שתף קטע נבחר

 

פרשת הרפז: נסגרו התיקים נגד גבי אשכנזי, אבי בניהו וארז וינר

כמעט 6 שנים לאחר חשיפת מסמך הרפז, גנז היועמ"ש את תיק החקירה בפרשה נגד הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, דובר צה"ל בעבר אבי בניהו וארז וינר, "אף שהתנהגותם בוודאי אינה הולמת קצינים כה בכירים". הרפז יועמד לדין בכפוף לשימוע

 

מימין: מנדלבליט, בניהו, וינר ואשכנזי (צילום: עידו ארז, מוטי קמחי, דובר צה"ל) (צילום: עידו ארז, מוטי קמחי, דובר צה
מימין: מנדלבליט, בניהו, וינר ואשכנזי(צילום: עידו ארז, מוטי קמחי, דובר צה"ל)
 

סופה של פרשת מסמך הרפז : היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הורה לגנוז את תיק החקירה בפרשת הרפז נגד הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, ראש לשכתו בעבר ארז וינר ודובר צה"ל דאז אבי בניהו, שנפתח בחשד לעבירה של מרמה והפרת אמונים, בעילה של היעדר אשמה פלילית. במקביל הוחלט לא לעכב עוד את הגשת כתב האישום נגד בועז הרפז, ולהגישו עם פרסום החלטה זו, בכפוף להשלמת השימוע בעניינו.

 

 

באשר לחשד נגד רונית אשכנזי, רעייתו של הרמטכ"ל לשעבר, ובועז הרפז בעבירה של סיוע להפרת אמונים - גם תיק זה ייגנז בעילה של היעדר אשמה פלילית.

 

בהחלטתו קובע היועץ כי לא נמצא בסיס ראייתי לחשדות על אודות חתירת הדרג הצבאי תחת הדרג המדיני ממניעים פוליטיים שנובעים מרצון להריץ את אשכנזי לראשות הממשלה. לא נמצאו ראיות להתנהלות על בסיס "תוכנית פעולה כוללת שבבסיסה כוונות פוליטיות" או ל"איסוף חומרים" אגב ביצוע עבירות פליליות.

 

וינשטיין קבע שאין בהחלטתו זו כדי "להשליך, לשנות או להקהות כהוא זה מקביעותיו הקשות של מבקר המדינה", במישור הערכי והציבורי, על התנהגותם של אשכנזי ווינר, שבוודאי איננה הולמת קצינים כה בכירים בצבא.

 

וינשטיין הורה בזמנו על הרחבת חקירת הפרשה והעברתה למשטרת ישראל לאחר ששוכנע כי יש הצדקה למצות את החקירה הפלילית, נוכח חשדות לאיסוף מידע תוך ביצוע עבירות פליליות, ול"תוכנית כוללת" מצד לשכת הרמטכ"ל לאיסוף חומרים נגד שר הביטחון דאז אהוד ברק ואנשי לשכתו. זאת במטרה לפגוע במי מהם, תוך שימוש באזרחים ועיתונאים, והכול לכאורה ממניעים פוליטיים, וכדי לסכל החלטות של הדרג המדיני, לרבות מינויו של גלנט לרמטכ"ל.

גבי אשכנזי ורעייתו רונית. לא נמצאו ראיות לחתירה תחת אהוד ברק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גבי אשכנזי ורעייתו רונית. לא נמצאו ראיות לחתירה תחת אהוד ברק(צילום: מוטי קמחי)

חוקרי המשטרה הונחו בין היתר לחקור גם את הטענה לקיומם של שותפים לדבר זיוף המסמך, את החשד שאשכנזי עשה שררה בתפקידו ממניעים אישיים, ואת החשד לפיו בערב הפתיחה בחקירה יצר קשר עם בועז הרפז וניהל אתו שיחה בת 17 דקות, במטרה לתאם עמו עדויות בכוונה לשבש מהלכי משפט. שיחה זו כונתה "שיחת מעיינה" על שום קיומה מביתה של חברתה של רונית אשכנזי, מעיינה נבריסקי.

 

התיק נגד היועץ המשפטי לממשלה המיועד אביחי מנדלבליט, שהיה הפרקליט הצבאי הראשי בשעתו, כבר נסגר בקיץ אשתקד. ההחלטה בעניינו של בועז הרפז החשוד בזיוף המסמך תתקבל במועד מאוחר יותר. היועץ פנה לבית המשפט בבקשה להתיר לפרסם חלק מהחומרים בפרשה, כולל קלטות.

