הותר לפרסום: פעיל השמאל שנעצר בנתב"ג הוא עזרא נאווי
החקירה נסובה סביב תחקיר שייחס לנאווי חשיפת פלסטינים שמכרו קרקעות ליהודים באופן שסיכן את חייהם. מעצרו הוארך עד יום ראשון. פרקליטתו: "מעלים גרה על סיפור משנת 2014"
בית המשפט המחוזי בירושלים התיר היום (ה') לפרסם כי עזרא נאווי הוא פעיל השמאל שנעצר בנתב"ג לפני כעשרה ימים. מעצרו הוארך עד יום ראשון. יחד עם נאווי נעצרו גיא בוטביה ונסר נוואג'עה, פעילי שמאל אף הם.
במשטרה ייחסו לנאווי עבירות שעיקרן ניסיון רצח, מגע עם סוכן זר וקשירת קשר לביצוע פשע. בשל היותו חשוד בביצוע עבירות ביטחון נשללה ממנו הזכות להיפגש עם עורך דין במשך חמישה ימים. את החקירה ניהלה משטרת מחוז ש"י.
נאווי עמד לאחרונה במרכז תחקיר של התוכנית "עובדה", שעסק בהתנהלותו וכלל תיעוד של התבטאויות שלו בנוגע לדברים שעשה כפעיל. בין היתר התהדר נאווי בכך שמסר מידע על מוכרי קרקעות פלסטיניים לביטחון המסכל ברשות, שלדבריו מוציא אותם להורג. בעקבות התוכנית התעוררה מחלוקת ציבורית ופוליטית סביב התנהלותו ופעילות הארגונים שאליהם הוא קשור.
הגדרה של סוכן זר מופיעה בחוק והיא כוללת מי שיש יסוד סביר לחשוד בו כי הוא עסק או נשלח לעסוק מטעם מדינת חוץ או ארגון מחבלים ולמענם באיסוף מידע סודי, או כל מעשה אחר העלול לסכן את ביטחון המדינה.
בנוסף, גם מי שיש יסוד סביר לחשוד בו כי הוא חבר בארגון טרור או קשור בו ופועל בשליחתו הוא בגדר "סוכן חוץ". כמו כן, העבירה דורשת מודעות לקיום המגע עם סוכן החוץ והיעדר הסבר סביר.
עו"ד לאה צמל המייצגת את נאווי מסרה בתום הדיון: "בית המשפט קבע אתמול במפורש שהוא לא מסוכן ושהראיות חלשות. היום בית המשפט נענה לבקשת המשטרה על מנת לאפשר פעולה אחת מסוימת. מעלים גרה במעשים ישנים שהיו בסוף 2014, וארגון 'עד כאן' שיזם את התלונה לא טרח לעשות שימוש בחומרים. נעשתה השתלה של אדם שבא להציע קרקעות במעשה של הגנה עצמית מובהק, והוא ניסה להעביר את הידיעה ולכן הוא דאג שהרשות הפלסטינית תדע מהמזימה הזו".
עוד הוסיפה צמל: "אנחנו יודעים כשם שהרשות הפלסטינית אינה פועלת נגד אותם סוחרי קרקעות, כשאותם משתפי פעולה ומבקשים הגנה מאימת הרשות הפלסטינית בית המשפט דוחה את הטענות פעם אחר פעם, כפי שראינו שבוע שעבר. עזרא מחזיק מעמד בתנאים לא קלים, אבל הרדיפה וההשמצות בחוץ קשים לא פחות".
גם לבוטביה מייחסים עבירה של ניסיון רצח. עורכי דינו של בוטביה, מיכל פורמנץ ועדואל לוסקי, מחו על ייחוס חשד זה בבית המשפט. הם הזכירו את פסיקת בג"ץ בעתירה נגד מתאם פעולות בשטחים, "שקבע בצורה מפורשת שאין סכנת חיים לסוחרי קרקעות בגדה, נוכח העובדה שהנשיא עבאס לא הפעיל את החוק בנוגע לכך כבר 10 שנים".
עורכי הדין הוסיפו: "זהו שיא של פרשה שפשוט אין איך להגדיר אותה מלבד השתוללות בלתי פרופורציונלית ובלתי סבירה של משטרת ישראל נגד פעילי זכויות אדם שמקדישים את כל חייהם לעבודה בהתנדבות למען שמירה על זכויות פלסטינים". על בוטביה אסרו להיפגש עם עורך דינו, והוא ציין בבית המשפט: "מנסים בכל דרך לסכל את הפעילות הלגיטימית והחוקית שלי. מדובר בהאשמות שווא מופרכות לחלוטין בלי שום בדל ראיה ושום דבר לא נעשה שלא כחוק על ידי".
באחת הפעמים שבית המשפט האריך את מעצרו של נאווי, הגיעו פעילי שמאל להביע בו תמיכה. אחד מהם, נשיא ארגון "רבנים לזכויות אדם" הרב אריק אשרמן, הדגיש כי אינו מייצג את הארגון: "העמותה הקפיאה את עבודתו עד תום בירור לעומק. אנחנו לוקחים את זה ברצינות. אף אחד לא אוהב את האמירות האלו. יחד עם זאת, לפי המסורת היהודית אפילו אלוקים לא שפט אדם עד שבודק את הדברים ולכן אנחנו צריכים לברר אם יש משהו כאן יותר מלהתרברב", אמר אשרמן.
"באופן אישי", הוסיף, "בתור אדם שמכיר ומוקיר אותו הרבה שנים, הוא לא אדם מושלם אבל הלוואי על כולנו שנצליח כמוהו לעשות כל כך הרבה טוב לעולם. אני חושב שכולנו מסכימים, בוודאי כארגון רבנים, שקדושת החיים זה ערך עליון שצריך לפעול נגד סיכון חיים. אבל לפני ששופטים אדם ומאמינים לכל דבר שעולה בתחקיר חייבים לנשום טיפה ולבדוק את הדברים באמת. צריך לשים את הפרשה גם בהקשר לאווירת הסתה שיש במדינה נגד ארגוני זכויות אדם".