שתף קטע נבחר

 

רצח סוכן הקג"ב: 'בריטניה מרעילה את היחסים'

רוסיה במתקפה על בריטניה אחרי שוועדת החקירה קבעה כי פוטין עצמו הורה כנראה להרעיל למוות את סוכן הקג"ב לשעבר ליטוויננקו ב-2006. דוברו של פוטין: "זאת חקירה-בכאילו שתרעיל את היחסים". שגריר רוסיה זומן לשיחת נזיפה בלונדון והשיב לבריטים: "הדו"ח שלכם הוא פרובוקציה"

אלכסנדר ליטוויננקו בימיו האחרונים, בבית החולים (צילום: AP) (צילום: AP)
אלכסנדר ליטוויננקו בימיו האחרונים, בבית החולים(צילום: AP)

דמיטרי פסקוב, דוברו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הזהיר אמש (יום ה') כי דו"ח ועדת החקירה הבריטית שהאשימה את פוטין באחריות להרעלתו למוות של סוכן הקג"ב לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו, יביא להחרפה ביחסים בין המדינות - המתוחים גם כך על רקע מלחמת האזרחים באוקראינה והפלת מטוס נוסעים המלזי - כנראה על ידי טיל רוסי - בשמי אוקראינה בקיץ 2014.

 

"חקירה-לכאורה כמו זו שעליה מדברים יכולה ללא ספק רק להרעיל עוד יותר את האווירה ביחסים בין שתי המדינות", אמר אמש פסקוב. "אנחנו לא יכולים לקבל את הדו"ח הזה כהכרעת דין". פוטין עצמו טרם השמיע את קולו בעניין.

שגריר רוסיה יוצא משיחת הנזיפה במשרד החוץ הבריטי (צילום: AP) (צילום: AP)
שגריר רוסיה יוצא משיחת הנזיפה במשרד החוץ הבריטי(צילום: AP)

פוטין, אתמול. שלח את הדובר לגעור בבריטים: "חקירה בכאילו" (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין, אתמול. שלח את הדובר לגעור בבריטים: "חקירה בכאילו"(צילום: AP)
אתמול ועדת החקירה פרסמה דו"ח שבו קבעה כי פוטין אישר כנראה את רצח ליטוויננקו, שהיה אויבו האישי. ליטוויננקו, שטען בעבר שהוא מחזיק בסודות אפלים על הקרמלין, שתה תה בבית מלון בלונדון ב-2006 ביחד עם שני גברים רוסים, סוכני שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB) דמיטרי קובטון ואנדריי לוגובוי. שלושה שבועות לאחר מכן הוא מת מהרעלה רדיואקטיבית ועד כה איש לא הועמד לדין בגין הרצח שלו. ועדת החקירה הבריטית קבעה ששני הסוכנים הרוסים הרעילו למוות את ליטוויננקו בן ה-43, ככל הנראה בהוראת פוטין.

 

שגריר רוסיה בלונדון, אלכסנדר יקובנקו, אמר אמש כי ממצאי ועדת החקירה הבריטית סביב מותו של ליטוויננקו הם בגדר פרובוקציה. "זה לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת שהדו"ח קובע שרוסיה כמדינה הייתה מעורבת באופן כלשהו במותו של מר ליטביננקו על אדמה בריטית", אמר יקובנקו.

 

ממשלת בריטניה זימנה את יקובנקו למשרד החוץ בלונדון והביעה בפניו דאגה עמוקה בעקבות ממצאי ועדת החקירה. משרד החוץ הבריטי מסר בהודעתו כי הוא מוטרד מאוד מהממצאים, וכי "הם מעידים על זלזול בוטה בחוק הבריטי, בחוק הבינלאומי, בנורמות התנהגות ובביטחונם של אזרחי בריטניה".

קברו של ליטוויננקו בלונדון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קברו של ליטוויננקו בלונדון(צילום: רויטרס)

מרינה ליטוויננקו. השופט אישר את דברי הבעל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מרינה ליטוויננקו. השופט אישר את דברי הבעל(צילום: gettyimages)
 

האלמנה: בעלי אמר שזה פוטין

לפי ועדת החקירה הבריטית בראשות השופט רוברט אוון, איבה אישית שררה בין פוטין לבין ליטוויננקו, ולכן לנשיא הרוסי ולאנשי ממשלו היה מניע לרצוח את מבקר המשטר בעודו שוהה בלונדון. השופט אוון קבע בדו"ח שליטוויננקו "נחשב כמי שבגד ב-FSB" בפעולותיו וש"היו מניעים חזקים לארגונים ולאנשים בתוך המדינה הרוסית לפעול נגד ליטוויננקו, כולל רציחתו".