 

בניהו מסר היום בתגובה: "קיבלתי בקורת רוח את הודעת היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה על החלטתם לסגור את תיק החקירה בענייני, אני מברך על ההחלטה ופניי נשואות אל העתיד.  לאורך כל הדרך, שבתי וטענתי כי אין כל בסיס לחקירה המיותרת והממושכת הזו, כפי שסברו בשעתו גם בכירים רבים במשטרה ובפרקליטות - אני מצר על שהתקיימה. אכן, בביתי ובמשרדי נמצאו מסמכים, חלקם מסווגים, שלא הייתי ער לקיומם, כפי שמציין היועץ עצמו והבעתי צערי העמוק על כך.

 

"למרות החקירה הממושכת, חרף עינויי הדין והחשדות נגדי שהופרכו כליל – אני שמח על כך שהחקירה ומסקנות הפרקליטות הפריכו פעם נוספת את החשדות שריחפו מעל ראשה של צמרת צה"ל, ושמו סוף למחול השדים המתמשך. כעת, אני תקווה כי הפרכת החשדות כנגדי וכנגד חברי, הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי וחברי ארז וינר - ישימו קץ אחת ולתמיד לפרשה אומללה זו".

 

"אשכנזי לא טמן ידו בצלחת"

בתחילת הדו"ח כתב וינשטיין כי מבקר המדינה בחן 90 שיחות מלשכת הרמטכ"ל אשכנזי, ואילו חקירתו בחנה לא פחות מ-100 אלף שיחות שהוקלטו במשך כשנה בלשכת הרמטכ"ל. "תומלל כל שיח על אי הארכת כהונת הרמטכ"ל, על מינויים בצבא, על היחסים עם שר הביטחון, לרבות רכילות על אנשי משרד הביטחון או על שר הביטחון", נכתב בדו"ח. "אשכנזי לא טמן ידו בצלחת. התנהגותו של בניהו בעייתית ומביכה".

 

באחת השיחות נשמע אשכנזי אומר באפריל 2010 לראש מועצת מבואות חברון בן מובחר: "לעבוד, לעבוד, לפתוח את העיניים ולאסוף מה שצריך לאסוף כדי שתהיה תחמושת". בדו"ח נכתב כי מובחר "נשאל לפשר דברים אלה והסביר כי הכוונה היא לחומר שיעזור לאשכנזי להוריד את ברק וגלנט ממנו, אלא שלדבריו הוא לא עשה בהמשך לדברים אלה מאומה. אשכנזי בתגובה לדבריו אלה בשיחה השיב כי מדובר בסוג של התבטאות, תוך שהכחיש כי הפעיל את מובחר לאיסוף חומרים מכפישים וממילא לא קיבל ממנו דבר".

 

חודשיים לאחר מכן הופצה באינטרנט מצגת ויראלית תחת הכותרת "מר ביטחון ורב אלוף נזק - מי אתה אהוד ברק?". בשיחה בין וינר להרפז ביולי אותה שנה נשמעו השניים מדברים על המצגת ששלח קודם לכן הרפז לווינר. מהשיחה מתקבל הרושם כי הרפז הוא הרוח החיה מאחורי הכנת המצגת והפצתה. בתחילת השיחה וינר שואל אם "זה רץ ברשת", והרפז משיב "מה זה רץ, מריצים את זה. השקיעו הרבה עבודה".

 

משיחה בין בניהו לאשכנזי עולה כי המצגת הופצה בלי קשר לאשכנזי. בשיחה סיפר אשכנזי כי קיבל את המצגת מחברו דני שמעוני, הופתע לראותה והציע גם לבניהו לראות אותה. השיחה הזו, שבמהלכה רמטכ"ל מכהן ביקש מחברו לדאוג שאנשים יוסיפו למצגת מידע מכפיש על שר הביטחון ולהמשיך להריצה ברשת, לא הייתה בפני מבקר המדינה. ניתן להניח, קובע וינשטיין, שלו הייתה שיחה זו בפני המבקר עוצמת ביקורתו אף הייתה גבוהה יותר - ובצדק.

 

"שיחה זו מגלה התנהגות שאיננה הולמת המצופה מקצין בצה"ל, כל שכן מזו המצופה מרמטכ"ל מכהן", מוסיף וכותב היועץ. "אלא שלמרות הדופי המשמעותי שאני מוצא בהתנהגות זו, אין בדברים אלה כדי לגלות עבירה פלילית החשד ל'גיוס והפעלת' אנשי עסקים לצורך העברת מידע לכלי התקשורת".

