות: "בטווח הקצר פגעתי בעצמי, אבל בטווח הארוך זה גרם להרבה אנשים לפנות אלי ולעזור להם". צפו בראיון

כשנתיים לאחר פיטוריו מנתגז - מורן גנוסר, שהתריע על השחיתות הנחקרת כיום בחברת החשמל בפרשת סימנס , עדיין נלחם על טיהור שמו. מסמך חדש שהגיע לידיו לאחרונה במסגרת ההליך המשפטי שהוא מנהל נגד החברות, מחזק לכאורה את חשדותיו ולפיהם חברת החשמל פעלה לפיטוריו מנתגז, הלקוח הגדול ביותר שלה. בינתיים, הוא לא עובד בתחום עיסוקו ובנוסף לקרבות המתנהלים בבית המשפט, הוא נלחם על זכותו להתפרנס מהמקצוע שלו. צפו בראיון שערכנו איתו באולפן ynet:

 

 

בראיון באולפן אומר גנוסר: "פניתי למבקר המדינה שיסייעו לי במאבק, אך חברת חשמל לא ענו לפניות שלי. יש מסמך של בכירה במבקר המדינה שכותבת למנהל כוח אדם בחברת החשמל: אתם לא עונים לפניות שלנו. אמרתי למבקרת הפנים בחברת החשמל ולמבקר המדינה, אני פועל בתום לב לחשוף שחיתות. אם אדע משהו שהוא לטובת האינטרס הציבורי, אוציא את זה החוצה".

 

גנוסר, נשוי ואב לשניים, הועסק בחברת החשמל כ-10 שנים עד שפוטר ממנה ב-2013. בתביעה שהוא מנהל נגד החברה הוא דורש פיצוי של 718 אלף שקל על פיטורים בניגוד לחוק מכוח חוק הגנה על עובדים. לטענתו, הוא פוטר לאחר ששב והתריע במשך 3 שנים על כשלים במערכת ה-DMS, מערכת בקרה ארצית לטיפול בתקלות חשמל שנרכשה מסימנס ב-2002. פרשה זו כלולה היום בכתב האישום החמור המתגבש בפקליטות נגד בכירים בחברת החשמל בעבר ובהווה, החשודים בנטילת שוחד בתמורה לתפירת מכרזי ענק לסימנס.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה 

 

לאחר פיטוריו מצא עבודה בנתגז, שעוסקת בתפעול והקמה של הרשת להולכת גז טבעי. באותה תקופה המשיך לפנות לגורמים שונים ולהעביר להם מידע לאי סדרים לכאורה בחברת החשמל, אולם בטרם מלאה שנה להעסקתו הוא שוב פוטר. גנוסר, שחשד כי פיטוריו נגרמו בשל התערבות של גורמים בחברת החשמל, הלקוח הגדול ביותר של נתגז - תבע גם את נתגז בדרישה להחזיר אותו לעבודה, או לפיצוי של 450 אלף שקל.

 

יש לציין כי בשתי החברות מכחישים את הטענות - בחברת החשמל טענו כי החוזה של גנוסר הסתיים וכי אין בטענותיו אמת. בנתגז נטען כי הוא פוטר בעקבות צמצומים, אולם כפי שמוכיח כעת המסמך שבידיו - מי שמכהן בפועל כקב"ט החברה, אלון הלוי, שלח מייל ובו הוא אוסר על כניסתו של מורן גנוסר למתקני חברת החשמל. "כשראיתי את המסמך הופתעתי, זה החזיר אותי אחורה", מספר גנוסר. "לראות שחור על גבי לבן איך על סמך המייל שלו אני מאבד את העבודה".

 

מדובר בתכתובת בין הלוי לבין מזכירת הביטחון בנתגז, שמבקשת אישורי כניסה לרשימה של אנשים. בתגובה מציין הלוי כי כניסתו של גנוסר אסורה. בהמשך כותב לו מנהל מחלקת הביטחון בנתגז כי לגנוסר ניתן האישור הנדרש מתוקף הסיווג לכניסה למתקני החברה וכי "אי אישורו לכניסה לאתרי חח"י" תפגע בעבודתו". הלוי משיב כי בעקבות מספר ארועים בהם היה מעורב גנוסר בעבר, אושרה המלצתו שלא לאשר לו כניסה למתקני חברת החשמל גם לאחר סיום תפקידו.

 (באדיבות חברת החשמל) (באדיבות חברת החשמל)
(באדיבות חברת החשמל)

 

"מסר לחושפי שחיתויות"

על מנת לעבוד בנתגז, גנוסר עבר קורס הכשרה ארוך של 9 חודשים לאחריו מונה למפעיל חדר הבקרה למערכת הולכת הגז הטבעי. חרף טענות חברות החשמל לפיהן היה שותף לארועים שפגעו במערכות רגישות, הוא עבר את כל הליכי הסיווג הביטחוניים הנדרשים לעבודה. "הייתה עננה מעלה הראש שלי", הוא אומר. "עברתי בדיקות שאף אחד לא עבר כדי להפריך את הטענות".

