שתף קטע נבחר

 

הווירוס שמקטין ראשי תינוקות מאיים על האולימפיאדה

חצי שנה לפני הדלקת הלפיד האולימפי בריו דה ז'ניירו, בברזיל מודאגים מאזהרות המסע של ארה"ב ומדינות נוספות. הנגיף "זיקה" שמועבר על-ידי יתושים וגורם לנשים הרות ללדת תינוקות עם מומים קשים, ממשיך להתפשט, וברזיל מבטיחה להילחם בו בכל הכוח

הרשויות בריו דה ז'ניירו מבטיחות להגן על הספורטאים והאוהדים שיגיעו לעיר לרגל האולימפיאדה בקיץ הקרוב מפני היתושים הנושאים את נגיף הזיקה, שגורם עיוותים איומים לתינוקות ומעורר כעת חרדה ברחבי אמריקה.

 

ריו תהיה העיר הראשונה אי פעם בדרום אמריקה שתארח את האולימפיאדה, והיא מבטיחה לתקוף את בתי הגידול של היתושים ולהגן על המבקרים מפני הווירוס שההתפשטות הדרמטית שלו שישה חודשים לפני טקס הפתיחה מאיימת לעורר בהלה.

היתושים שמעבירים את הנגיף "זיקה" (צילום: AP) (צילום: AP)
היתושים שמעבירים את הנגיף "זיקה"(צילום: AP)

מומחים חושדים כי נגיף הזיקה גורם פגמים קשים בתינוקות שנולדים, כולל מצב שבו תינוקות נולדים עם גולגולת קטנה באופן בלתי רגיל לאמהות שנדבקו בנגיף במהלך ההיריון. עלייה שחלה במספר המקרים באמריקה הלטינית, בעיקר בברזיל, הובילה את ארה"ב ומדינות נוספות להזהיר נשים בהיריון שלא לנסוע לאזור – מהלך מדאיג מבחינת ברזיל בעודה מחממת מנועים לקראת הדלקת הלפיד האולימפי ב-5 באוגוסט.

מחקר בנגיף "זיקה" בברזיל. אלפי מקרים במקום 160 בשנה (צילום: AP) (צילום: AP)
מחקר בנגיף "זיקה" בברזיל. אלפי מקרים במקום 160 בשנה(צילום: AP)
 

קולומביה, אקוודור, אל-סלבדור וג'מייקה יעצו לנשים להימנע לגמרי מהיריון כרגע, רעיון שבו הביע תמיכה גם הגורם הרשמי הבכיר ביותר ברשויות הבריאות בברזיל – אף שהקו הרשמי של ברזיל כרגע מסתכם בהנחיה לנשים להימנע ממגע עם יתושים. גואטמלה הודיעה אתמול כי גם היא מגבירה ערנות כדי להילחם בהשפעת הנגיף.

 

בעוד רופאים ומומחים רפואיים מודים בחוסר היכולת שלהם לשלוט בנגיף, גורמים רשמיים בריו דה ז'ניירו מבטיחים להגביר את המאמצים להשמיד יתושים באתרים שבהם אמורים להתארח מאות אלפי תיירים – וכמובן גם הספורטאים הטובים בעולם.

 

"לשכת ראש העיר תגביר את הסריקות", נמסר מעיריית ריו דה ז'ניירו. "כחודש לפני פתיחת המשחקים האולימפיים יבקר צוות בכל אתרי התחרות כדי לשלול את האפשרות שיש ריכוזי יתושים". לדבריה דבר אחד שעוזר למבצע נגד היתושים הוא העובדה שהאולימפיאדה תתקיים בזמן שבחצי הכדור הדרומי שורר חורף, ואז היתושים פחות פעילים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שלא כמו במקרים של כמה בהלות בינלאומיות אחרות שנוצרו על רקע התפשטות מחלות, נגיף הזיקה אינו מועבר במגע בין אדם לאדם. רוב האנשים שנדבקים בו מפתחים סימפטומים דמויי שפעת הנעלמים אחרי כשבוע. עם זאת, האיום הספציפי הנשקף לנשים בהיריון ולעוברים שלהן, והעובדה שאי אפשר כנראה להימנע לגמרי ממגע עם יתושים במדינות לטיניות, הופכים את המשבר לבעייתי מאוד.

 

מאז אוקטובר, אז אותרה עלייה בלתי שגרתית במקרי הלידה של תינוקות פגומים הסובלים מראשים קטנים בצפון-מזרח ברזיל, נרשמו ברחבי המדינה 3,893 מקרים כאלה. בעבר עמד הממוצע השנתי על 160 מקרים בלבד. מלבד הימנעות מכניסה להיריון, אין ממש שיטה להימנע מהסיכון.

 

שר הבריאות של ברזיל, מרסלו קסטרו, אמר בשבוע שעבר שהיתושים הנושאים את נגיף הזיקה (וכן את קדחת דנגי ואת נגיף צ'יקונגוניה), מגבירים את פעילותם. "במשך 30 שנה כמעט היתוש הזה מעביר את המחלות הללו לאוכלוסייה שלנו ואנחנו נלחמים בו, אבל עכשיו אנחנו מפסידים במלחמה", אמר לפי אתר החדשות הברזילאי G1.

מסיבת קרנבל בריו, עם שלטים נגד הנגיף (צילום: AP) (צילום: AP)
מסיבת קרנבל בריו, עם שלטים נגד הנגיף(צילום: AP)

לקראת האולימפיאדה מתכוונת עיריית ריו דה ז'ניירו לנסות את כוחה מול היתושים בקרנבל המסורתי שעומד להתחיל בימים

הקרובים ולמשוך המוני צופים, כולל תיירים רבים.

 

במסיבת קרנבל אחת שכבר נערכה בשבת רקדו המונים לצלילי שיר המסמל את תחושת הפחד – וקריאת התיגר – בעיר האולימפית. "כשהמים עוצרים, הזחל בה, הזחל יולד את היתוש", נכתב במשפט אחד. "סלקו את הזיקה!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
היתושים שמדביקים ב"זיקה". אין דרך להימנע
צילום: AP
מומלצים