 

לסיכום כתב היועץ כי "מהשיחות ומהעדויות שנגבו עולה כי בפיקוד העליון בצה"ל היה עיסוק משמעותי בניסיון לשים יד על חומרים שעניינם התנהלות שר הביטחון וגורמים במשרדו, לרבות מידע מכפיש על מי מהם, מתוך כוונה לעשות בו שימוש. יודגש כי הקשבה לכמות גדולה הרבה יותר של שיחות מזו שהקשיב לה המבקר חשפה כי מידת מעורבותו של אשכנזי באיסוף החומרים לא הייתה פסיבית כפי שעלה מדו"ח המבקר, ולא התמצתה במודעות סבילה למעשי וינר והרפז. מהשיחות והעדויות עולה שאשכנזי לא טמן ידו בצלחת - אלא גילה עניין בקבלת מידע מכפיש נגד שר הביטחון ואנשיו, כמו בהפצתו".

 

היועמ"ש החליט לגנוז את התיק בחשד לשיבוש מהלכי משפט ב"שיחת מעיינה", בעילה של היעדר ראיות מספיקות. "במבט כולל על סך הראיות ועל אף נופך מחשיד האופף את 'שיחת מעיינה'", נכתב, "לא נמצאו ראיות לכך כי בשיחה זו הכשיל מי מן הדוברים, חקירה פלילית. החשדות המרחפים והצל הרובץ שהיה בהם די להצדיק חקירת המעורבים באזהרה, אינם יכולים למלא את החסר".

 

בחקירה עלה חשד שאשכנזי מסר ידיעות סודיות שלא בסמכות לעיתונאים ולשר שאיננו שותף סוד, אך היועץ קבע כי נסיבות חשיפת המידע היו בשיחות רקע לגיטימיות, שלא לפרסום, כאשר אשכנזי לא התכוון לעבור עבירה. בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו הונחו התמלילים של השיחות שקיים אשכנזי עם העיתונאים ועם השר, ובהתייחסו לכך הגדיר את התנהגותו של אשכנזי "שערוריית השערוריות".

 

בניהו: התרשל בשמירה

היועמ"ש התייחס גם לחשד להחזקת מסמכים מסווגים שלא כדין על ידי וינר ובניהו, שהתעורר בעקבות חיפוש בבתיהם: "הדברים אמורים במיוחד בחומר שנמצא אצל בניהו. לגבי שניהם נקבע לאחר בחינה של המסמכים ונסיבות האחזקה בהם, כי מדובר בעוצמת פגיעה בערכים המוגנים המתאימה להליך משמעתי, בין היתר לאור מדיניות העמדה לדין של התביעה הצבאית בעבירות מסוג זה, ובשים לב לכך שמדובר באירוע של 'פוטנציאל נזק בלבד', שבו מעולם לא אבדה השליטה על המסמכים ולא נגרם נזק לביטחון המדינה. שיקול עיקרי זה עמד בבסיס החלטת היועץ לגנוז את התיק בחשד זה נגד השניים".

 

אבי בניהו. "התנהגות בעייתית ומביכה שאיננה הולמת קצין בכיר בצבא" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אבי בניהו. "התנהגות בעייתית ומביכה שאיננה הולמת קצין בכיר בצבא"(צילום: עידו ארז)

עו"ד ציון אמיר, שחילץ את בניהו מהתיק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עו"ד ציון אמיר, שחילץ את בניהו מהתיק(צילום: גיל יוחנן)

וינשטיין ציין כי היו די ראיות לכאורה לכך שבניהו עבר עבירה על סעיף 117(ב) לחוק העונשין, בכך שהתרשל בשמירה על ידיעות שהגיעו אליו בתפקידו הציבורי. "אינני מקל ראש בזלזול של אבי בניהו, לשעבר דובר צה"ל, בשמירה על המסמכים הסודיים שנתפסו בביתו, והנני סבור שזו התנהגות שאיננה הולמת קצין בכיר בצבא", כתב. "ולו זו התבררה במהלך שירותו הצבאי הייתה ראויה למיצוי הדין לפי חוק השיפוט הצבאי וייתכן כי היה ראוי לשקול גם הדחתו מתפקידו. עם זאת לא סברתי שיש מקום להעמדתו לדין פלילי, בגין מכלול נסיבות העניין שפורטו לעיל".

 

במהלך ההאזנה להקלטות בפרשה התעורר חשד להשמדת ראיות שבוצעה על ידי וינר ובניהו בקשר להקלטת שיחת רקע של אשכנזי עם העיתונאי בן כספית, לקראת חקירה לאיתור מקור ההדלפה בעקבות פרסום של כספית. אלא שהיועץ הגיע למסקנה שהמניע למעשיהם היה החשש שלהם מפני שימוש ב"חקירת ההדלפה" כפלטפורמה לאנשי לשכת שר הביטחון ברק לעשות שימוש בהקלטה זו כדי להביך את הרמטכ"ל.