 

לדבריו, היחס כלפיו השתנה לאחר פרסום הבעיות במערכת ה-DMS, כשבנתגז ביקשו לברר איתו את ההאשמות של חברת החשמל ועם מועד חידוש והנפקת היתרי הכנסיה הביטחוניים של העובדים למתקני חברת החשמל - כניסתו לא אושרה.

 

גם היום הוא ממשיך לפעול בנושא ונמצא בקשר עם רשות ני"ע. "מבחינתי זה מסר לחושפי שחיתויות. אני לא מפחד משום דבר. עברתי באמת הרבה. אני מוכן לשבת באותו המשרד עם אנשים שאיימו עלי ונהפוך לחברים הכי טובים. אני מאמין שיבינו. אני פועל ופעלתי במטרה לחשוף שחיתות וממשיך להעביר מסמכים וניירת".

 

גינוסר מעיד כי כמי שגדל על מורשת חברת החשמל מבית, הוא מעולם לא חלם להיקלע למקום אליו נקלע. להיפך. "סבא שלי היה בכיר בחברת החשמל ודירקטור, בתקופה של גולדה. הוא גידל אותי על מורשת חברת החשמל. גם כסטודנט עבדתי בגבייה וחיפשתי דרכים להגדיל את הכנסות החברה. רציתי להצטיין וראיתי את העתיד שלי שם. ראיתי את עצמי בהנהלה הבכירה ולשם דחפתי. לא הבנתי שהתרבות הארגונית איננה כזו".

 

"הייתי המום שהפנו לי עורף", הוא מוסיף. "מעולם לא הסתכסכתי עם אף אחד באופן אישי. הכי פגעה בה העובדה שהפכו אותי לאויב החברה. אני נלחם לנקות את השם שלי ולחשוף את האמת. צריך כוח מנטאלי להתמודד עם זה, רוב האנשים נשברים. לא יצאתי למסע המטורף של לתבוע שתי חברות ממשלתיות בשביל כסף. יצאתי למסע, לא יודע כמה מושכל - על מנת שביה"ד יעשה צדק".

 

כיום גנוסר נלחם לקבל הכרה כחושף שחיתויות. בינתיים, התוצאות שעולות עם חיפוש שמו בגוגל, פוגעות להערכתו באפשרותו להתפרנס. הוא מדגים כי לפני כשנה עבר הסבה מקצועית בתחום עיסוקו על מנת לעבוד בחברה גדולה בתחום הפיננסים, אבל שוב חש שהפרשה רודפת אותו. "אמרו לי 'התקבלת' ושזו רק פרוצדורה של משאבי אנוש, ואז נשאלתי עוד כל מיני שאלות, בהן "אם נחפש ברשת - נמצא מידע?", הוא מספר. בכך הסתיימה התקשורת עם החברה.

 

היום הוא עובד בתחום הקמעונאות, לאחר שספג ירידה דרסטית בשכרו וברמת החיים אליה התרגל במקצועו בעבר."איך ייתכן שב-2014 מונעים מאדם זכות בסיסית - להתפרנס? פגיעה בחופש העיסוק? מה נשאר לי? שלא יתנו לי להסתובב ברחובות?", הוא אומר. "היציאה שלי החוצה חשובה לציבור אבל פגעה בי באופן אישי. כשאדם נשאר חבוי הוא יכול להמשיך לעבוד, זה לא יפריע. בטווח הקצר פגעתי בעצמי, אבל בטווח הארוך זה גרם לכל כך הרבה אנשים לפנות אלי ולעזור להם".

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "עניינו של מורן גינוסר נידון בימים אלה בבית הדין לעבודה כך שלא נוכל להגיב בפירוט על נסיבות סיום העסקתו והתנהלותו מאז . יחד עם זאת, חשוב לנו להדגיש כי בשל חשש להדלפת חומרים מסווגים על-ידי מר גינוסר לגורמים חיצוניים, ובהתאם לעמדת קב"ט החברה, נאסרה כניסתו למתקני החברה. מאחר ומדובר במתקנים רגישים, החברה פועלת על פי כללים נוקשים וללא יכולת לפשרות".

 

מחברת נתגז נמסר: "הנושא עומד ותלוי בבית הדין לעבודה, ולגרסת החברה לא נפל כל פגם בהליך סיום העסקתו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורן גנוסר: "אם אדע משהו לטובת האינטרס הציבורי, אוציא זאת החוצ"
מומלצים