 

ליטוויננקו הורעל לכאורה מהחומר הרדיואקטיבי פולוניום-210 שעקבותיו נמצאו בכוס התה שלו בבית המלון בלונדון. מדובר בחומר יקר שאפשר למצוא בעיקר ליד מתקנים גרעיניים. מותו של ליטוויננקו עורר סערה ציבורית גדולה בבריטניה לאחר שעקבות של חומרים רדיואקטיביים נמצאו באתרים שונים באזור לונדון, והפרשה זכתה בתקשורת העולמית לכינוי "הפיגוע הגרעיני הראשון".

אמלנתו של אלכסנדר ליטוויננקו עם בנם אנטולי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אמלנתו של אלכסנדר ליטוויננקו עם בנם אנטולי(צילום: EPA)

החקירה הראשונה שנערכה בממלכה הביאה את התביעה הבריטית לדרוש את הסגרתם מרוסיה של הסוכנים לשעבר לוגובוי וקובטון, שכאמור שתו תה ביחד עם ליטוויננקו ב"מלון מיליניום" בלונדון לפני מותו. רוסיה סירבה להסגיר את השניים. על הקמת ועדת החקירה הנוכחית הודיעה בריטניה ביולי 2014, כמה ימים לאחר הפלת מטוס "מלזיה איירליינס" במזרח אוקראינה - אסון שבו הואשמה רוסיה. היה זה צעד שנתפש כדרכה של הממלכה להעניש את רוסיה.

 

רעייתו של ליטוויננקו מרינה ניהלה קמפיין ארוך שנים שבסופו של דבר הוביל לפתיחת ועדת החקירה הבריטית. בראיון שהעניקה בשנה שעברה לסוכנות הידיעות הצרפתית היא אמרה: "זה הדבר האחרון שאני יכולה לעשות בשבילו. המאבק שלי היה להביא את העובדות בפני הציבור. עבורי, חשוב מאוד לקבל סוף סוף הסבר רשמי".

 

אתמול, בעת פרסום ממצאי ועדת החקירה, עמדה מרינה מחוץ לבית המשפט העליון בלונדון. "אני שמחה מאוד שהמילים שאמר בעלי על ערש דווי כשהאשים את פוטין זכו לאישור בבית משפט אנגלי", אמרה אלמנתו של ליטוויננקו וקראה לבריטניה להטיל סנקציות על רוסיה ועל פוטין.

צמד הסוכנים שנטען כי הרעילו את ליטוויננקו, דמיטרי קובטון (מימין) ואנדריי לוגובוי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צמד הסוכנים שנטען כי הרעילו את ליטוויננקו, דמיטרי קובטון (מימין) ואנדריי לוגובוי(צילום: EPA)

ליטוויננקו שירת בקג"ב בימי המשטר הסובייטי ולאחר מכן בשירות הביטחון הפדרלי הרוסי. בשנת 1998 הוא קיים מסיבת עיתונאים ביחד עם סוכני FSB נוספים והאשים את הסוכנות במזימה לרצוח את בוריס ברזובסקי, האוליגרך הרוסי שסייע לפוטין לעלות לשלטון אך מאוחר יותר יצא נגדו.

 

ליטוויננקו הועמד למשפט בגין ניצול סמכות לרעה ואף שזוכה ב-1999, הוא ברח מרוסיה ועבר כנראה בגאורגיה ובטורקיה עם דרכון

מזויף. הוא הגיע לבריטניה וקיבל מקלט מדיני ומאוחר יותר קיבל אזרחות בריטית ואף התאסלם לאחר שהתיידד עם מנהיגים בדלניים מצ'צ'ניה. סוכן הקג"ב לשעבר נקבר בבית קברות בלונדון בטקס מוסלמי, וארונו נאטם כדי למנוע דליפה רדיואקטיבית מגופתו.


פורסם לראשונה 21/01/2016 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אלכסנדר ליטוויננקו על ערש דווי. האשים את פוטין
צילום: AP
מומלצים