 

באחת ההקטות נשמע בניהו אומר לווינר: "יבקשו ת'תמליל זה רע מאוד. זה סקוריטטה, אין שם שום הדלפה. להיכנס לרמטכ"ל לתוך הספה זה לא מקובל, אתה מבין? אני לא יודע אם אני חייב להקליט שיחות רמטכ"ל. אם כבר אולי לך יש סטנוגרמה בחדר לא? אתה הקלטת שיחה כזאת?".

וינר: לא יודע, בדרך כלל כשאתה מקליט אני לא מקליט.

בניהו: כן. וגם שיחות רמטכ"ל עם נחום ברנע וכאלה אני מוחק אותן מיד. אבל אני לא יודע, לא... לא זוכר. גם ת'הקלטה של השיחה הזאת תשמיד עכשיו.

וינר: מה (מגחך).

בניהו: (מצחקק) גם ת'הקלטה הזאת תשמיד.

וינר: (צוחק).

בניהו: מה אתה צוחק? אתה מבין?

וינר: בקיצור, מה שהוא רוצה להגיד שתיקח בחשבון שתיחקר... והוא ייחקר... ושתהיה ערוך.

בניהו: מה צריך לעשות?

וינר: לתאם עמדות. 

 

בא כוחו של וינר, עו"ד עודד סבוראי, מסר בתגובה: "אנו מברכים על ההחלטה אף שהגיעה באיחור ניכר, הגם שאין בכוחה לכפר על עינוי הדין הבלתי מוצדק שנאלץ ארז וינר לעבור בשנים האחרונות. כעת גם ברור לכול שהמעצר המתוקשר של ארז היה מיותר ומזיק. עכשיו זה הזמן לבדוק לעומק כיצד החקירה, שהושקעו בה מאמצים ומשאבים חסרי תקדים, לא הצליחה לברר את הנקודה היחידה שהייתה טעונה בירור: האם נכון שהלוגו של המסמך זויף, אולם תוכנו היה אותנטי ונכתב על ידי שליחיו של שר הביטחון לשעבר אהוד ברק, כפי שנטען על ידי גורמים רבים המכירים את הראיות?"

 

הרפז לדין בכפוף לשימוע

על פי דו"ח היועמ"ש, ממצאי החקירה חיזקו את התשתית הראייתית לפיה הרפז ביצע לבדו עבירות של זיוף מסמך בנסיבות מחמירות ושיבוש מהלכי משפט, תוך שנשללה מעורבות אשכנזי ווינר בזיוף, והתחזקה מאוד ההערכה כי הללו סברו שהמסמך אותנטי. לפיכך הוחלט לא לעכב עוד את הגשת כתב האישום נגד הרפז בכפוף להשלמת השימוע בעניינו.

 

מחומרי החקירה עולה כי חלקו של הרפז בהעצמת הקרע בין הלשכות היה משמעותי מאוד. לא זו בלבד שהוא יזם חלק גדול מהשיח, הלעיט במידע ויזם פעילות איסוף מידע ושימוש בו, אלא שבהרבה הקשרים נמצא שהוא תעתע בלשכת הרמטכ"ל.

בועז הרפז (צילום: מוט קמחי) (צילום: מוט קמחי)
בועז הרפז(צילום: מוט קמחי)

בפרשת הרפז, שהחלה לפני כחמש שנים וחצי, היו מעורבים בכירים בצה"ל ובמערכת הביטחון בעבר ובהווה החשודים כי ביצעו עבירות פליליות,

בין היתר על רקע מערכת יחסים עכורה בין לשכת הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי לבין לשכת שר הביטחון דאז אהוד ברק.

 

באוגוסט 2010 נחשף בערוץ 2 "מסמך גלנט" - קמפיין תקשורתי לכאורה להרצת אלוף יואב גלנט לרמטכ"לות. תוך זמן קצר התברר כי המסמך זויף ולימים הוא הפך ל"מסמך הרפז". למחרת חשיפת המסמך נפגש הרמטכ"ל דאז אשכנזי, שהחזיק בידו את המסמך כבר שלושה חודשים, עם הפצ"ר מנדלבליט ועדכן אותו: "בידי מסמך גלנט שמדברים עליו. מה לעשות?". מנדלבליט, שהיה מופתע מהדברים, ביקש: "תן לי לישון על זה לילה".

 

מלכתחילה סברו היועמ"ש וינשטיין, פרקליט המדינה דאז משה לדור וראש אגף חקירות במשטרה לשעבר יואב סגלוביץ, שאין לפתוח בחקירת משטרה. זאת לאחר שמבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס פרסם את דו"ח הביקורת שלו בנושא. עם זאת, לחצים של גורמים שונים, המלצה של הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר דני עפרוני ועתירות לבג"ץ לא הותירו ברירה בידי היועץ המשפטי לממשלה והוא הכריע על פתיחה בחקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן
אשכנזי, בניהו, הרפז וברק
צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן
מומלצים